Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Als je autisme hebt, speel je eigenlijk je hele leven een rol’

Michiel Peereboom schreef ‘Lieve Livs Leven’

Voor de serie ‘Lieve Livs Leven’ schreef Michiel Peereboom het script, deed hij de regie en de montage én speelt hij de vader die dolgraag wil dat Liv normaal haar verjaardag viert. Daarvoor liet hij zich inspireren door de diagnose autisme die zijn dochter en hijzelf kregen. Wat is eigenlijk normaal?, vraagt hij zich af.

Deel:

Hoe kwam je op het idee voor de serie?

Michiel: “Toen mijn dochter een tijdje geleden de diagnose autisme kreeg, kon ik vrijwel alle kenmerken, in heftiger of lichtere vorm, op mezelf betrekken. Het was een eyeopener: datgene waar ik mijn hele leven zelf de vruchten van pluk én de lastigheid van ondervind, kreeg een naam. Een stempel. Dat was prettig en tegelijkertijd ingewikkeld. Het woord autisme is beladen. In medische boeken wordt het een stoornis genoemd. Dat is iets waaraan ik mijzelf sterk stoor. In mijn ogen is het vooral een andere vorm van normaal.

Ik ben 47. Mijn hele leven doe ik mijn best om sociale structuren te begrijpen. Het leek me mooi om de ontdekkingsreis die ik na de diagnose ben aangegaan, te verweven in een format. Het werd een serie, waarvan de eerste aflevering nu op YouTube staat.

In ‘Lieve Livs Leven’ filmt een meisje van elf haar leven. Ze komt nooit in beeld, maar we zien alles door haar ogen. We zien waar zij tegenaan loopt, en ook hoeveel humor daarbij vrijkomt.

Je zegt dat je de vruchten plukt van autisme en de lastigheid ondervindt. Wat zijn vruchten, en wat is lastigheid?

“Ik ervaar veel voordelen: creativiteit is mijn kracht en ik kan me enorm goed concentreren. Maar sociale interactie kan ingewikkeld zijn. Naar een feestje gaan bijvoorbeeld, of naar een concert. Bij al die impulsen heb ik de neiging om een bepaalde rol te spelen om mezelf staande te houden, een knop aan te zetten. Ik gedraag me dan sociaal terwijl ik daar niet altijd zin in heb. Vermoedelijk is dat ook wel herkenbaar voor mensen zonder autisme trouwens. Tijdens een online première van deze serie, vroeg iemand me: ‘Heb je de acteursopleiding gedaan?’ Even later dacht ik: als je autisme hebt, ben je eigenlijk je hele leven een soort rol aan het spelen. Niet dat het niet echt is wat ik doe, maar ik probeer me wel te conformeren. Het gaat niet altijd vanzelf.”

In medische boeken wordt autisme een stoornis genoemd. Dat is iets waaraan ik mijzelf sterk stoor

Vertel eens over jouw rol in de serie?

“Ik speel Livs vader. Hij voedt Liv in zijn eentje op, want Livs moeders leeft niet meer. Het is de eerste verjaardag na haar dood, en hij wil zo normaal mogelijk doen, terwijl Liv het overlijden van haar moeder op een heel andere manier verwerkt dan hij. Ik speel hier de volwassen persoon waar ik zelf in mijn leven ook tegenaan ben gelopen. Tijdens de opnames dacht ik: het is goed om eens aan de andere kant te staan. Zo’n ouder die wil dat alles normaal moet zijn.

Overigens is de serie niet zwaar. Alles wat ik doe gaat gepaard met humor. Ik heb ook de film van Dylan Haegens geschreven. Ik houd van slapstickhumor en vind het prettig om iemand te spelen die klappen krijgt. Dat gebeurt in ‘Lieve Livs Leven’ ook, verbaal en fysiek.” (Lacht) “Als ik de beelden zie waarin ik een klap krijg van een deur, vind ik dat heel grappig.”

Welke boodschap wil je met de serie meegeven?

“Laten we open zijn over autisme en neurodiversiteit. Met name meiden zijn heel goed in het verhullen ervan, ze vertonen kopieergedrag van anderen. Het valt anderen daardoor minder op, maar zelf lopen ze ertegenaan.

Ik vind het ook belangrijk om de positieve kant van autisme te benadrukken, ook voor mijn dochter. Ik wil tegen haar zeggen: je hebt autisme, moet je eens kijken wat een goeie dingen je daarmee kunt doen. Voor mij is een van de grootste voordelen van het hebben van autisme dat ik met behulp van humor door situaties heen kan komen. Ergens lucht aan kan geven.

Wat ik ook hoop: dat mensen die iemand in hun omgeving hebben die in het spectrum zit en hier geen idee van hebben, denken: o, dat heeft dus gewoon een naam. Dit is niet zomaar een onhandelbaar kind of een vervelende man of vrouw, maar iemand die een brein heeft dat anders werkt, en er zijn goede manieren om daarmee om te gaan.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

‘Lieve Livs Leven’ en de Zapp Webserie Contest

‘Lieve Livs leven’ is een eerste aflevering van een van de vier series die meedingen aan de Zapp Webserie Contest. Van de winnende webserie wordt het hele seizoen op YouTube uitgezonden. Ben je enthousiast? Laat dat dan weten via YouTube, des te groter de kans dat de serie verdergaat. Op 17 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

Michiel: “Ik hoop dat de aflevering prikkelt om meer te willen zien. Dat mensen zich afvragen: hoe gaat het nu verder met Liv, en bijvoorbeeld met het gemis van haar moeder? De eerste reacties zijn al heel mooi. Veel mensen, of ze nu wel of niet met autisme te maken hebben, laten weten dat ze de serie herkenbaar vinden en erom kunnen lachen. Dat doel is in elk geval behaald.”

Geschreven door

Marlies Medema

--:--