Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Klimaatverandering in Limburg?

Column van Tijs

Het water had zijn hoogste punt in Limburg nog niet bereikt, of sommige politici haastten zich te roepen dat het hoge water toch echt met klimaatverandering te maken heeft. Jesse Klaver wenste de inwoners van Limburg sterkte, om in dezelfde tweet al de link met klimaatverandering te leggen.

Deel:

Hij tweette: “Wat een verdrietige voorbode van een van de gevolgen van de klimaatcrisis: extreem weer.” Het kwam hem op een uitbrander te staan van Geert Wilders: “Bah bah. Een gigantische ramp voor Limburgers met heel veel schade en menselijk leed meteen misbruiken voor je eigen politieke klimaatagenda.”
Klaver was niet de enige die de link met klimaatverandering legde. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, deed het minstens zo enthousiast als Klaver. In één statement betoonde ze medeleven met de getroffenen en prees ze haar eigen net gepresenteerde klimaatplannen aan. Duitse en Belgische politici uitten zich in vergelijkbare termen.

Is het kies, om zo snel na overstromingen die link te leggen? Heeft Wilders een punt? Ik heb de neiging om de blonde Limburger voor deze keer gelijk te geven. Me dunkt dat op het moment van overstromen het belang van Limburgers voorop moet staan. Hebben die er iets aan als ze vernemen dat de oorzaak van de overstroming gezocht moet worden in klimaatverandering? Ik zie het voordeel niet, eerlijk gezegd. Daar wordt de vloerbedekking niet droger van. En dus laden politici die die link wel onmiddellijk leggen, de verdenking op zich dat ze minstens zozeer met hun eigen politieke strijd bezig zijn als met het lot van de Limburgers. Dat voelt ongemakkelijk.

Niet dat genoemde politici ongelijk hebben. Verreweg de meeste deskundigen die ik las en hoorde de afgelopen dagen betogen dat er een relatie is tussen de hevige regenval en klimaatverandering is. Niet een-op-een overigens, een ramp van deze omvang had 100 jaar geleden ook plaats kunnen vinden. Maar omdat de aarde in de afgelopen eeuw met 2 graden is opgewarmd, is de kans nu wel groter.

Maar wat hebben de Limburgers aan die wetenschap? Zij hebben hulp nodig. En op de iets langere termijn meer ruimte voor het water, want het stoppen van de opwarming van de aarde hebben we niet volgend jaar geregeld. Aanpassen aan de omstandigheden is voor de korte termijn van groot belang.
En ondertussen maken we plannen om de opwarming van de aarde zo veel als in ons vermogen ligt te beperken.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--