Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik vierde een beetje feest toen ik 40 jaar single was'

40+ en single

Ineke (62) was heel verdrietig toen haar relatie 42 jaar geleden uit ging. Toch vierde ze een beetje feest toen ze 40 jaar single was. “Het was niet alleen maar zonneschijn, maar dat is het in een huwelijk ook niet. Ik begon als super verdrietige single, maar kan nu zeggen dat God erg goed voor me geweest is.”

Deel:

Toen ze veertig jaar op zichzelf woonde, kocht ze een mooi boeket voor zichzelf en bestelde een cappuccino en een gebakje. “Ik sms’te mijn zus dat ik mijn jubileum vierde. Ze vroeg met wie ik dat deed. Ik reageerde: ‘Dat doe ik helemaal in stijl: alleen.’ Dat vond ik erg passend,” glimlacht Ineke.

'Schreef ik me in op een datingsite, ontmoette ik mijn broer' 

Veertig jaar geleden had ze nooit durven denken dat ze er nu zo in zou staan. “Ik had al een paar jaar een relatie en was gelukkig. Mijn vriend werd onrustig in onze relatie, waardoor we tot ons grote verdriet niet samen verder konden. Dat was traumatisch voor mij en ik kwam in een rouwproces dat heel lang duurde,” vertelt Ineke. “Hierdoor stond ik onbewust niet open voor een nieuwe relatie. Later schreef ik me eens in op een datingsite. Dat was maar van korte duur, want ik vond het lastig. Je bent dan bewust op zoek en kunt iemand niet ontspannen leren kennen. Op een dag stuitte ik op een mooi profiel van iemand die dichtbij woonde en lid was van dezelfde kerk. Ik klikte hem aan en er kwam een prachtige foto van mijn broer uitgerold.” Ineke lacht. “Daar hadden we later veel plezier om samen.”

Godsvertrouwen

Ineke ervaart het singlezijn de laatste jaren als “heel positief.” Ze vertelt: “Mijn toekomstdromen vielen in duigen. Een paar jaar terug werd ik ook nog eens afgekeurd voor mijn werk als juf, waarvan ik altijd erg genoot. Als aardse vastigheden of mooie dingen wegvallen, realiseer je je heel duidelijk dat God altijd blijft. Hij is je Vader en Schepper. Hij weet wat je nodig hebt. Het bracht me een groot godsvertrouwen.”

'Getrouwd zijn is niet per definitie het geluk'

Ze ziet meerdere positieve kanten aan het singlezijn. “Ik kan zelf beslissen hoe ik mijn tijd besteed en hoef nooit oppas te regelen. Mensen zeggen weleens dat ik het geluk heb zelf keuzes te kunnen maken, zoals hoe ik mijn huis inricht. Maar lastige beslissingen moet ik ook zelf nemen, zoals welke hypotheek het beste is. Ik houd altijd voor ogen dat er mooie kanten zitten aan getrouwd zijn, maar ook aan alleen zijn. Getrouwd zijn is niet per definitie het geluk.”

Niet meer vruchtbaar

Haar werk met kinderen gaf Ineke veel voldoening. “Doordat ik met hen omging, had ik geen intens verlangen naar eigen kinderen,” legt ze uit. “Sinds twee jaar pas ik op een jongetje. Nu merk ik pas hoe heerlijk het is om zo’n kindje te koesteren. Ik ben blij dat ik niet meer vruchtbaar ben. Je hoort tegenwoordig regelmatig dat singlevrouwen erg naar een kind verlangen en die mogelijkheden zijn er nu. Ik hoef daar geen oordeel over te vellen, maar die verlangens kan ik me voorstellen.” 

'Ze zeggen weleens dat singles huidhonger hebben en dat herken ik’

Toen Ineke stopte met werken, merkte ze dat ze het lijfelijke contact met de kinderen miste. “Ze zeggen weleens dat singles huidhonger hebben en dat herken ik. Het is moeilijk dat je bijna nooit aangeraakt wordt. Ook ben ik nieuwsgierig naar hoe het is als een man en vrouw gemeenschap hebben. Maar ik was daar zelf niet actief in. Ik vind dat echt iets voor binnen het huwelijk,” zegt ze. “Omdat je wel behoefte hebt aan gewone aanrakingen, omarm ik mijn broer en zussen altijd als ik hen zie. Dan ervaar je even die nabijheid, het liefdevolle en vertrouwde. Ik ben heel blij dat ik hen en veel fijne vrienden heb. God heeft mij vrede gegeven. Van een super verdrietige single, veranderde ik in een gelukkig en dankbaar mens.”

De komende weken volgen we in een aantal artikelen vrouwen die al langer single zijn. Wil je reageren? Stuur gerust een berichtje via ons contactformulier

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--