Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Inge van Dijk, CDA: ‘Je hebt veel geduld en een lange adem nodig’

Eva stelt Inge aan je voor

Ze houdt van de lokale politiek, maar toen ‘haar Brabant’ hard werd getroffen door corona, wist CDA-wethouder Inge van Dijk (45) uit Gemert-Bakel dat ze de stap naar Den Haag wilde maken. Wie is die hoge binnenkomer op de 4e plek van de kandidatenlijst van het CDA? Eva stelt haar aan je voor.

Deel:

Eva legde deze vragen ook voor aan de ‘first lady’ van de ChristenUnie: Mirjam Bikker. Lees het hier. 

Waarom ben jij de politiek ingegaan – en waarom namens het CDA?

Inge van Dijk: “Mijn vader was dyslectisch en kreeg de sticker ‘jij bent dom’ opgeplakt, wat hem de rest van zijn leven achtervolgde. Maar mijn vader was eigenlijk heel slim. Ik vind dat iedereen een gelijke kans verdient. Dat is een van de redenen dat ik de politiek in ben gegaan. Omdat er in mijn dorp weinig plek was voor sportverenigingen, ging ik als 23-jarige bestuurder van de handbalvereniging heel strijdvaardig in gesprek met de wethouder. Niet veel later werd ik gebeld. Het CDA zocht jonge mensen voor de kieslijst ik kon op plek 7 komen, maar ik moest wel mijn eigen voorkeurszetel binnenhalen. Binnen een halfjaar zat ik in de raad. Voor mijn vader, een echte PvdA’er, was dat even slikken. Totdat hij erachter kwam dat het verhaal van het CDA gewoon zijn verhaal was – dat van verantwoordelijkheid dragen voor de generaties na ons. ‘Van onze kiendjes blieven ze af’, was zijn motto.”  

Als er één thema is waar jij je hard voor maakt, welk thema is dat?

Inge van Dijk: “Toch wel die gelijke kansen. In heel veel dossiers is dat onderwerp onderbelicht. Corona heeft de verschillen weer pijnlijk blootgelegd en daarmee ook de noodzaak om aan een gelijke basis te werken. Kinderen die opgroeien in armoede hebben een lastigere uitgangspositie, ook in ons land. Net als jongeren die nu proberen een huis te kopen. Zonder basisbeurs en met studieschuld is dat al helemaal onmogelijk. Die weeffouten in ons fiscale systeem moeten we oplossen.”

Wat vind je leuk aan de politiek?

Inge van Dijk: “Politiek is alles: van de stoeptegel waar je over loopt tot de NOW-regeling voor ondernemers die door corona in de financiële problemen komen. Ik vind het mooi dat ik me daarmee mag bemoeien. Veel mensen hebben het gevoel dat ‘de politiek’ niet luistert en dat er toch niets verandert, maar ik zie in de praktijk dat dat wél gebeurt. Bijvoorbeeld toen na vijftien jaar discussie over het centrum van het dorp dit voorjaar eindelijk de schop de grond in ging. Het heeft écht wel zin. Maar je hebt veel geduld en een lange adem nodig.”

Als ‘bonusmoeder’ heb ik ontdekt hoe belangrijk een stabiele gezinssituatie is

Hoe combineer je zo’n drukke baan met thuis?

Inge van Dijk: “Mijn vriend is twaalf jaar ouder dan ik. Hij vindt het mooi wat ik doe en geeft mij er alle ruimte voor. Hij werkt parttime, om echt vader te kunnen zijn van zijn drie kinderen. Als ‘bonusmoeder’ heb ik ontdekt hoe belangrijk een stabiele gezinssituatie is en hoezeer kinderen in hun jonge jaren worden gevormd. Dat wist ik al wel uit rapporten en verslagen, maar nu zie ik het voor mijn ogen gebeuren. Hoe klein ze ook zijn: ze krijgen zoveel mee, leggen verbanden en absorberen maximaal. Wij zijn medeverantwoordelijk voor wát ze absorberen.”

Waarom moest iemand die altijd klaarstaat voor iedereen, zoiets overkomen?

Hoe draag jij het geloof uit in jouw baan?

Inge van Dijk: “Ik ben Katholiek opgevoed. Toen mijn vader heel ziek werd en zeven jaar lang een lijdensweg doormaakte, werd ik daar boos om. Waarom moest iemand die altijd klaarstaat voor iedereen zoiets overkomen? Mijn vader ging er juist meer door genieten. De houvast die hij in zijn geloof vond, maakte dat ik het ook dichterbij liet komen. In mijn werk merk ik dat ik altijd teruggrijp op normen en waarden als eerlijkheid, solidariteit en rentmeesterschap. Dat zit zo stevig in mij verankerd; het is het kader waar vanuit ik werk.”

Hoe ga je om met negatieve reacties?

Inge van Dijk: “Als wethouder ben je het gezicht van het bestuur en krijg je veel kritiek over je heen. Als dat gaat over de inhoud, kan ik daar goed mee omgaan. Hoe goed je alles ook afweegt: je kunt nooit iedereen tevreden houden. Maar als mensen vinden dat zij niet goed zijn meegenomen in het proces, raakt dat me wel. Je hebt niet zomaar het vertrouwen teruggewonnen. Om ‘uit mijn hoofd’ te gaan, ga ik er graag met de hond op uit. Verder doe ik aan crossfit en geef ik handbaltraining aan een team met negen pubers. Daar gaat het helemaal niet over politiek en wat mensen van je vinden, maar gewoon om ballen gooien en grappen maken. Het houdt me down to earth.”

Hoe denk je mensen enthousiast te maken voor de zorg en het onderwijs?

Inge van Dijk: “Door – naast hogere salarissen – een stukje vrijheid voor onderwijzers en zorgmedewerkers. Niet meer alles van boven opgelegd, maar respect en waardering voor de mensen die door alle leerlingen en casussen een enorme bak aan kennis en ervaring hebben. Maar ook door gezinnen te ontlasten. Als het thuis beter gaat, gaat het op school ook beter.”  

Handbaltraining geven aan pubers houdt me down to earth

Wat is jouw visie op het vluchtelingenbeleid?

Inge van Dijk: “De situatie in vluchtelingenkampen is schrijnend. We moeten investeren om de opvang aan de rand van Europa te verbeteren. En de mensen die we hier opvangen, moeten we ook echt iets te bieden hebben. Aangezien we het al moeilijk vinden om onze eigen jongeren te huisvesten, moeten we zoeken naar de juiste balans. Dat is supermoeilijk. Je doet bijna altijd een groep tekort.” (Lees hier meer over het asielbeleid van het CDA).

Wat doen jullie om eenverdiener-gezinnen te ondersteunen?

Inge van Dijk: “Bij het CDA staat het gezin, in alle vormen en maten, centraal. Het begint met een goede basis. Is het inkomen voldoende om fatsoenlijk van te leven? Soms zit je in een rijdende trein: de kinderen moeten eten, de hypotheek moet worden betaald, de rekeningen blijven komen. Het is aan de politiek om wat meer ruimte creëren, zodat gezinnen betere keuzes kunnen maken. En het is aan ons als samenleving om de lat soms wat lager te leggen. We kunnen en hoeven niet overal aan mee te doen.”

Hoe krijgen we de wereld eerlijk en duurzaam?

Inge van Dijk: “Daar kan ik me wel zorgen over maken. Iedereen snapt dat windmolens nodig zijn, maar niemand zit erop te wachten. Ik ben heel erg van ‘onderop’, maar de vraag is of we daar tijd voor hebben. Ik denk dat we stevigere besluiten moeten durven nemen. Bij de grootste vervuilers kun je de grootste winst halen, maar we moeten allemaal veranderen. Veel duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, zijn nu nog gebaseerd op winst voor de portemonnee. Maar als je eenmaal dat metertje ziet lopen en ontdekt wat zonne-energie kan toevoegen, kan dat ook iets triggeren. Daarom verruimen wij de regelingen die investeringen in isolatie, verduurzaming of energiebesparing in je eigen huis betaalbaar maken.”

Waarom zou ik op het CDA moeten stemmen?

Inge van Dijk: “In mijn twintig jaar bij het CDA ben ik zoveel bijzondere partijgenoten tegengekomen. De politiek is echt niet altijd makkelijk, maar telkens weer werd ik geraakt door hun drive en passie. Ook al laat ik iets moois achter in Brabant, ik heb zin in Den Haag.”

Over Inge van Dijk

Inge van Dijk (45) werd geboren in Helmond en groeide op in Bakel (Brabant). Toen ze als twintiger werd gevraagd bij het CDA, zat ze binnen een halfjaar in de raad. In haar gemeente is de wethouder financiën en economie geliefd. Met een gemengd gevoel verruilt de voor het grote publiek nog onbekende politica De Peel voor de Haagse Tweede-Kamerbanken. Inge staat op nummer 4 van de kandidatenlijst van het CDA.

Mirjam Bikker is de hoogstgeplaatse vrouw op de kieslijst van de ChristenUnie. Ook zij gaf antwoord op deze vragen van Eva-vrouwen. Lees het hier.

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--