Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kids een kamer laten delen: geen probleem of slecht idee?

Vroeger was het heel normaal dat broertjes en zusjes samen op één kamer sliepen. Nu wordt het vaak als een zielige of ongezonde situatie gezien, maar is dat wel zo?

Deel:

Heb je geen geld of ruimte om je kinderen een aparte slaapkamer te geven? Je bent niet de enige. Vandaag de dag delen (half)broertjes en -zusjes steeds vaker een kamer met elkaar, net zoals vroeger gebruikelijk was. Dit komt door de toename aan eenoudergezinnen en samengestelde huishoudens. Ook in de christelijke wereld, waarbij het gebruikelijker is om een groot gezin te hebben dan de overige Nederlandse gezinnen, zullen veel kinderen op één kamer moeten slapen.

Vaak hebben mensen hier hun bedenkingen bij. Onterecht, aldus gezinstherapeut Anke Donicie. “Bij de individualistischere maatschappij hoort een eigen kamer. Maar veel kinderen vinden samen slapen best fijn,” laat ze aan het AD weten. Anke heeft zelf vijf kinderen waarvan drie op één kamer slapen.

Voordelen aan een gezamenlijke kamer

Bovendien kleven er volgens haar zelfs voordelen aan een gezamenlijke slaapkamer. Zo zorgt een ruimte delen voor saamhorigheid, wat de gezinsband kan versterken. “Ik zie ook vaak dat deze kinderen makkelijker delen en beter omgaan met elkaars spullen dan kinderen die apart slapen.”

Ze plaatst hierbij de kanttekening dat kinderen die gevoelig zijn voor prikkels of autistisch zijn wel beter een eigen kamer kunnen hebben. Ook bij een samengesteld gezin is dit verstandig. En oudere jongens en meisjes op een kamer laten slapen, is allesbehalve verstandig.

Iedereen een eigen plekje

Als kinderen op één slaapkamer slapen, is het belangrijk dat ieder een eigen plekje heeft, ook om zijn of haar spullen veilig op te bergen. Ook is het noodzakelijk om als ouder duidelijk te zijn naar je kinderen toe. Plan bijvoorbeeld in wanneer welk kind vriendjes en/of vriendinnetjes mag meenemen en hanteer een vast bedritueel. Zorg bij het laatstgenoemde dat het duidelijk is dat het geen keettijd is.

Voor ouders die na het bovenstaande gelezen te hebben, denken dat ze hun kinderen tot ze het huis uitgaan een plek kunnen laten delen, heeft Anke slecht nieuws. Kinderen krijgen vanaf een jaar of tien namelijk meer behoefte aan een eigen ruimte en meer privacy, oftewel aan een eigen kamer.

Begrenzing van eigen persoonlijke ruimte

Is een eigen kamer geen optie? Je kunt al meer privacy creëren door bijvoorbeeld de kamer van je kinderen op te delen door middel van een grote kast. “Het belangrijkst is dat ze iets eigens hebben: een hoekje met spulletjes, posters en kleren.” Volgens Anke leert een kind hierdoor goed wat de begrenzing is van zijn persoonlijke ruimte en die van een ander.

Al met al is het dus prima om je kinderen een kamer met elkaar te laten delen, al kost het soms wat extra moeite. Bovendien krijgen ze in de gewenste situatie als ze wat ouder worden wel een eigen plekje.

Bron: AD

--:--