Klimaatverandering in Limburg?
23 juli 2021 · 10:39
Update: 15 november 2024 · 08:24
Het water had zijn hoogste punt in Limburg nog niet bereikt, of sommige politici haastten zich te roepen dat het hoge water toch echt met klimaatverandering te maken heeft. Jesse Klaver wenste de inwoners van Limburg sterkte, om in dezelfde tweet al de link met klimaatverandering te leggen.
Hij tweette: “Wat een verdrietige voorbode van een van de gevolgen van de klimaatcrisis: extreem weer.” Het kwam hem op een uitbrander te staan van Geert Wilders: “Bah bah. Een gigantische ramp voor Limburgers met heel veel schade en menselijk leed meteen misbruiken voor je eigen politieke klimaatagenda.”
Klaver was niet de enige die de link met klimaatverandering legde. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, deed het minstens zo enthousiast als Klaver. In één statement betoonde ze medeleven met de getroffenen en prees ze haar eigen net gepresenteerde klimaatplannen aan. Duitse en Belgische politici uitten zich in vergelijkbare termen.
Is het kies, om zo snel na overstromingen die link te leggen? Heeft Wilders een punt? Ik heb de neiging om de blonde Limburger voor deze keer gelijk te geven. Me dunkt dat op het moment van overstromen het belang van Limburgers voorop moet staan. Hebben die er iets aan als ze vernemen dat de oorzaak van de overstroming gezocht moet worden in klimaatverandering? Ik zie het voordeel niet, eerlijk gezegd. Daar wordt de vloerbedekking niet droger van. En dus laden politici die die link wel onmiddellijk leggen, de verdenking op zich dat ze minstens zozeer met hun eigen politieke strijd bezig zijn als met het lot van de Limburgers. Dat voelt ongemakkelijk.
Niet dat genoemde politici ongelijk hebben. Verreweg de meeste deskundigen die ik las en hoorde de afgelopen dagen betogen dat er een relatie is tussen de hevige regenval en klimaatverandering is. Niet een-op-een overigens, een ramp van deze omvang had 100 jaar geleden ook plaats kunnen vinden. Maar omdat de aarde in de afgelopen eeuw met 2 graden is opgewarmd, is de kans nu wel groter.
Maar wat hebben de Limburgers aan die wetenschap? Zij hebben hulp nodig. En op de iets langere termijn meer ruimte voor het water, want het stoppen van de opwarming van de aarde hebben we niet volgend jaar geregeld. Aanpassen aan de omstandigheden is voor de korte termijn van groot belang.
En ondertussen maken we plannen om de opwarming van de aarde zo veel als in ons vermogen ligt te beperken.
Beeld: Shutterstock
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.