Lezersvraag | Moest die kruisiging zo gruwelijk?
11 september 2014 · 13:37
Update: 15 november 2024 · 08:12
‘Ik geloof nu twee jaar en ik vind God fantastisch. Jezus, ook helemaal super. Maar die kruisiging… Daar snap ik niks van. Zoiets kan toch niet de bedoeling zijn? Als God liefde is, waarom regelt hij dan zoiets naars?!’ Op deze vraag van een EO/Geloven-lezer geeft Reinier Sonneveld een antwoord.
Je vraag is in elk geval heel herkenbaar. De Bijbel zelf noemt de kruisiging al ‘dwaasheid’ en ‘aanstootgevend’. Dat is trouwens precies waarom elke serieuze historicus, ook de meest kritische, aanneemt dat het wel echt gebeurd is: het is zó weerbarstig, dat Jezus’ volgelingen dit zeker niet zelf zouden verzinnen en ze hadden het zeker weggemoffeld, als het niet heel belangrijk voor ze was geweest…
Maar waarom is het dan gebeurd? Je kunt het als mens ook nooit helemaal narekenen. Maar er is natuurlijk veel over nagedacht in de loop der eeuwen.
Een belangrijke conclusie die veel christelijke denkers maken, is dat de kruisiging in elk geval niet Gods wens was. God is liefde, hij vindt het verschrikkelijk als iemand sterft. Het was eerder een ongewenst bij-effect. Hoe naar ook, het moest gebeuren. Een beetje zoals een operatie in een ziekenhuis. Dat kan ontzettend naar zijn, maar je weet dat er uiteindelijk iets moois uit voortkomt. En je kunt wel boos worden op de chirurg, maar later denk je toch: die man had waarschijnlijk gewoon het beste met mij voor…
5 redenen voor de kruisiging
Maar wat was hier dan zo onvermijdelijk aan? Waarom ‘moest’ het zo? Een paar mogelijke antwoorden:
- Alleen zo kon God trouw blijven aan zichzelf. Jezus drukt ultiem Gods karakter uit. En God is vredelievend, hij zal geen mensen overweldigen. Dus als Jezus wordt aangevallen, zal hij niet terugslaan, maar de andere wang toekeren en zelfs… Wilde Jezus werkelijk Gods karakter helemaal weergeven, dan moest hij zich wel laten arresteren en daarvan de uiterste consequentie ondergaan.
- Alleen zo kon God tonen hoe ver zijn liefde gaat. Als Jezus minder onder druk was gezet en bijvoorbeeld kalmpjes bejaard was geworden, was zijn liefde nooit helemaal getest. Maar nu hij zo werd gemarteld en desondanks zijn vijanden blééf vergeven, bleek dat zijn liefde werkelijk niet kapot kan en dat er geen spoortje duisternis in hem is.
- Alleen zo kon het kwaad zijn ware aard tonen. Jezus is een paar keer ontsnapt aan een dreiging, maar als hij dat was blijven doen, hadden zijn tegenstanders nog een vroom gezicht kunnen ophouden. Nu Jezus ze echter zo ver liet gaan, lieten ze hun maskers vallen. Nu blijkt hoe zij (wij?) werkelijk reageren op iemand met Gods karakter, als we vrij spel hebben…
- Alleen zo deelde God werkelijk al onze ervaringen. Als Jezus niet was gestorven, laat staan zo gruwelijk was gestorven, dan was er nog een uithoek in onze wereld waar God niet was. Dan was hij niet in de dood. Maar nu daalde Jezus af in het dodenrijk en zijn we zelfs daar niet alleen.
- Alleen zo kon Jezus werkelijk uit de dood opstaan – dat kan alleen als er eerst in bent geweest. Je kunt alleen de dood overwinnen, als je de confrontatie echt bent aangegaan. Zoals je bij een prachtige aankoop, ook niet kiest voor de prijs, maar dat wel accepteert. Of zoals je bij een huwelijk, ook niet kiest voor ‘de kwade dagen’, maar die wel doorstaat.
Auteur: Reiner Sonneveld
Meest gelezen
- Babette over verlies, vergeving en geloof: ‘Ik vond het tegenstrijdig dat God mijn aardse vader wegnam’
Persoonlijk verhaal
Babette over verlies, vergeving en geloof: ‘Ik vond het tegenstrijdig dat God mijn aardse vader wegnam’
- Maaike Martens verloor ‘Wie is de Mol?’: ‘Ik was vereerd dat mensen op mij zaten’
Wil je zien
Maaike Martens verloor ‘Wie is de Mol?’: ‘Ik was vereerd dat mensen op mij zaten’
- Corine (40) heeft post-COVID: ‘Alles uit mijn leven voor corona ben ik kwijt’
Corona is niet voor iedereen voorbij
Corine (40) heeft post-COVID: ‘Alles uit mijn leven voor corona ben ik kwijt’
Lees ook
- Column Elbert: 'Hoe mijn blokfluit een praatstok werd'
'Geregeld is het aan tafel een kakofonie van gebekvecht'
Column Elbert: 'Hoe mijn blokfluit een praatstok werd'
- 'We zijn Yoran kwijt' - Het aangrijpende verhaal van de familie Krol
Verder na een groot verlies
'We zijn Yoran kwijt' - Het aangrijpende verhaal van de familie Krol
- ‘Blijf nieuwsgierig naar het leven van je puber’
Belle-dag lanceert ouderprogramma
‘Blijf nieuwsgierig naar het leven van je puber’