Je baby vernoemen: ouderwets of mooie traditie?
'Een kind moet toch zijn hele leven doen met een naam'

Eeuwenlang was het in Nederland de gewoonte om kinderen te vernoemen naar ouders of grootouders. Inmiddels lijken de meest Nederlanders met deze traditie te hebben gebroken, al zijn er zeker nog plaatsen waar vernoemen eerder regel dan uitzondering is.
Steeds meer ouders geven hun kind tegenwoordig een populaire of leuk klinkende naam zoals Noah, Tess, Finn of Liam. Vernoemen wordt steeds minder gebruikelijk. Er zijn echter uitzonderingen. Op Urk bijvoorbeeld is vernoemen naar familieleden nog steeds een levende traditie. De huidige top 5 jongensnamen is op Urk vrijwel identiek aan de top 5 jongensnamen uit 1880.
Top 5 jongensnamen
Top 5 jongensnamen gemeente Urk 1880-1899
1. Klaas
2. Jan
3. Pieter
4. Hendrik
5. Jacob
Top 5 jongensnamen gemeente Urk 2000-2017
1. Jan
2. Klaas
3. Jacob
4. Albert
5. Johannes
Familietraditie

Petra Zeeman woont op Urk en is moeder van Cees Zeeman (7). Haar man heet Cees Zeeman, evenals haar schoonvader. “De officiële naam is Cornelis Zeeman, vandaar Cees met een 'C'," vertelt Petra. “Deze naam zit al zo’n 6 generaties in onze familie. Omdat we 'Cees' een stoere naam vonden, wilden we de mooie familietraditie van vernoemen toch voortzetten. Maar als wij de naam Cees echt niet mooi hadden gevonden, dan was vernoemen geen optie geweest. Een kind moet toch zijn hele leven doen met een naam.”
Zorgt het vaak voor verwarring, zo vaak de naam Cees in de familie? “Verwarring hebben we niet vaak”, lacht Petra. “We noemen mijn zoon soms ‘Ceessie’ of ‘kleine Cees'. Mijn schoonmoeder noemt mijn man bijvoorbeeld 'Cees van Petra', om verwarring te voorkomen."
Lees ook: Ontdek de betekenis van meer dan 300 Bijbelse namen
Is vernoemen Bijbels?
In de tijd van het Oude Testament vernoemden ouders hun kinderen niet naar ouders of grootouders. Zij gaven hun kroost echter nooit zomaar een naam. Meestal hadden de namen een bepaalde betekenis. Het was een belijdenis, of een profetie. Jonathan betekent bijvoorbeeld ‘gift van God’. En Elia ‘mijn God is Jahweh’. Soms waren namen uitingen van dankbaarheid, zoals de naam Samuël: ‘van de Here gebeden’.
In de tijd van het Nieuwe Testament was vernoemen naar familieleden wel meer gebruikelijk. Maar er waren ook uitzonderingen. Nu en dan moesten de ouders het kind een naam geven op Gods bevel. Johannes werd om die reden géén Zacharias genoemd, zoals zijn vader. Jezus kreeg Zijn naam in opdracht van de engel Gabriël: 'Geef hem de naam Jezus (Jaweh redt), want Hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden.'
Bijbelse namen
Veel mensen vernoemen niet, maar kiezen voor een Bijbelse naam voor hun kindje. Mocht je nog inspiratie zoeken dan vind je hier een lijst met Bijbelse babynamen en hun betekenis.


Geschreven door
Miriam Duijf