Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leeftijdsverschil van 47 jaar en beste vriendinnen!

Hanne-Maria (37) en Betsy (84) zijn goed bevriend, ondanks hun leeftijdsverschil. Hanne-Maria: “Betsy is 84, maar doet dingen alsof ze veertig is.”

Deel:

Het begint allemaal in 2007. De 26-jarige Hanne-Maria verhuist en wordt lid bij een nieuwe gemeente. Hanne-Maria: “In mijn nieuwe kerk zaten maar 50 mensen en er waren veel 70+’ers. Omdat ik jong was, was iedereen erg blij met mij. Ik hoefde mezelf ook nooit te introduceren. Ik was dat ‘jonge ding’. Iedereen had mijn telefoonnummer en mailadres, want dat jonge ding moesten ze wel hebben! Ik kwam dus vaak in contact met mensen die mij wel kenden, maar waarvan ik dacht: ik ken jou helemaal niet.” En een van die mensen is Betsy, Heidi-Maria en Betsy hebben een leeftijdsverschil van 47 jaar.  

In het zwembad

“Op een gegeven moment kregen Betsy en ik meer contact. Op een dag belde ze mij op en zei: ‘Mijn kleindochter ligt hier lekker in het zwembad en het lijkt ons gezellig als jij ook een keertje komt.’ Dat was in 2012. Daarmee begon het en hebben we contact gehouden. Ik kwam steeds vaker bij Betsy en haar man Joop over de vloer.” Het contact tussen Hanne-Maria en Betsy wordt intensiever en komt in 2015 in een stroomversnelling als Joop, de man van Betsy, overlijdt.

‘Ik stuurde Betsy een jaar lang iedere week een kaartje’

“Toen dacht ik: ik stuur Betsy een jaar lang iedere week een kaartje. Dat waardeerde ze enorm. Vanaf dat moment werden we echt vriendinnen. Ik kwam vaker over de vloer en we ondernamen samen dingen. Ondanks dat ze al 84 is, doet ze veel en is ze nog fit. Als je hoort wat ze allemaal doet, denk je: dat is iemand van 40. Ze onderhoudt nog steeds haar immense tuin en nog grotere huis, ze rijdt auto en zit in vijf commissies van de kerk. En het meest hilarische: ze bezoekt ‘de ouderen’. Dat zijn dus mensen in het bejaardentehuis die jonger zijn dan zij.”

Foodtruckfestival

“Vaak als ik bij Betsy ben, eten we samen. Bij Betsy wegkomen zonder eten, is bijna onmogelijk. Op een gegeven moment gingen we ook samen naar een foodtruckfestival. Betsy was nog nooit naar een festival geweest, dus nam ik haar een keer mee. Ze genoot ontzettend van de mensen hier.” 

‘Wegkomen zonder eten is onmogelijk bij Betsy’

Donuts eten met 37 jaar leeftijdsverschil

“Dat was ook de eerste keer dat ze donuts at. Ze wist eerst niet wat het was. Maar ik dacht: Betsy is wel een zoetekauw, dit lust ze wel. En dat klopte ook. Ook gingen we een keer naar de kerk waar ik vandaan kom. Toen zag ze hoe het is om in zo’n grote kerk met 400 mensen te zitten. Dat vond ze geweldig, ze heeft er foto’s van gemaakt. Naar het Gracelandfestival wil Betsy ook heel graag. Ze wil graag mee en nieuwe herinneringen maken.”

Blijf nieuwsgierig

Ondanks hun leeftijdsverschil, genieten Betsy en Hanne-Maria volop van elkaar. “Wat ik aan Betsy bewonder, is haar zonnige karakter. Ze verloor binnen anderhalf jaar haar dochter en haar man. Dat is behoorlijk heftig en toch kiest ze er echt voor om te leven. Ze wil er het beste van maken en genieten. Wat ik verder van haar leer, is hoe belangrijk het is om te blijven bewegen en nieuwsgierig te blijven. Soms denk ik wel eens dat iets niet hoeft, omdat het eng en griezelig is. Maar het is een heel stuk makkelijk als je open bent voor de wereld om je heen. Bij te blijven en de wereld omarmen is veel fijner dan de wereld met angst bekijken. Betsy is al op leeftijd, maar mag toch vol bewondering genieten. Dat is echt een godsgeschenk. Ik ben heel erg dankbaar dat Betsy in mijn leven is.”

Lees hier het verhaal van Janneke en haar vriendin die in reïncarnatie geloofde.

--:--