Ga naar submenu Ga naar zoekveld

I am Greta: Hoe een tienermeisje uitgroeit tot klimaat heldin ★★★☆☆

Het meisje achter het protestbord

Een persoonlijke documentaire waarbij het meisje achter het protestbord zichtbaar wordt; I am Greta. De Zweedse Greta Thunberg was wereldwijd in het nieuws met haar speech over falende wereldleiders als het gaat om klimaatverandering, maar tegelijk is ze ook een 15-jarig schoolmeisje. De documentaire is vanaf 22 oktober te zien in de bioscoop.

Deel:

Met haar kenmerkende vlechten, bewapend met een protestbord, gaat Greta naast het parlementsgebouw in Stockholm zitten. Het bord met ‘schoolstaking voor het klimaat’ erop geschreven spreekt voor haar. Een oudere dame zegt dat ze naar school moet, daar kan ze iets doen voor haar toekomst. ‘Als het zo doorgaat heb ik geen toekomst,’ is het antwoord van de klimaatactiviste.

Greta Thunberg is een Zweedse klimaatactiviste die in 2018 besloot om niet meer naar school te gaan om te staken voor het milieu. Greta’s actie blijft niet onopgemerkt. Zeker nadat verschillende media en acteur Arnold Schwarzenegger beelden van de Zweedse delen groeit haar publiciteit, en verspreidt het fenomeen ‘klimaatspijbelen’ zich als een olievlek onder jongeren over de wereld.

Het meisje achter het protestbord

Bij het zien van Greta’s verhaal zouden we bijna vergeten dat het gaat over een tiener. Het feit dat ze voor grote wereldleiders spreekt en volwassenen haar verhaal serieus nemen als gelijke laat weinig kinderlijks zien. De problemen waar een andere tiener mee zit lijkt zij niet mee te zitten. Toch zien we in de documentaire I am Greta ook het meisje achter het protestbord. Het meisje dat niet zeker weet welke kleding ze aan moet op het congres. Het meisje dat naast het protesteren ook huiswerk moet maken om haar diploma te halen.

Vader-dochterrelatie

Opvallend is de rol die vader Svante inneemt in alles wat er gebeurt. Waar in de media wordt gesproken over het aandringende gedrag van Greta’s ouders om haar tot kindsterretje te maken is daar op beeld niks van te zien. Svante lijkt haar eerder als beschermende vader af te remmen in plaats van voort te duwen. Svante is naast vader Greta’s persoonlijke manager en reisleider. De vader-dochterrelatie komt naar voren op momenten dat het publiek buiten blijft. In het openbaar is Greta de klimaatheldin en boegbeeld voor de klimaatspijbelaars, maar in de auto naast haar vader is ze ook gewoon een dochter van een betrokken vader.

Karakter

In de documentaire blijkt hoe standvastig de jonge klimaatactiviste echt is. Haar doorzettingsvermogen om iets te bereiken is bewonderenswaardig. Waar aan het begin haar groeiende populariteit geen grenzen lijkt te hebben, komen later ook de negatieve reacties naar voren. Onder andere presidenten Trump en Bolsonaro, die zelf niet bepaald klimaat betrokken zijn, spreken zich hard uit tegen de Zweedse. Ook op Twitter nemen tegenstanders geen blad voor de mond.

Hoe goed zorgen wij voor Gods aarde?

Het weerhoudt Greta niet om te blijven spreken en protesteren. ‘Het boeit me niet of ik populair ben’, aldus de activiste. Tijdens grote congressen met grote leiders praat ze niet over koetjes en kalfjes, maar gaat ze recht op haar doel af. ‘Aangezien onze leiders zich als kinderen gedragen, moeten wij de verantwoordelijkheid nemen die zij lang geleden hadden moeten nemen.’ Dat het welzijn van de aarde haar persoonlijk raakt blijkt uit een fragment waarbij ze voor de zoveelste keer spreekt op een congres. Ze benoemt al het leed dat de aarde wordt aangedaan. Ze breekt en er rollen een paar tranen over haar, normaal gesproken, zo kranige gezicht.

Zeilend naar New York

shutterstock_1490401037

Een opvallend en kwetsbaar moment uit de documentaire vindt plaats op een zeilboot. Greta wordt uitgenodigd om te spreken tijdens de VN-conferentie in New York. Omdat Greta en haar vader niet meer vliegen besluiten ze met een zeilboot de oceaan over te steken. De reis is pittig en er lijkt geen einde aan te komen. Op die zeilboot laat Greta zien dat haar missie ook een tol eist. Ze kan niet meer en wil weer terug naar haar dagelijkse leven met ritme en houvast, in plaats van oneindig over de zee te varen. Het jonge meisje in Greta wordt weer zichtbaar. Een puur moment wat je bij zal blijven.

Inspirerende waarschuwing

Het fijne aan de documentaire is dat het voelt alsof je er als kijker vanaf de eerste dag bij bent. Je gaat met haar mee naar het parlementsgebouw en bent daarna de derde persoon die naast Greta en haar vader dit verhaal meemaakt. Zowel tijdens formaliteiten als in de privésfeer. Je kijkt achter de verhalen van nieuwsberichten.

I am Greta is een succesverhaal met Greta als klimaat heldin. Kritisch is de documentaire niet. Het draait echt om de ontwikkeling van Greta. Wat zo’n jong meisje uiteindelijk wereldwijd teweeg kan brengen is inspirerend om te zien.

Daarnaast is de documentaire een waarschuwing en reality check. Alle ingrijpende beelden van een wereld die aan diggelen lijkt te gaan doet ook een beroep op ons rentmeesterschap. Weten we eigenlijk wel hoe het er echt met het klimaat voorstaat? Hoe goed zorgen wij voor Gods aarde? Een documentaire die dwingt om jezelf te bevragen op je eigen handelen en verantwoordelijkheid.

Humor
Geweld
Grof taalgebruik 

Vloeken
Seks & naakt

Lees ook: The High Note: twee vrouwen kiezen hun eigen pad in een film die dat niet durft ★★★☆☆

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: Periscoop
Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Daniëlle Naberman

--:--