Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik dacht altijd dat osteopathie een beetje zweverig was’

Patiënt Rianne en behandelaar Aram over osteopathie

Vijf jaar na de bevalling van haar jongste dochter heeft Rianne van der Wulp nog dagelijks veel klachten en wordt haar leven beheerst door pijn. Als zij een lezing van een osteopaat bijwoont zet zij haar vooroordelen over osteopathie opzij en vraagt hem om hulp. Tot haar verbazing is de pijn na drie behandelingen volledig verdwenen.

Deel:

Tijdens een lezing in het mamacafé in haar woonplaats hoort Rianne (41) voor het eerst wat een osteopaat kan betekenen voor mensen met chronische pijnklachten. “Ik dacht altijd dat osteopathie een beetje zweverig was, maar besefte al gauw dat ik het mis had. Aram van der Wal, de osteopaat die wij die dag als gastspreker hadden uitgenodigd, legde uit hoe het lichaam in elkaar zit en dat alles met elkaar in verbinding staat. Als er een structuur niet goed beweegt kan dat gevolgen hebben voor het hele lichaam.”

Rianne loopt op dat moment al ruim vijf jaar met hevige pijnklachten rond. “Mijn jongste dochter lag verkeerd tijdens de bevalling, waardoor mijn bekken een klap te verwerken had gekregen. Sindsdien werd ik erg beperkt in mijn doen en laten door de aanhoudende pijn. Ik had overal al aangeklopt voor hulp, maar geen behandeling sloeg aan. Aram nodigde mij uit om eens langs te komen voor een onderzoek. Ik was altijd wat sceptisch geweest over osteopathie en dacht dat het een beetje zweverig was, maar ondanks deze -naar later bleek ongegronde- vooroordelen ben ik toch naar hem toegegaan. Ik bleef hopen op een succesvolle behandeling waardoor ik mijn leven terug zou krijgen, dus wilde ik dit een kans geven.”

Manuele geneeswijze

Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij er naar het volledige lichaam wordt gekeken”, legt osteopaat Aram van der Wal (33) van Osteopathie van der Wal uit. “Ik onderzoek de onderlinge relatie tussen alle weefsels in het lichaam. Een bewegingsbeperking in een van deze systemen kan gevolgen hebben voor het hele lichaam. Vaak ontstaan bewegingsbeperkingen door lichamelijke trauma`s, zoals een val, klap of ontsteking. Door bij de oorzaak te beginnen kun je vaak veel effectiever behandelen. Door de oorzaak te behandelen verdwijnen de gevolgen meestal vanzelf. Hier is niks zweverigs aan, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.”

Bij osteopathie wordt er naar het volledige lichaam gekeken

Aram vertelt dat als een patiënt zich meldt met een chronische nek- of hoofdpijn, hij altijd eerst het hele lichaam onderzoekt. “Ik probeer erachter te komen, waardoor de nekklachten zijn ontstaan. Als een patiënt bijvoorbeeld een baarmoederprobleem heeft, kan er tractie ontstaan op de maag en het middenrif, wat via de bezenuwing zorgt voor spanning in de nek. Zou ik de behandeling alleen op de nek richten, dan kan het zijn dat de patiënt terug blijft komen; het echte probleem, de oorzaak, is namelijk nog niet verholpen.”

Om te ontdekken wat de oorzaak van de klachten is begint Aram zijn onderzoek bij de nekspieren. “Ik ga daarna het hele lichaam af: de volledige wervelkolom, het bekken, de organen, de thorax, de benen, de armen en het hoofd. Aan de hand hiervan weet ik precies waar ik moet beginnen tijdens de behandeling. Als ik bijvoorbeeld tijdens het onderzoek spanning laag in de wervelkolom vind, weet ik dat er een grote kans is dat er een probleem zit rondom de linkerkant van de darmen of blaas- en baarmoeder regio. Door alles te testen kan ik ook niets missen.”

Na drie behandelingen waren mijn pijnklachten verdwenen!

“Rianne kwam bij mij met veel pijnklachten in haar bekken”, vertelt Aram. “Ze had al diverse hulpverleners gezien, maar tot nu toe was het niemand gelukt haar van haar pijnklachten af te helpen. Tijdens een uitgebreid lichamelijk onderzoek ontdekte ik dat het probleem zich aan de rechterkant van haar bekken bevond. Zij had tijdens de bevalling van haar jongste kind een lichamelijk trauma opgelopen, door een klap op haar schaambot. Hierdoor stond deze aan de rechterkant meer naar voren en was er sprake van een scheefstand. Haar lichaam is gaan compenseren, waardoor zij steeds meer lichamelijke klachten kreeg. Toen ik haar gericht ging behandelen, verdween haar pijn als sneeuw voor de zon.”

Zodra Aram weet wat de reden van de klachten is en op de juiste plek kan gaan behandelen, kan een patiënt met drie à vier behandelingen geholpen zijn. “Hoe langer de klachten aanwezig zijn, hoe langer het duurt voordat ik de stijfheid eruit heb. Rianne kon gelukkig met drie behandelingen worden geholpen. Af en toe komt ze nog langs voor een ‘APK beurt’.”

Druk uitoefenen

Rianne kan er nog steeds niet over uit.“Na drie behandelingen was ik klachtenvrij! Zo bizar! Ik heb vijf jaar lang met vreselijke pijnen rondgelopen en na drie behandeling was de pijn weg! Had ik dat maar eerder geweten. Mijn leven werd zo beperkt door de pijn die ik had. Ik ben sindsdien helemaal enthousiast over osteopathie en vertel iedereen hoe dit mijn leven heeft veranderd. Dat gun ik andere mensen, die dagelijks met pijn moeten leven, ook.”

“Als je mij vraagt wat hij nu precies doet tijdens een behandeling, kan ik dat niet eens goed uitleggen”, geeft Rianne toe. “Ik denk dat hij een bepaalde druk uitoefent op plekken waar hij iets afwijkends voelt.” Aram bevestigt dit en legt uit dat hij inderdaad druk uitoefent, dit heet intra-osseuse techniek, dit is een specifieke techniek voor letsels aan het bot. “Daarnaast lijkt de behandeling vaak veel op de behandeling van een Fysiotherapeut. Ook ik gebruik manipulaties, mobilisaties en indien nodig massage. Voor de organen worden specifieke mobilisatie technieken gebruikt. Ik behandel vaak eerst de oorzaak en richt me hierna pas op de gevolgen.”

Alternatief

Rianne: “Helaas valt osteopathie nog steeds onder alternatieve zorg en wordt een behandeling nog niet altijd volledig vergoed.” Aram legt uit dat dit komt doordat er nog niet voldoende wetenschappelijk onderzoek naar osteopathie is gedaan. “Binnen de beroepsvereniging zijn we hiermee bezig, maar daar gaat nu eenmaal veel tijd overheen. Ondanks dat de studie Osteopathie vijf jaar duurt worden we binnen de medische wereld nog steeds als alternatief gezien. Dit betekent dat er niet veel met ons wordt samengewerkt.” Onterecht vindt hij, want de lange wachtlijsten en de dankbare ervaringsverhalen van patiënten laten duidelijk zien dat osteopathie erg helpend is. “Het maakt mij eigenlijk niet uit hoe ik word genoemd; het geeft mij enorm veel voldoening als ik een patiënt die jarenlang met pijnklachten heeft rondgelopen kan helpen. Het is een prachtig vak waarin ik voor veel mensen het verschil kan maken en de kwaliteit van hun leven aanzienlijk kan verbeteren.”

Rianne bevestigt dankbaar dat zij door de behandelingen van Aram haar leven terug heeft gekregen. “Het is een wonder dat ik het al die jaren heb volgehouden. Elke morgen werd ik wakker met pijn. De eerste keer dat ik zonder pijn wakker werd was zo bijzonder! Ik kan het leven weer aan. Het is zo heerlijk om zonder pijn door het leven te kunnen gaan.”

Geschreven door

Rita Maris

--:--