Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maaike organiseert bakworkshops voor gedetineerden

‘God is ook in de gevangenis’

Maaike Broeksema (53) is diaconaal pastor in de Penitentiaire Inrichting (PI) Zwolle. In de PI begon ze als kerkvrijwilliger, maar ze had behoefte aan méér – meer contact met en aandacht voor gedetineerden. “In de gevangenis zie ik de mens áchter de misdaad.”

Deel:

Dit werk doet Maaike namens Diaconale Stichting Gevangenenzorg Zwolle (DSG Zwolle). Binnen de PI verleent Maaike praktische ondersteuning en organiseert ze projecten zoals crea- en bakworkshops, waarbij vrijwilligers worden ingezet. “Ook organiseer ik de Alpha-cursus en het voorleesproject waarbij gedetineerde ouders een kinderboek voorlezen. De video daarvan wordt op dvd gezet en valt als verrassing bij het kind thuis op de mat. Buiten de PI leg ik contacten met kerken en organisaties voor de nazorg van ex-gedetineerden.”

Maaike begon als kerkvrijwilliger bij kerkdiensten in de gevangenis. “Daar maakte ik na afloop een praatje met gedetineerden – dat praatje vond ik te kort, dus vroeg ik aan een van de pastors of ik méér kon doen. De volgende dag werd ik door de gevangenisdominee gebeld met de vraag of ik de Alpha-cursus op wilde zetten. Hij speelde al een tijd met het idee – zodoende werd ik leider van de Alpha Cursus. Dit ervoer ik als leiding van God.”

Gevangenen zijn óók gewoon mensen

Gedetineerden ondersteunen

Als Maaike voor een andere baan zou mogen kiezen, zou dat geestelijk verzorger zijn. “Je zorgt dan voor een veilige plek waar gedetineerden zich even niet in de gevangenis wanen.” Als diaconaal pastor ondersteunt Maaike de geestelijk verzorgers. “Zij voeren gesprekken met gedetineerden en ontdekken waar de gedetineerden behoefte aan hebben. Daar kan ik in voorzien met de hulp van kerken en organisaties in Zwolle. Zij verschaffen de benodigde spullen, zoals passende schoenen, kleding en meubels voor de nieuwe woning van ex-gedetineerden.”

Contact missen

Als ze zelf in de gevangenis zou zitten, zou Maaike het contact met haar kinderen en man het meest missen. “In de gevangenis is er niet iemand die ’s avonds een arm om je heen slaat of met je de dag doorpraat. Bellen is ook lastig; de telefoon staat in een publieke ruimte en bellen kost geld. Je kunt niet altijd zelf bepalen wanneer je contact hebt.”

Lees ook: Zó kun je er in deze tijd voor iemand zijn
Lees ook: Zó kun je er in deze tijd voor iemand zijn

God in de gevangenis

Maaike wil graag het beeld veranderen dat mensen van gevangenen hebben. “Gedetineerden zijn óók gewoon mensen. In de gevangenis zie ik de mens áchter de misdaad. Mensen met dezelfde behoeften als jij en ik: aandacht, waardering en liefde. Iedereen kan door vervelende omstandigheden aan de andere kant van de lijn belanden.”

Is God volgens Maaike ook in de gevangenis? “God is overal, dus ook in de gevangenis. Hij is daar aan het werk. Een gedetineerde vertelde me: ‘Ik ben hier stilgezet door God, Hij wil mij iets duidelijk maken.’ Gedetineerden voelen de drang om naar de Alpha-cursus en de kerk te gaan. Daar ontmoeten zij Hem en ervaren zij rust. Bij God is altijd een nieuw begin mogelijk.”

Personalia

  • 53 jaar
  • Getrouwd met Robert en moeder van 6 kinderen, van wie één is overleden.
  • Volgde een aantal opleidingen in Zwolle; directiesecretaresse bij Schoevers, GPW (Godsdienst Pastoraal Werk) bij Hogeschool VIAA en Uitvaartbegeleiding bij Meander.
  • Werkte bij MarsHoek, de GH in Zwolle, Stichting Present en Marjanne Staal uitvaartverzorging.
  • Sinds 2016 werkzaam als diaconaal pastor voor DSG Zwolle in de gevangenis.



Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Maaike Broeksema

--:--