Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Je vijanden liefhebben, wat is het geheim?

Knarsende kaken bij vergeving

"Heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel," zegt Jezus in de Bergrede (Matteüs 5:43-45). Pittige woorden, die ons uitdagen om totaal anders te reageren dan gebruikelijk is. Maar hoe doe je dat?

Deel:

Je vijanden liefhebben, dat klinkt misschien heel ver weg. Er zijn christenen die zeggen: "Ik haat niemand en ik heb geen vijanden." Maar dat is makkelijk gezegd. Want stel je eens voor dat je dochter op school gepest wordt, kun je het dan nog steeds zeggen? Of als je portemonnee gestolen wordt? Of als je collega jouw baan inpikt, door telkens gemene leugens over jou te verspreiden? Vijanden zijn makkelijker gemaakt dan we soms denken …

En tóch vraagt Jezus van ons dat we onze vijanden liefhebben. Maar hóe dan?

1. Je moet je bewust zijn van je ‘vijanden’

Als je je niet bewust bent dat je ‘vijanden’ hebt, dan kun je ze ook niet liefhebben. Dus: aan wie heb jij (op sommige momenten) een hekel? Op wie ben je boos of wie is er boos op jou? En ja, dit kan dus ook je partner of dat meisje bij de supermarkt zijn die onaardig tegen je doet! Want een vijand is eigenlijk iemand die ‘aan de andere kant staat’ en als jij je gekwetst voelt door iemand, dan staat diegene op dat moment niet aan jouw zijde. Is er iemand over wie je de neiging hebt negatief te praten? Merk je dat een opmerking van een boze buurman of een vinger van een automobilist je eigenlijk meer deed, dan je dacht?

2. Neem je emoties serieus

We horen in de kerk zo vaak: ‘Je moet vergeven’. En ja, dat vraagt Jezus ook van ons. Maar als je nog allerlei gevoelens of emoties voelt over een bepaalde situatie of als je merkt dat je nog steeds boos bent of je verontwaardigd voelt over wat iemand je (bewust of onbewust) heeft aangedaan, dan heb je diegene niet vergeven. En eigenlijk kún je diegene op dat moment dan ook nog niet vergeven.

Dus: neem je emoties en gevoelens serieus en doe er iets mee. Schrijf bijvoorbeeld een brief aan diegene (niet om op te sturen, maar voor jezelf!), waarin je opschrijft wat de situatie met jou heeft gedaan en neem ook de ruimte om alsnog op te schrijven hoe je gereageerd zou willen hebben of wat je had willen zeggen, maar niet gezegd hebt.

3. Bid voor jezelf én voor je vijanden

Leg deze brief, je gevoelens en emoties dan vervolgens bij God. Het is ongelooflijk verleidelijk om ‘het voorval’ met meerdere vriendinnen te bespreken, maar doe dat niet! Het kan goed zijn om het met één (neutraal…) iemand te bespreken, zodat het je lucht geeft of om advies te krijgen en om samen te kunnen bidden, maar waak ervoor dat je over ‘je vijand’ gaat roddelen. Bid dat God je hart zal verzachten en je zal helpen de ander te vergeven. En misschien kun je dan nog wel een stap verder gaan door God te vragen de ander te zegenen… niet makkelijk, maar wel enorm helend!

Waarom we zo weinig om hulp vragen - en het wel zouden moeten doen

Geschreven door

Carianne Ros

--:--