Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik leerde ontzettend veel over Israël en zijn geschiedenis’

Nieuw bordspel Op naar Jeruzalem

Wist je dat in Egypte altijd een vrij grote Joodse gemeenschap heeft gewoond? Of dat er 150.000 arbeiders meewerkten aan de bouw van de tempel in opdracht van koning Salomo? Het nieuwe spel 'Op naar Jeruzalem' leert je allerlei feiten over de (Bijbelse) geschiedenis van Israël.

Deel:

In het spel Op naar Jeruzalem moeten spelers zoveel mogelijk zogenaamde wetenswaardigheidskaarten verzamelen om aan het eind van de rit de meeste punten te hebben verzameld. Het werd ontwikkeld in opdracht van Christenen voor Israël. Zij gaven Henk Nennie-van Gemeren van NEEMA Media de opdracht een spelconcept te verzinnen. Hij bedacht een spel waarbij hij zelf altijd mag beginnen, want volgens de handleiding start degene met het langste haar. Een knipoog van de spelontwikkelaar met opvallend lange lokken: “Het spel moest wat mij betreft originaliteit en uitdaging bevatten. Vrij snel kwamen mijn collega’s en ik met een opzet waarbij de spelers door Israël en verschillende periodes uit zijn geschiedenis reizen.”

Tactiek

“De nadruk ligt op de route naar Jeruzalem en de kennis die je onderweg kunt opdoen,” gaat Henk verder. “Om het tactisch interessanter te maken, werkten we samen met spelontwikkelaars en -verbeteraars uit ons netwerk die de puntjes op de ‘i’ zetten. De dobbelsteen die ik in de eerste versie had opgenomen, zit bijvoorbeeld niet in het uiteindelijke spel. Nu beweegt de speler aan de hand van actiekaartjes waarmee je één tot vier stappen mag zetten. Maar elk aantal stappen kun je maar één keer per vier beurten gebruiken. Daardoor wordt het spel tactisch interessanter, maar we hebben het spel bewust niet té ingewikkeld gemaakt. Zo blijft het mogelijk om het met het hele gezin te spelen en samen iets op te steken.”

Sommige mensen voelen vooral een klik met het thema

De eerste reacties waren volgens Henk positief. “Het blijft spannend hoe spelers reageren, maar tot nu toe hoor ik dat ze er plezier in hebben. Dat is gaaf: onze hoofdmissie is hiermee geslaagd. Sommige mensen voelen vooral een klik met het thema. De geschiedenis van Israël wordt voor hen zichtbaar door de landkaart, de locaties die we kennen vanuit de Bijbel en de feitjes die daarbij horen. Ik heb Israël meerdere keren bezocht, maar ik moet zeggen dat het tijdens de ontwikkeling van het spel weer ging kriebelen om die kant op te gaan. Dat blijft wel de beste manier om kennis te maken met het land en zijn historie.”

Op naar Jeruzalem, NEEMA Games, 21,50

Tekst: Lukas ten Napel

--:--