Nieuw seizoen voor EO-podcast 'Eerst dit voor kids'
'In dit seizoen duiken we in het Oude Testament'
Goed nieuws voor liefhebbers van de EO-podcast Eerst dit voor kids: er is een nieuw seizoen beschikbaar! In deze podcast zijn klassieke Bijbelverhalen te horen in de vorm van een spannend hoorspel over Daan, Fem en hun vader.
De podcast is gemaakt door de EO en missionaire organisatie IZB en gericht op kinderen vanaf 9 jaar. Zeven weken lang is er elke werkdag een nieuwe aflevering van ongeveer tien minuten te beluisteren. Scenarioschrijfster Anke van der Pol houdt zich niet heel erg bezig met de luistercijfers, maar weet wel dat de podcast razend populair is. “Veel mensen vroegen de laatste tijd al wanneer er een nieuw seizoen aankwam. Nu is het dus zover.”
Voelsprieten
Anke werkte het afgelopen jaar aan dit vierde seizoen en haalde haar inspiratie overal vandaan. Uit haar eigen gezin, uit wat collega’s meemaken en wat er bijvoorbeeld in het nieuws gebeurt. “Ik ga met een soort voelsprieten door het leven, zou je kunnen zeggen. En alles wat ik zie of hoor wat zou kunnen passen bij deze podcast neem ik mee. En natuurlijk breng ik het ook in gebed bij God en vraag ik Hem om goede ideeën. Want ik zou het tof vinden als jong en oud – er zijn ook opa’s en oma’s die meeluisteren – door deze podcast gesprekken krijgt over God.”
Waarom ben je zo enthousiast over deze podcast?
Als je bedenkt dat het leven een wandeling is, dan hoop ik dat de luisteraars enthousiast worden om die wandeling met God te lopen. Dat ze onderweg met Hem zullen sparren, en ontdekken dat Hij echt dichtbij is, wil helpen en de weg wijst. En dat ze ontdekken hoe goed God is, dat Hij een betrouwbare Vriend is.”
Luisteren je eigen kinderen er ook naar?
“Nou, de stemmen van Daan en Fem worden ingesproken door twee van onze kinderen. En de vader van Daan is de stem van mijn broer, Tim, ook wel bekend als TimZingt. Dus het is echt een familiepodcast, haha!
Onze kinderen waren bij de eerste serie ook mijn klankbord. Dan las ik de tekst voor en als ze dan niet moesten lachen om een grap bijvoorbeeld, haalde ik die eruit. Want dan was dat blijkbaar geen leuk grapje. Of ze zeiden: ‘Mam, dit zeggen we echt niet zo, hoor.’ Dan veranderde ik dat. Dus mijn kinderen én mijn man zijn mijn eerste luisteraars.”
Brengt de podcast jou zelf ook iets?
“In dit seizoen duiken we wat meer in het Oude Testament. Ik vond het Bijbelboek Exodus altijd best ingewikkeld. Maar nu ik er voor dit project zelf helemaal doorheen gegaan ben, viel me op dat dit Bijbelboek toch behapbaarder en logischer is dan ik dacht. Het is niet dat ik God altijd begrijp, maar de verhaallijn en de geschiedenis begrijp ik wel beter.
Al betekende dat niet dat ik het afgelopen seizoen alleen maar fluitend achter m’n computer zat. We slaan in principe niets over – tenzij het echt te gruwelijk is voor een 9-jarige – maar soms zat ik met m’n handen in het haar en dacht ik: hoe moet ik dit uitleggen aan kinderen? Dan handelt God zó anders dan hoe ik Hem ken. Gelukkig heb ik een hulpdominee achter de hand, Herman Molenaar. Hem mag ik altijd bellen als ik ergens niet uitkom. Hij laat mij dan bijvoorbeeld zien dat God altijd anders en groter is dan wij denken. En dat nu eenmaal niet elk Bijbelverhaal eindigt met een mooie strik erom.”
Eerst Dit voor kids
Het vierde seizoen van ‘Eerst dit voor kids’ is te beluisteren via Eerstditvoorkids.nl, de eigen Eerst Dit-app en andere podcastplatforms.
Geschreven door
Mirjam Hollebrandse