Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Negenennegentig procent

Deel:

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

negenennegentig procent – PopUpGedachte donderdag 8 november 2018

Het is donderdag geworden. De weken vullen zich met kerkasiel, kinderpardon, we gaan ze halen en de zoektocht naar een plek voor een zwangere vrouw en haar gezinnetje. In de stilte lees ik de teksten op zoek naar betekenis en wijsheid. Het rooster is al oud, bedoeld voor de dagelijkse lezingen van de mis in de Katholieke kerk en ik hou van het toeval. Ik ga niet op zoek naar een tekst die zou passen bij de dag, maar vraag of de tekst die ik voor deze dag in de maag gesplitst krijg, iets te zeggen zou kunnen hebben.

En vandaag lees ik over schapen. Een redelijk vanzelfsprekend bezit in die tijd. En Jezus stelt:

Wanneer iemand onder u honderd schapen heeft en er een van verliest,
laat hij dan niet de negenennegentig in de wildernis achter
om op zoek te gaan naar het verlorene, totdat hij het vindt?
En als hij het vindt legt hij het vol vreugde op zijn schou­ders,
gaat naar huis; roept zijn vrienden en buren bij elkaar en zegt hun:
Deelt in mijn vreugde, want mijn schaap dat verloren was geraakt, heb ik gevonden.

Ik realiseer me opeens dat het heel lang geleden is dat ik deze tekst voorbij heb zien komen in het leesrooster. Het was nogal een markante dag. Het was de enige dag in de drie jaar dat ik dit nu doe, – ’s ochtends tussen zes en zeven een popupgedachte schrijven – dat ik eerst het nieuws checkte en toen pas aan mijn gedachte begon.

Misschien dat de teksten zich ééns in de drie jaar herhalen want het was drie jaar geleden, november 2016 en met angst in het hart checkte ik het nieuws, in het besef dat het zou kunnen dat Trump aan de macht gekomen was. En zoals u weet, dat was zo. Toen vroeg ik me af of die oude liturgische teksten van de mis iets te zeggen zouden hebben vandaag. En dat deden ze. De oude katholieke mis gaf me de tekst van de 99 op de dag van de verkiezing van Trump

En vandaag dus weer. Op de dag nadat hij brallerig een grote overwinning voor zichzelf uitriep. De autocratisch, immorele, volgens sommigen geesteszieke, leider van wat volgens sommigen de machtigste staat ter wereld is, de man met grootheidswaanzin uit op strijd en winnen, kostte wat het kost in het geloof dat niemand hem wat kan maken, die kan weer verder. Niet helemaal zo ongehinderd als hij zou willen, maar zeker ook niet vleugellam.

En ook vandaag lees ik dan het verhaal van de 99. Waarbij een eigenaar van schapen z’n knopen en zijn schapen telt en ziet dat er één mist. De meerderheid is binnen, 99%. Zo’n grote meerderheid harkt geen enkele president binnen. En wat doet een goede schapeneigenaar. Die gaat op zoek naar de één procent en laat de 99 in de wildernis achter. Die redden zich wel. Laat maar. Jezus van Nazareth is voor zijn werk niet geïnteresseerd in de meerderheid, of in meerderheden. Er worden geen lange termijn plannen gemaakt om voldoende machtsbasis te creëren om het evenwicht in de wereld naar de andere kant door te laten slaan. De meerderheid wordt voortdurend in de steek gelaten. Ik concludeerde drie jaar geleden dat er voor Jezus van Nazareth en de God die hij belichaamt maar twee types mensen echt relevant zijn: degenen die verloren raken en degenen die de verlorenen gaan zoeken. De rest wordt aan het lot overgelaten, die vormen een kudde met elkaar en hangen wat rond in de wildernis, zoals hier staat. Die hebben het ook vast wel goed met elkaar, tussen hen in kan een schaap met blonde kuif een grote mekker opzetten, maar relevant is het niet. Dat is alleen die ene die zoek is en de ene die op zoek gaat.

De door de meerderheid gelegitimeerde overheden zijn niet meer automatisch legitiem. Democratie verkoos Trump en onlangs Bolsano in Brazilië.

Meerderheden hebben Jezus van Nazareth nooit zo heel erg geïnteresseerd. Hij wordt doodmoe van teveel mensen die hem volgen, als mensen boos en teleurgesteld bij hem weglopen lijkt hij zijn leerlingen te vragen of het ook niet beter is als zij gaan.

Waar zit degene die kwijt is? En als jij dat bent, is er hoop voor je volgens de teksten. Want de eeuwige laat graag de meerderheid in de steek om je te vinden. En als je iemand zoekt die kwijt is in de grote vaart der volkeren, weet dan dat dit goddelijk werk is. En dat de rest van de zaken van de wereld zich wel redt. Ergens in de wildernis.

Paulus zegt vanochtend dat hij alles achtergelaten heeft wat hem status, eer en een plek gaf in de wereld. Dat is blijkbaar wat de weg is van christendom. De ander succes wensen met zijn of haar meerderheid en een eigen weg gaan van vinden en gevonden worden.

Hier vind je drie tekstgedeeltes die Rikko vanochtend las.


afbeelding
afbeelding.

Deze rubriek heeft een eigen boek: Lazarus staat op. Daarin zijn de 25 mooiste ochtendgedachtes van de afgelopen tijd gebundeld en geïllustreerd door Joanne Zwart.

Lazarus staat op | Rikko Voorberg | Vuurbaak | ISBN 9789460050404 | € 17,95

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--