Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met dieren naar de kerk

'We willen kinderen, ouders en grootouders laten ervaren dat de kerk leuk is'

Bidden, een preek, de zegen: kerkgangers weten wat dit inhoudt, maar voor kleine kinderen is het allemaal nieuw. Om kinderen wegwijs te maken in het verloop van een kerkdienst, is het boekje Dominee Beer en Siep gaan naar de kerk ontwikkeld door de Stichting Kerk op Schoot.

Deel:

In het boek gaat Siep het Schaap naar de kerk van Dominee Beer. Siep bezoekt de dienst met zijn dierenvrienden, van wie sommige ook functies in de kerk hebben. Zoals Koster Hond, of Ouderling Schildpad. De diertjes zijn getekend door Esther Veerman. “Ik tekende veel opties en overlegde erover met de commissie die dit boek ontwikkelde. Zo zijn de dieren geleidelijk ontstaan. En iemand opperde bijvoorbeeld dat er een muisje onder een stoel vandaan kon komen.”

Moeilijke begrippen

Peuters en kleuters leren tijdens het (voor)lezen dus over de gang van zaken in een kerkdienst, maar daar horen best wat moeilijke woorden bij, zoals ‘ouderling’ en ‘toga’. De definities van die begrippen staan op de bijbehorende website. Esthers man, Alexander Veerman, dacht mee bij het ontstaan van het boek en de website. Alexander: “De uitleg is ingesproken door een kind, zodat de kleinsten zelf kunnen klikken en niet hoeven te lezen. En stel dat er meer vragen komen over de kleding van de predikant, dan breiden we de tekst uit. Hopelijk brengt de uitleg een gesprek op gang.” Esther vult aan: “We zullen ook regelmatig iets leuks op de website zetten, zoals een downloadbare kleurplaat.”

dominee_beer_en_siep_gaan_naar_de_kerk

Wat maakt dit boekje uniek?
Esther: “De combinatie van foto’s en tekeningen. Foto’s van onze kerk dienen als achtergronden, waar de vormgever mijn getekende dieren in heeft gefotoshopt. Toen het boekje van de drukkerij kwam, was ik verrast dat het er zo prachtig uitzag. Je ziet nog steeds dat het handwerk is, maar dat is juist grappig.”

Welke pagina is jouw favoriet, Esther?
“De voorkant, en de eerste bladzijde. Daar heet de koster alle kerkleden welkom, erg gezellig. Al tekenend werd ik blij van het gevoel van vriendschap in de kerk. Die verbondenheid ervaar ik in onze gemeente, dus dat wilde ik uitdrukken in de tekeningen.”

Minikerk

Dominee Beer is geen uit de lucht gegrepen personage: hij staat voor de dominee van de Minikerk. Dit initiatief van de gereformeerde kerk in Sliedrecht is een korte dienst speciaal gericht op peuters en kleuters. Alexander: “Het concept is bedacht door Stichting Kerk op Schoot. Er komen veel mensen naar de Minikerk die normaal gesproken niet naar de kerk gaan. Zij weten niet altijd hoe een dienst verloopt, dus dat was ook een aanleiding voor dit boek. We zochten contact met Kerk op Schoot, omdat wij het moeilijk vonden om teksten te schrijven voor deze doelgroep. Dat hebben Eveline Nieuwenhuijse en Hester Radstake dan ook gedaan.” Esther: “In de Minikerk willen we kinderen, ouders en grootouders laten ervaren dat de kerk leuk is. Hopelijk komt dat ook in dit boekje naar voren.”

‘Dominee Beer en Siep gaan naar de kerk’

‘Dominee Beer en Siep gaan naar de kerk’, Hester Radstake, Eveline Nieuwenhuijse, Esther Veerman, Stichting Kerk op Schoot, 24 blz., hier te koop. 

--:--