Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Iris Artslyz: van buitenbeentje tot ambitieuze zangeres

‘Ik wil harten raken, ook in het seculiere segment’

Als Iris Zijlstra twee jaar geleden flink voor zichzelf moet opkomen, komt er een oergevoel naar boven: ze mag zijn wie ze is. Het inspireert haar om een lied te schrijven en een nieuwe droom na te jagen: die van zangeres, met als artiestennaam Iris Artslyz.

Deel:
1001_iris-artslyz

“Dit is mijn plek, ik voel het steeds meer. Ik vind het wel heel spannend, ik ben constant grenzen aan het verleggen. Het liefst ga ik achter een muurtje staan en zingen, maar als je harten wilt raken moet je eigen hart ook open zijn. Bij het crowdfunden moet ik bedrijven benaderen met mijn verhaal. Ik had nog nooit zoiets engs gedaan. Maar als ik op de bank blijf zitten, gebeurt er niets. Ik móet wel.”

Plek gevonden

De 32-jarige Iris Zijlstra woont in Friesland, is getrouwd en moeder van drie jonge kinderen. Eén dag in de week besteedt ze aan muziek. “Ik wist al wel dat ik kon zingen,” vertelt Iris. “Ik heb altijd in kerken gezongen en dwarsfluit gespeeld. Mensen vonden dat ik mee moest doen met The Voice, maar ik vraag me af in hoeverre je daar jezelf mag blijven. Ik wilde graag in een bandje spelen, maar er kwam niets op mijn pad. Tot twee jaar geleden, toen heb ik op papier gezet hoe ik het voor me zie. Ik heb songwriting-lessen genomen, en daar ontdekte ik dat het schrijven me makkelijk afging. Ook ben ik met zanglessen gestart. Het is heel gek om ineens achter een talent te komen. Ik ben verpleegkundige geweest en heb de Schoeversopleiding gedaan, maar heb daarin nooit m’n plek gevonden. In het maken van muziek en het schrijven nu wel.” 

Als je klein over jezelf denkt, kom je niet veel verder. En wij hebben altijd Iemand die vóór ons is

Haar artiestennaam is Iris Artslyz – haar achternaam achterstevoren. “Dat is beter uit te spreken voor buitenlanders, en het klinkt ook nog eens artistiek.” Ze heeft namelijk grote ambities: doorbreken in het seculiere segment. “Dat is typisch Iris: als ik iets doe, doe ik het goed. Ook mijn man vindt dat ik groot moet dromen. Als je klein over jezelf denkt, kom je niet veel verder. Menselijk gezien kunnen we ook niet alles bereiken in ons eentje – maar wij hebben Iemand die altijd vóór ons is. God is altijd in het verhaal.

Ik ben christen, maar met mijn muziek richt ik me niet alleen op de christelijke doelgroep. Mijn stijl is pop met een jazzy en blues-achtige twist. Maar ik heb ook een countrynummer geschreven en met een Amerikaanse dj heb ik een lied gemaakt dat meer in de housescene past. House is niet bepaald mijn genre, maar het is een erg mooi lied geworden.”

Buitenbeentje

“Waarom weet ik niet, maar ik ben altijd een buitenbeentje geweest. Op de basisschool, de middelbare school en zelfs op mijn vervolgopleiding was ik het mikpunt. Ik heb altijd moeten vechten om mezelf te kunnen zijn. Dat is ontzettend lastig als tiener, zeker als je gepest wordt. Ik kan er niet tegen als iets oneerlijk gaat. Op de middelbare school leverden een klasgenootje en ik bijvoorbeeld een keer hetzelfde kunstwerk in, dat ik had gemaakt – en zij, het lievelingetje van de docent, kreeg een hoger cijfer dan ik. Dat voelde zo oneerlijk.

Ook in mijn vervolgopleiding had ik het gevoel dat ik niet mezelf mocht zijn. Bij verpleegkunde moest ik me bijvoorbeeld verdedigen: mijn studiegenoten wilden graag horen dat ik tegen euthanasie en abortus was om me uit de tent te lokken. Wat doe je dan, loop je ervoor weg of vertel je wat je vindt? Dat is echt lastig: dat constante gevoel dat als je anders doet, je misschien bij de groep kan horen.”

Perfect zoals je bent

Twee jaar geleden komt de omslag. “Ik kwam in een situatie terecht waarin ik óf moest doen wat er gezegd werd, óf moest staan voor wie ik ben. Er kwam een oergevoel naar boven: nu is het genoeg. Ik mag zijn wie ik ben. Twee maanden later kwam de muziek op mijn pad en heb ik mijn eerste nummer geschreven: Perfect as you are. Veel mensen dachten dat ik dat voor mijn man of kinderen had geschreven, maar ik schrijf het aan mezelf. In het refrein zing ik ‘You are awesome in every way’. Kom maar tevoorschijn, je mag zijn wie je bent.”

Dat is ook de boodschap die Iris wil meegeven aan de wereld. “Ik wil mensen aanraken, ervoor zorgen dat ze zich gezien en waardevol voelen. Veel mensen hebben niet in de gaten waar ze naar luisteren als ze de radio aanzetten. Als ze liedjes meezingen, spreken ze woorden over zichzelf uit. Bemoedigende woorden, zoals ‘You are perfect as you are’, zijn dan beter dan negatieve woorden.”

Ik voel een connectie met Lauren Daigle, geweldig dat je haar nummers nu in de supermarkt hoort

Iris ziet Lauren Daigle als een voorbeeld. “Ik voel wel een connectie met haar. Ik vind haar heel oprecht en ze schrijft geweldige nummers. Dit jaar is ze in Nederland ook in het seculiere circuit ontdekt; geweldig dat je haar nummers in de supermarkt hoort. Ik denk dat ik iets anders kan brengen dan zij, omdat ik iemand anders ben. Ik heb mijn eigen verhaal, mijn eigen liedjes.” 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kijk voor meer informatie over Iris op haar website.

Foto: Corine Blom Photography

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--