Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Inspirerende kindervriend in ‘A Beautiful Day in the Neighborhood’

‘Smaakvol en origineel verteld drama’

Hier kent bijna niemand hem, maar in de VS is Fred Rogers (1928-2003) een instituut. Vanaf de jaren zestig presenteerde hij ruim dertig jaar lang het tv-programma 'Mister Rogers’ Neighborhood', waarin hij uiterst kalm en vriendelijk met kinderen over sociaal-maatschappelijke thema’s sprak.

Deel:

Rogers maakte het programma goeddeels zelf: hij schreef de scripts en liedjes, bespeelde poppen, produceerde en monteerde. Zijn toon was aan de oubollige kant, maar hij nam de kinderwereld bloedserieus en schrok niet terug voor zware onderwerpen, zoals scheiding, geweld en racisme. De tv-maker beschouwde zijn werk als een roeping: hij was van oorsprong een presbyteriaanse dominee en haalde veel inspiratie uit zijn geloof, al sprak hij daar op tv zelden expliciet over.

Dat Fred Rogers in de nieuwe film A Beautiful Day in the Neighborhood wordt gespeeld door Tom Hanks is wel passend: de acteur heeft al bijna net zo’n braaf en vriendelijk imago als de presentator. En hij speelt hem dan ook voortreffelijk.

Onvermijdelijk sentimenteel

Het verhaal van de film is gebaseerd op een artikel in het tijdschrift Esquire. We volgen een cynische journalist (Matthew Rhys) die met tegenzin een profiel over Rogers schrijft en aanvankelijk op zoek gaat naar scheurtjes in diens onberispelijke imago. Langzaam maar zeker raakt hij echter steeds meer onder de indruk van de kindervriend.

Rogers haalde veel inspiratie uit zijn geloof

De thematiek van A Beautiful Day in the Neighborhood is onvermijdelijk sentimenteel, maar levert niettemin een smaakvol en origineel verteld drama op, dat regelmatig ontroert. De film zal kijkers die met Mister Rogers zijn opgegroeid allicht het meest aanspreken, maar is voor Nederlandse leken een mooie introductie. Zelf ben ik naderhand meteen op internet gedoken om meer over hem te ontdekken, om ten slotte dezelfde conclusie te trekken als de journalist in de film: Fred Rogers was een zeldzaam integer en inspirerend persoon. Helemaal voor iemand uit de tv-business.

Bekijk de trailer van ‘A Beautiful Day in the Neighborhood’

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

A Beautiful Day in the Neighborhood

Regie: Marielle Heller. Met o.a. Tom Hanks en Matthew Rhys. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld. Te huur op o.a. Google Play en Pathé Thuis.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--