Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jieles de Haas bouwt al 45 jaar miniatuurorgels

'Het aanzien van een orgel vind ik prachtig'

Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Dat geldt ook voor Jieles de Haas. Hij is gefascineerd door orgels en bouwt ze al 45 jaar na in miniatuurvorm.

Deel:

“Bij ons thuis stond vroeger een oud harmonium, waar mijn broer veel op speelde. Als klein jongetje zat ik daar dan bij; het fascineerde me. Later ging ik met hem naar orgelconcerten en de orgeldagen. Op zo’n dag mag je verschillende orgels bespelen, beluisteren en bekijken. Ook staan daar stands waar je bijvoorbeeld cd’s kunt kopen. En ik zag iemand die van luciferdoosjes miniatuurorgels maakte. Prompt zei ik: ‘Dat kan ik beter.’ Inmiddels heb ik zo’n dertig miniatuurorgels gemaakt en ik ben op dit moment alweer met een nieuwe bezig: het orgel van de Bethelkerk uit Lunteren.

Alles komt heel nauw

Ik ben gefascineerd door orgels en heb zelf ook jaren gespeeld. Het aanzien van een orgel vind ik prachtig. Dat van de Bavokerk in Haarlem sprong er voor mij uit. Ik heb hem geprobeerd zo goed mogelijk na te maken. Best een intensief werk. De beeldjes die erop staan, heb ik op vakantie in Oostenrijk gekocht. Die kun je hier in Nederland niet krijgen. Met mijn zoon Wouter ben ik naar de kerk geweest om het orgel te bekijken en foto’s te maken. Hij heeft toen een paar honderd foto’s geschoten om alle details goed in kaart te brengen. Omdat ik het orgel niet kon opmeten, heb ik een grote plaat gekocht van het orgel, daar heb ik uiteindelijk een schaal van 1 op 10 van gemaakt. Alles komt heel nauw. Die orgelpijpjes moeten er bijvoorbeeld precies in passen, echt millimeterwerk. Ik vind het leuk om aan de details te werken en het orgel echt zo te krijgen zoals het wezen moet.”

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--