Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In China leerde Astrid Feddes de Bijbel pas echt begrijpen

‘Uit verveling ging ik Het Boek lezen’

Jaren geleden zegt Astrid Feddes (53) tegen God dat ze de Bijbel geen bal aan vindt en er niets van snapt. Ze vraagt Hem om het haar uit te leggen, niet wetende dat Hij haar daarvoor naar China zou sturen. Inmiddels zijn Astrid en haar man samen actief voor God: “Onze taak is niet om alleen maar hoorders van het Woord te zijn, maar juist ook doeners.”

Deel:

Astrid groeit op in Friesland. Voor haar opleiding verhuist ze naar de Randstad, waar ze haar man Jaap ontmoet. Ze trouwen in 1990 en na een tweede studie van Jaap, belandt het gezin in Haarlem. “In Haarlem heb ik tegen God gezegd: De Bijbel moet het mooiste boek ter wereld zijn, maar ik vind er geen bal aan en ik snap er niets van. Wilt U me zelf maar uitleggen wat er staat en wat ik ermee moet? Ik had toen geen idee dat Hij me daarvoor naar China zou sturen."

Het maakt me niet uit waar we heen gaan, zolang het China maar niet is

Voor het gezin naar China vertrekt, wonen ze voor Jaaps werk een tijd in Zweden. “Na een jaar of drie kwam Jaap thuis uit zijn werk: ‘Astrid, we kunnen naar een ander land. Naar welk land zou je willen?’. Ik zei dat het me niets uitmaakte, zolang het maar niet zoiets als China of Iran zou zijn. Het bleek dus dat Jaap gevraagd was om in China CEO te worden. Een enorme uitdaging en promotie.” De angst slaat Astrid om het hart. In die tijd was China nog erg gesloten en communistisch. “We gingen allebei bidden; de deur naar China bleef open. Mijn verstand zei: God heeft hier een bedoeling mee, maar mijn gevoel bestond uit louter twijfel en angst.”

Astrid geeft haar geloof voorrang. Ze ontvangt een profetie dat het Gods bedoeling is dat het gezin gaat. Dat betekent niet dat alle hobbels ineens geslecht zijn. Net voor vertrek blijkt dat er in China nog een snelweg aangelegd moet worden waarover Jaap naar zijn werk kan. Zonder die snelweg is dagelijks op en neer reizen niet te doen. “Die weg komt, maar is de eerste drie maanden nog niet klaar, hoorden we. Dat vond ik geen fijne start. Jaap was doordeweeks op zijn werk en ik in Beijing met de kinderen. We belandden in een weekendhuwelijk. Na drie maanden hoorde ik dat het nóg drie maanden zou duren. Alles in mij schreeuwde en toch wist ik: we zitten hier goed. Ik kan niet uitleggen wat dat was. Een bovennatuurlijke vrede.”

Ik stelde de Heilige Geest vragen en ik kreeg antwoord!

Na drie jaar was de snelweg er nog niet, maar Astrid en haar gezin blijven in China. In die tijd is Astrid veel alleen. Vooral de avonden, als de kinderen op bed liggen, zijn lang. “De tv kon ik niet volgen en die paar boeken die we konden meenemen had ik uit. Uit verveling begon ik de Bijbel te lezen, in de versie van ‘Het Boek’. De taal sprak me aan en de woorden kwamen tot leven. Het was net alsof God tot mij sprak! Ik las: ‘De Heilige Geest is je leraar’. Dat nam ik heel letterlijk, dus stelde ik de Heilige Geest vragen: dit snap ik niet, wilt U het me uitleggen? En ik kreeg antwoord! Soms dezelfde avond, soms later. Gedachten en indrukken, waardoor ik de tekst ineens begreep. Ik ervoer écht dat de Geest onze Herder en Leraar wil zijn.”

Het werd mijn man te veel: ‘niet wéér over Jezus’, zei hij

“Ik was aan het lezen, groeien en bloeien en wilde in het weekend mijn ei bij Jaap kwijt. Het werd hem te veel. ‘Niet wéér over Jezus!’, zei hij op een gegeven moment. Gelukkig liet de Geest mij weten: jij kunt doorgroeien, maar je moet Jaap zijn eigen proces gunnen. Dat heb ik gedaan en ik ben heel veel voor hem gaan bidden.” Tijdens een weekend van Vrij Zijn, terug in Nederland, laat Jaap voor zich bidden. “In één weekend raakte hij van zijn rookverslaving af, voelde hij voor het eerst die diepe liefde van de Vader en werd hij gedoopt met de Heilige Geest. Ik kreeg een compleet nieuwe man! God verandert mensen echt. Nu dienen we God samen.”

Kernwoorden van Astrid en Jaap zijn impact en transformatie. “Als ons werk geen verschil maakt voor iemand, stoppen we ermee. Dat zie je net zo in het leven van Jezus. Waar Hij kwam, gebeurde iets. Hij bracht verandering, hoe dan ook.”

Wij mogen een voorproefje geven van hoe het straks in de hemel zal zijn

Inmiddels zetten Jaap en Astrid zich in voor dak- en thuisloze jongeren. Alleen al in Maastricht zijn er meer dan tweehonderd. In Credo Huizen (credo = geloof, red.) zijn thuisloze jongeren welkom en worden ze begeleid om weer zelfstandig en positief de maatschappij in te kunnen. “Onze taak is niet om alleen maar hoorders van het Woord te zijn, maar juist ook doeners. Jezus bidt: ‘Laat Uw wil geschiede, gelijk in de hemel zoals ook op de aarde’. In dit gebed zit een appèl op ons. Wij mogen als ambassadeurs een voorproefje van hoe het straks in de hemel zal zijn geven aan de mensen om ons heen.”

Over Astrid Feddes

Astrid is actief in genezings- en bevrijdingspastoraat en het leiden van een gemeente. Ze gaf leiding aan de Vrij Zijn-vrouwenconferenties en is betrokken bij Gospel Muzic Festivals in Azië. In 2015 rictte zij Destined to reign op en ze is mede-oprichter van Credo Ministries. Ze is getrouwd met Jaap en moeder van drie kinderen. Vorig jaar gaf ze een boek uit over hoe je met Jezus verandering kunt brengen in je omgeving: Welkom aan boord (te bestellen via destinedtoreign.nl).

Tekst: Carola van Ruiswijk.
Foto: Jeannine Rijsdijk

Lees ook: Als je zelf soms ook niets snapt van de Bijbel

--:--