Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lichen Sclerosus; een vrij onbekende huidaandoening

Jeuk, branderigheid en pijn bij het vrijen

Lichen Sclerosus is een huidaandoening die veelal rondom de geslachtsdelen voorkomt. Het veroorzaakt jeuk, branderigheid en pijn. Dit zorgt voor veel vrouwen ook voor seksuele klachten.

Deel:

Drs. Gatske Nieuwenhuyzen, gynaecoloog in het Albert Schweitzer Ziekenhuis: “Lichen Sclerosus (LS) is een chronische huidaandoening die overal op het lichaam kan voorkomen, maar in veel gevallen rondom de geslachtsdelen. De belangrijkste klachten zijn jeuk, branderigheid en pijn. Vaak hebben vrouwen ook seksuele klachten, zoals pijn bij het vrijen of zelfs de onmogelijkheid om gemeenschap te hebben. De clitoris kan ‘begraven’ liggen en de binnenste schaamlippen kunnen veranderd of verdwenen zijn. De schaamlippen kunnen aan de voorzijde ook verkleefd zijn, waardoor de ingang van de vagina nauwer wordt.

Behandeling van Lichen Sclerosus

De behandeling van LS is gericht op het verminderen van klachten (jeuk, pijn en pijn bij vrijen), het voorkomen van verandering van de huid en het verminderen van het risico op (een voorloper van) kanker. LS wordt behandeld met corticosteroïdzalf en vette zalven. Het beste is om te blijven smeren, ook als er geen klachten zijn. De arts geeft aan op welke dagen je de zalven moet gebruiken. Als mensen zich aan het juiste smeerschema houden, verminderen de klachten. LS op kinderleeftijd heeft een betere prognose: vaak verdwijnen de klachten door uitdoving van het ziekteproces.

Chronisch

Omdat LS een chronische aandoening is, die je met een operatie niet kunt genezen, zijn we terughoudend met ingrepen. Maar het kan wel, de vagina wordt dan iets minder nauw gemaakt. Ook kan bekkenfysiotherapie worden geadviseerd: doordat de vrouw vaak pijnlijk seksueel contact heeft gehad, kan ze een overactieve bekkenbodem hebben.

Jaarlijks controle

Het is belangrijk om veranderingen van de huid in de gaten te houden en bij klachten vaker op controle te komen. Ook als de LS geen klachten geeft, is het goed om jaarlijks bij de gynaecoloog of huisarts langs te gaan. Als vrouwen veel pijn hebben bij de gemeenschap, kunnen ze ook naar een seksuoloog of een psycholoog doorverwezen worden.”

Feiten over Lichen Sclerosus

  • Lichen Sclerosus kan zich op alle leeftijden ontwikkelen en komt waarschijnlijk bij twee procent van de mensen voor. Ook mannen en kinderen kunnen de huidziekte krijgen, toch wordt LS het meest gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd (45-60 jaar).
  • Lichen Sclerosus is geen geslachtsziekte. Het is niet besmettelijk en ook niet erfelijk.
  • De oorzaak van LS is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat het om een auto-immuunziekte gaat. Dit betekent dat het afweersysteem van het lichaam op de betrokken plek niet goed functioneert, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat.
  • Een van de grootste klachten van LS is jeuk. Dit kan ook wijzen op een schimmelinfectie, waardoor vrouwen met LS vaak ten onrechte eerst daar een behandeling voor krijgen.
  • In een aantal ziekenhuizen bestaat de ‘vulvapoli’. Dit is een gecombineerd spreekuur van een gynaecoloog met een dermatoloog, waar mensen met LS gezien kunnen worden.
  • Je kunt je huid zelf in de gaten houden door in een makkelijke houding met een spiegel de vulva te bekijken. Let hierbij op: verkleuringen van de huid; knobbels en/of bobbels; verdikking van de huid; het verdwijnen van de (kleine) schaamlippen; wondjes of scheurtjes; blaren; wratjes; blaasjes.
  • Via Stichting Lichen Sclerosus kun je ‘lotgenotencontact’ zoeken via een privé-Facebookgroep. Meer informatie vind je op lsnederland.nl.

Heb je klachten die op Lichen Sclerosus wijzen of vermoed jij dat je LS hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees ook het verhaal van Elizabeth (35), zij had Lichen Sclerosus

Bron: lsnederland.nl, degynaecoloog.nl

--:--