Nieuwe telefoon nodig? Probeer eens een gebruikte!
15 juli 2019 · 07:30
Update: 15 november 2024 · 13:26
Je smartphone en laptop zijn niet bepaald duurzame apparaten. Binnen een paar jaar is je nieuwe telefoon stuk of je laptop hopeloos verouderd. Wat kun je doen om toch een beetje verantwoord te appen en surfen? Wilbert van de Kamp zoekt het voor jou uit.
Een paar weken geleden sneuvelde mijn telefoon. Het was geen nieuwe: ik had hem tweedehands gekocht. Doordat de accu loszat (ik dacht al: wat rammelt mijn telefoon raar) was het ding zo beschadigd dat er niks meer aan te doen was. Ik had die telefoon nu juíst via iemand gekocht om het duurzaam te doen. Tweedehands is namelijk een stuk duurzamer: elke telefoon die nieuw gemaakt wordt kost zo’n 16 kg aan CO2-uitstoot. Zo zit het met nog veel meer elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld een laptop, maar ook een koptelefoon. Wat kun je nu ondernemen om dít duurzaam te doen?
Ga voor circulair en modulair
Uiteraard is dan het mantra weer: recyclen of tweedehands is altijd beter. Of nog beter: een bedrijf dat het circulair doet (lees er alles over in deze column van Hans Stegeman). Een bedrijf dat bij mobiele telefoons voorop loopt is Fairphone, maar zij hebben nu al een tijd geen nieuwe telefoon uitgebracht. Dat is een probleem, want dan is je telefoon minder veilig, gevoelig voor bugs en kun je lang niet alle software meer gebruiken.
Een mooi voorbeeld van hoe het wel kan - in dit geval met koptelefoons - is Gerrard Street, waar je een koptelefoon least. Is er een onderdeel kapot? Dan schroef je dat er zelf af, je stuurt het op en krijgt een nieuw onderdeel.
Repareren of refurbished?
Zo makkelijk is het niet met elk apparaat. Als een product niet modulair of makkelijk duurzaam te vinden is, wat kun je dan het beste doen?
Koop niet direct een nieuw apparaat als je het niet nodig hebt. Een eenvoudige en relatief goedkope reparatie, zoals je accu vervangen, kan soms al veel uitmaken. Zoek wel een goede reparateur uit.
Heb je een nieuwe telefoon of laptop nodig? Kijk dan of je ergens een goede refurbished telefoon met garantie kunt vinden, of koop ‘m van iemand die je vertrouwt. Ook hier geldt weer: goed testen! De Consumentenbond geeft advies over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een refurbished telefoon of laptop. Hier vind je wat tips om op te letten wanneer je een tweedehands telefoontoestel koopt.
Toch wegdoen? Recycle!
Gooi je toch je apparaat weg, zorg dan dat je ‘m recyclet. Dat kan bij Wecycle. Zij halen de metalen eruit en zorgen ervoor dat die opnieuw gebruikt worden.
Vergeet niet: ook wanneer je telefoon het nog doet, kun je de impact op het milieu minimaliseren. Hoe je dat doet, lees je hier.
De komende maanden gaat Wilbert op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het hem weten via redactie@lazarus.nl
Meest gelezen
- Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
‘Ik dacht dat TikTok iets met kippen was’
Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
- Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
Persoonlijk verhaal
Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
- 70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Het social media-account van Jan van den Bosch groeit met de dag
70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Lees ook
- Pleegmoeder Amy: ‘Dat rugzakje is veel te klein voor alles wat hij met zich meedraagt’
Column
Pleegmoeder Amy: ‘Dat rugzakje is veel te klein voor alles wat hij met zich meedraagt’
- Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
Zomer, zon en een goed boek
Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
- Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'
Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'