Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Nomadland’: ontroerend beeld van een modern nomadenbestaan

'Ze is huisloos maar niet thuisloos, want ze heeft haar busje'

Fern is een weduwe van een jaar of zestig, een vriendelijke maar ook gereserveerde vrouw, die in een busje door Amerika trekt, op zoek naar seizoenswerk. Soms kan ze een poosje terecht in een distributiecentrum van Amazon, daarna gaat ze weer ergens bieten plukken of borden afwassen. Het is een hard en eenzaam bestaan, maar ook wel vredig en avontuurlijk.

Deel:

Ooit leidde Fern een gelukkig leven in een dorpje in Nevada, met haar echtgenoot, die in de lokale fabriek werkte. Tot hij overleed, kort daarop de fabriek dichtging, en ten slotte het hele dorp werd opgedoekt. Sindsdien is Fern huisloos maar niet thuisloos, zo legt ze uit aan een kennis. Want ze heeft haar busje. En de imposante Amerikaanse natuur.

De wondermooie film Nomadland is niet alleen een portret van de fictieve Fern, maar ook van een echte, steeds groter wordende groep nomaden die in busjes en campers door de Verenigde Staten zwerven – oudere mensen vaak, die na de economische crisis hun huis verloren. Fern wordt gespeeld door de geweldige actrice Frances McDormand (Fargo, Moonrise Kingdom), maar de meeste bijrollen worden vertolkt door mensen die varianten spelen op zichzelf. Echte nomaden dus, die vaak een vergelijkbaar verhaal hebben als dat van Fern. Dat maakt de film een bijzondere mix van drama en documentaire – je weet nooit precies waar de fictie ophoudt en de werkelijkheid begint.

Je weet nooit precies waar de fictie ophoudt

Als beeld van modern Amerika stemt Nomadland niet vrolijk, maar deprimerend is de film toch zeker niet. De manier waarop Fern en haar (al dan niet vrijwillige) lotgenoten alsmaar doorzetten, elkaar bijstaan en genieten van wat ze hebben, is even ontroerend als inspirerend.

Oscars

Nomadland won al vele prijzen en werd genomineerd voor zes Oscars. Bij de Oscaruitreiking van afgelopen zondag 25 april werden de nominaties voor beste film, beste actrice en beste regisseur verzilverd. En terecht. Zeker die voor McDormand.

Bekijk de trailer van 'Nomadland'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nomadland

Regie: Chloé Zhao. Met o.a. Frances McDormand en David Strathairn. Kijkwijzer: voor alle leeftijden, ondanks grof taalgebruik. Vanaf 30 april te zien op Disney+.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--