Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinga Bán kwetsbaarder dan ooit

Recensie concert ‘Wat fluistert vandaag’

De kerkzaal in Houten is afgeladen vol voor ‘Wat fluistert vandaag’. Kinga zingt vanavond liedjes die voor haarzelf van waarde zijn. Een paar minuten na acht uur lopen twee muzikanten het podium op. Uit de speakers klinkt het geluid van fluitende vogels, het ruisen van de wind, een voorbijrazende auto. Het is het verhaal van Kinga in een notendop. Over leven dat het waard is om voluit van te genieten, en dat ook zomaar snel voorbij kan zijn.

Deel:

Cadeau

Als Kinga het podium opklimt, kijken sommige mensen in de zaal even verbaasd op. ’s Middags heeft ze voor het eerst op Facebook een foto gedeeld van haar grijze stekelhaar, zichtbaar gevolg van een chemokuur. Kinga heeft niets te verbergen. Als ze in de spotlights stapt, zie je haar zoals ze is: puur en vol levenslust. "Deze avond is een cadeau voor mij; al had ik hier alleen gestaan, dan had ik het al mooi gevonden. Maar nu zijn jullie er ook allemaal." Vanavond zingt ze niet alleen, Kinga neemt ook percussie voor haar rekening. Terwijl piano en gitaar begeleiden, geeft ze zelf het ritme aan.

Beluister hier het gesprek dat EO Live voorafgaand aan het concert met Kinga had.
Beluister hier het gesprek dat EO Live voorafgaand aan het concert met Kinga had.

Persoonlijk

De setting doet huiselijk aan. Dat komt niet alleen door de leunstoel met grote schemerlamp op het podium. Kinga weet een heel intieme en persoonlijke sfeer te scheppen. Houten is haar thuishaven en haar man en kinderen zitten op de eerste rij, wat ook voor haar het vertrouwde gevoel zal versterken. "Ik ga even achter de piano zitten," zegt ze voordat het van origine Hongaarse liedje Als ik een roos zou zijn klinkt. Vanavond laat Kinga de Hongaarse delen weg, en voorziet Jeroen van der Blom dit kwetsbare lied met zijn accordeon van meeslepende klanken.

Als ik een roos zou zijn, zou ik heel vaak bloeien
Vier keer in het jaar, zou ik dan ontluiken
Eén keer voor de jongen, één keer voor het meisje
Voor de ware liefde, en ten slotte voor het einde.               

Kinga zingt ook liedjes van haar vorige solo-cd, Uit Liefde. In goede handen, dat ze voor haar kinderen zingt, blijft ontroerend mooi.

In goede Handen, ik weet dat ze er zijn,
en jullie vangen, ze helpen je voorzichtig overeind.
Als jullie vallen, en ik er niet kan zijn,
wees maar niet bang,
want jullie zullen in goede Handen zijn.

Lees ook: Nieuw album en videoclip van Kinga Bán: 'Vandaag'
Lees ook: Nieuw album en videoclip van Kinga Bán: 'Vandaag'

Genieten

Dat Kinga haar muzikale begeleiders al lang kent, is goed te merken aan het soepele samenspel. Jozef Otters ("Hij is ook nog eens getrouwd met Maria; makkelijke grap, hè?") bespeelt verschillende gitaren en pianist Jeroen van der Blom ("Hem ken ik al vanaf de kleuterschool") neemt naast de accordeon ook wat percussie voor zijn rekening.

Kinga wil haar luisteraars laten genieten van zoveel mogelijk mooie liedjes. Dat leidt ook tot een goedgekozen medley van Ik val niet uit Zijn hand (Psalmen voor Nu 16), Mijn toevlucht (Sela) en Uw rust in mijn wereld (Psalmen voor Nu 23). Ook de titelsong van Kinga’s nieuwe cd Vandaag ontbreekt niet tijdens dit concert.

Dit is vandaag
En het is alles wat je hebt
Morgen komt later
En gisteren is alweer weg
Dit is vandaag
Met z’n vreugde en zijn pijn
En je hoeft maar één ding te doen
dat is: er zijn  

In de verte

Kinga toont zich tijdens Wat fluistert vandaag kwetsbaarder dan ooit. Puur en oprecht zingt ze rechtstreeks uit haar hart. Haar enthousiasme spat van het podium af. Aan het einde van het concert zit ze in de grote leunstoel. Het is muisstil in de zaal als ze prachtige woorden uitspreekt. Het is een persoonlijke geloofsbelijdenis, die ze samen met Matthijn Buwalda heeft geschreven. Over het leven dat zo mooi is, maar ook zo snel voorbijraast. Ik hoor de vogels en de langsrijdende auto uit het begin in gedachten weer. De laatste woorden van Kinga blijven nog lang hangen: "En in de verte zie ik Jezus."

Geschreven door

Marco van der Straten

--:--