Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Matthijn Buwalda: ‘We hebben het mysterie vergoddelijkt, in plaats van andersom’

In Holy Hits - de podcast gaan Martine ten Klooster, Bert Bos en Matthijs Buwalda op zoek naar zingeving in liedjes. In een muzikale reis komt in deze aflevering het thema ‘mysterie’ aan bod.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Matthijn bespreekt het lied dat hij samen met Stef Bos maakte: ‘Lichtjes in de mist’, waar de beleving van het mysterie uitgebreid beschreven wordt.

De mist van het mysterie
Is het mooiste in het dal
De kern is onbereikbaar
En toch is ze overal

 ‘Eigenlijk zou je helemaal niet over mysterie moeten zingen, maar we zijn toch geneigd om dingen onder woorden te brengen. Ik wil graag een stukje vastigheid en duidelijk kiezen waar ik voor sta.  Mysterie kan een makkelijk excuus zijn om te stoppen met zoeken. Stef Bos zegt in het nummer dat de kern onbereikbaar is. Ik wil toevoegen: en toch is het overal. We hebben het mysterie vergoddelijkt, in plaats van andersom. Ik heb er juist behoefte aan om te zeggen: hier sta ik voor. Niet dat ik niet met mijn kop in de mist hang, want ik wil vol verwondering naar het mysterie kijken. Maar ik geloof ook in Jezus en ben christen. Waarom zou je daar geen helderheid over geven?'

Lichtjes in de mist

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Over Holy Hits - de podcast
Praten over platen, graven door een tekst en stukgaan om net niks. Dit is dé podcast over muziek en zingeving. NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster zit elke week in de studio met Bert Bos en Matthijn Buwalda om door fijne liedjes te spitten. Zijn ze een zin vol zin op het spoor, dan volgen ze die route langs andere liedjes met hetzelfde thema. Elke vrijdag een nieuwe aflevering.

--:--