KidsRight: geestelijke gezondheid van onze jeugd is net zo belangrijk als economie
3 juni 2021 · 12:54
Update: 24 juli 2023 · 15:41
Volgens de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRight heeft de Nederlandse regering in het coronabeleid veel te weinig rekening gehouden met de jeugd. Met alle gevolgen van dien: de jeugd is de grootste groep indirecte slachtoffers van de coronapandemie. Daarom pleit KidsRight bij het nieuwe kabinet voor focus op de geestelijke gezondheid van de jeugd.
De negatieve gevolgen van de coronacrisis voor kinderen zijn wereldwijd veel erger dan voorspeld. In de pandemie en de komende nasleep is de jeugd de grootste groep indirecte slachtoffers.
Slecht voorbeeld
Het Nederlands beleid om scholen te sluiten om zo ouders thuis te houden, geldt internationaal als een zeer slecht voorbeeld. Dat constateert KidsRights, die jaarlijks de KidsRights Index uitbrengt in samenwerking met de Erasmus Universiteit. Volgens de kinderrechtenorganisatie heeft de Nederlandse regering niet geprobeerd de scholen veilig open te houden. Ook de coronarichtlijnen vanuit het VN-Kinderrechtencomité zijn niet gevolgd. De jeugd heeft geen enkele prioriteit gekregen in het Nederlandse coronabeleid, aldus KidsRights.
Door het sluiten van de scholen hebben kinderen volgens de organisatie leerachterstand opgelopen. Ook zijn er negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren. "Zo meldde de Kindertelefoon onlangs een dagelijks gemiddelde van 1.500 telefoontjes over huiselijk geweld, depressies, zelfbeschadiging en suïcide gedachten", aldus KidsRights. "Dit aantal is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar."
Ons nieuwe kabinet moet net zoveel focus hebben op de geestelijke gezondheid van jeugd als op de economie
Daarom roept de organisatie het nieuwe kabinet op meer aandacht te hebben voor het welzijn van de Nederlandse jeugd. "Door de aanhoudende pandemie en de verwoestende implicaties blijken onze voorspellingen over de negatieve gevolgen voor kinderen wereldwijd nu helaas nog veel ernstiger dan gedacht", stelt Marc Dullaert, oprichter van KidsRights. "Het is hoogstnoodzakelijk dat overheden en ons nieuwe kabinet in hun post-coronabeleid net zoveel focus hebben op de geestelijke gezondheid van onze jeugd als op de economie. Onderwijsherstel is met name dé sleutel tot het voorkomen van een catastrofe voor een hele generatie."
KidsRight Index 2021
De KidsRights Index 2021 is vandaag wereldwijd bekendgemaakt. De index laat zien hoe kinderrechten in 182 landen wereldwijd worden nageleefd en in hoeverre landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren.
IJsland is het land waar kinderrechten het beste zijn gewaarborgd, gevolgd door Zwitserland en Finland. Nederland is op de vijfde plek te vinden. Dit is met name te danken aan goede scores in de domeinen ‘leven’, ‘onderwijs’ en ‘bescherming’. In het domein dat weegt in hoeverre landen een ‘gunstig klimaat scheppen’ om kinderrechten te garanderen, scoort Nederland met een plek buiten de top-50 het laagst van alle domeinen. Verwacht wordt dat Nederland door het uitgestelde effect van het coronabeleid in de komende jaren flink kan gaan zakken.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Column van Tijs van den Brink
Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
- Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
Vanaf 12 mei op NPO 2
Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
- Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’
Nieuw seizoen met Ferry Somogyi, Sylvia Geersen en Sander de Kramer
Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’