Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lastige vragen bij het welvaartsevangelie

Ik geloof ook dat God zegent, maar wanneer wordt mijn geloof te absoluut?

Met een gevoel van vervreemding heb ik ernaar zitten kijken: de VPRO-documentaire 'Het welvaartsevangelie'. Een Nigeriaanse predikant brengt een massa mensen in extase door ze rijkdom te beloven. Hij moedigt ze letterlijk aan geen genoegen te nemen met een doorsnee auto, maar te gaan voor niet minder dan een Rolls-Royce. En in de Amsterdamse 'C3 Church' zegt een lid: "God heeft ons gewoon voorspoed beloofd, en wij tekenen daar nu al op in."

Deel:

Ik voel vervreemding, kritiek, en ook boosheid om zoveel eenzijdigheid. Maar daarna komen ook de lastige vragen: ik geloof ook dat Gods beloften hier en nu al gelden, en niet alleen later. Ik geloof ook dat Gods Geest werkzaam is, geneest en herstelt. Ik geloof ook dat God zegent, en dat we daar vaak te ampertjes over denken. Maar op welk moment wordt mijn geloof in al die beloften zo absoluut, dat het niet meer klopt?
 
Het is een voorrecht om die vraag te mogen bespreken in het debatprogramma Deze Week op radio 5. We voeren waar nodig een scherp - maar altijd betrokken - gesprek over tal van thema's op het snijvlak van actualiteit en geloof. Drie uitspraken van de panelleden over het welvaartsevangelie, die prikkelen om er nog eens verder over na te denken.

Succesmensen
Arjan Lock: "God is niet een God van succesmensen, maar een God die zich ontfermt over mensen met wie het helemaal niet goed gaat. Ik kan dat welvaartsevangelie lastig een plek geven. Het wordt zo vervlochten met marketing en psychologie, en in zo'n documentaire zie je dat dat 'werkt'. Hoe zit dat dan bij mezelf, waar komt mijn geloof vandaan, hoe geestelijk is mijn geloof?"

Onevenwichtigheid
Miranda Klaver: "In Nederland zie je dit welvaartsevangelie vooral breed ingang vinden op het vlak van genezing en gezondheid. We gaan denken dat genezing gewoon beschikbaar is voor iedere gelovige, dat je recht hebt op genezing van God. Als dat niet gebeurt, wordt de conclusie getrokken dat het met jou niet goed zit. Het ontbreken van een theologie van het lijden is een onevenwichtigheid."
 
Plaatsvervangende schaamte
Gert-Jan Segers: "De uitzending vervulde mij met plaatsvervangende schaamte. Ik zag op Twitter reacties voorbijkomen als 'mooi is dat, je krijgt er ook nog een grote auto bij als je gaat geloven'. Tegelijk moet ik erkennen dat ook in mijn leven maar al te makkelijk elementen van zo'n welvaartsevangelie binnendringen. Bijvoorbeeld: 'Als ik me voorbeeldig gedraag, dan zal God me wel zegenen'. Voor wat hoort wat, het zit diep in ons allemaal. Terwijl Jezus zegt: neem je kruis op en volg Mij. Dat is echt iets totaal anders."

Auteur: Embert Messelink.
Embert is gesprekleider in het radioprogramma Deze Week. Luister mee op zaterdagavond om 20.30 uur op Radio 5. Met Miranda Klaver, Arjan Lock en Gert-Jan Segers.

--:--