Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Ondernemer Lydia heeft financiële zorgen door de lockdown

22 februari 2021 · 07:30

Update: 15 november 2024 · 11:08

Voor veel ondernemers is het niet makkelijk om financieel hun hoofd boven water te houden in coronatijd. Zo ook voor Lydia, eigenaar van kringloopwarenhuis Nobel in Goes. Ze vertelt hoe lastig dat is, en hoe ze op God wil blijven vertrouwen.

Bij kringloopwarenhuis Nobel in Goes kun je terecht voor tweedehands kleding, woonaccessoires, meubels, lp’s en speelgoed. Met je aankopen steun je ook nog eens een goed doel: een deel van de inkomsten gaat naar dertig sponsorkindjes via Compassion. Lydia Marijs (32) en haar man Floor startten de winkel in 2016 met het doel een maatschappelijke impact te creëren.

Naast vijf vaste medewerkers werken er 35 vrijwilligers in de winkel, grotendeels uit een kwetsbare doelgroep. Mensen die na een burn-out weer in het arbeidsritme willen komen, vluchtelingen met een verblijfstatus die de taal willen leren, maar ook moeders die het leuk vinden om iets om handen te hebben. Als social worker geeft dat Lydia een enorme boost. “Dat je even allemaal gelijk bent, lekker wat met je handen kunt doen en gezelligheid hebt met klanten, doet heel veel met mensen. Om hen dat steuntje in de rug te kunnen bieden, daar leef ik voor.”

Ook merkt Lydia dat hun winkel hard nodig is voor mensen met een klein budget. “Daar kom je achter nu we dicht zijn. Iemand vroeg ons laatst of we nog een paar schoenen voor haar hadden, omdat de hare kapot waren. Dat drukt je wel met de neus op de feiten.”

Lockdown

In maart 2020 gaat Nederland voor het eerst in lockdown, en dat is een vreemde gewaarwording in de anders gezellig drukke winkel. “De eerste drie weken kwam er bijna niemand. Dat was heel gek: in vier jaar tijd zie je alleen maar groei, en dan opeens zijn alle klanten weg. Gelukkig ging het na vijf weken beter en hebben we in de zomer goede maanden gedraaid.”

Daarbij komen er afgeladen karren en auto’s vol spullen van mensen die hun huis eens goed gingen opruimen. “We moesten echt selectief zijn. Op een gegeven moment hadden we zoveel boeken en bloempotjes dat we die niet meer verkocht kregen. Sommige mensen denken ook echt dat we een afvalplaats zijn.”

Toen we moesten sluiten, was het alsof de grond onder ons werd weggeslagen

Maar dan komt er in december een harde klap: alle niet-essentiële winkels moeten hun deuren sluiten. “We hielden er rekening mee, maar als het daadwerkelijk zover is, is het alsof de grond onder je wordt weggeslagen. We stonden verdwaasd in de winkel: we zijn écht gesloten. Alles valt letterlijk stil.

De vrijwilligers die er niet waren die dag, heb ik allemaal opgebeld. Sommigen bleven zelf al thuis omdat ze vanwege gezondheidsproblemen bang waren om te komen, anderen wilden juist heel graag nog iets doen. Voor sommige vrijwilligers is het hard nodig om te blijven draaien. Ik weet niet precies hoe het nu met ze gaat… Dat moet ik loslaten. Het voelt als een familie die je mist.”

Creatieve alternatieven

Lydia en haar man zoeken snel naar creatieve oplossingen om toch nog inkomsten te genereren. Zo zetten ze een online veilinghuis op, waar mensen kunnen bieden op producten. “Het is een monsterklus om ieder potje en pannetje apart te fotograferen. Het voelt alsof we met een nieuwe onderneming beginnen. Maar het is goed om positief bezig te zijn.” Daarnaast verzorgen ze ontruimingen van huizen en appartementen van bijvoorbeeld mensen die zijn overleden. “Voor kinderen van mensen die zijn overleden is dat best een emotionele klus. Het past goed binnen onze branche, en we kunnen de spullen meteen een tweede leven geven.”

Ook verkopen ze spullen via Facebook. “Mensen vinden het leuk, daar krijg je positieve energie van. Het is fijn als er iets geschoven kan worden in het magazijn en extra inkomsten zijn altijd welkom. Toen het ging sneeuwen hebben we heel veel sleeën en schaatsen verkocht.”

Financiële zorgen

Ondanks de nieuwe activiteiten blijft het spannend of Nobel de lockdown overleeft. “We komen niet aan de inkomsten waarmee we de sponsorkindjes betalen, gelukkig kan dat nog. Als je weet wat het eindpunt van de crisis is, is het makkelijker om daarop in te spelen. Vooral die onzekerheid is lastig, je moet constant schakelen. Dat horen we van veel ondernemers.

Ik maak me zeker zorgen dat we het niet gaan overleven. Het gaat niet alleen om onszelf, maar ook om het personeel en de vrijwilligers. In de eerste lockdown heb ik nachten wakker gelegen: stel dat we dicht moeten… In geestelijke zin heeft me dat voorbereid. Ik had nooit gedacht dat we het tot hier zouden redden, maar dat lukt toch. Dat vertrouwen moet ik vasthouden. Dat is best lastig, het is een angstige tijd.”

Gerammeld aan je fundament

“We zijn dit avontuur met God aangegaan. Dat geeft me rust: het is van Hem. Áls het eindigt, dan kan ik het ook loslaten. Hoe moeilijk dat ook is, dan zal er een nieuw avontuur zijn. Het voelt als een nieuwe fase in m’n geloofsleven, je voelt dat er aan je fundament wordt gerammeld.”

God staat erboven. Dat zeg ik wel heel stoer, maar het is echt een struggle

“Ik wil tot het einde toe alles geven. Dat kost enorm veel energie, maar ik voel ook dat God boven alles staat. Dat zeg ik wel heel stoer, maar het is echt een struggle. Ik praat er veel met anderen over. Laatst las ik de tekst: ‘Hij die in mij is, is sterker dan hij die in de wereld is.’ Dat geeft me veel kracht en perspectief. Ook de tekst ‘God heeft ons geen geest van lafhartigheid gegeven, maar van kracht, liefde en bezonnenheid’ helpt me om af en toe uit te spreken. De ene dag lukt dat beter dan de andere.”

Zwanger

Naast ondernemer is Lydia moeder van twee kinderen en in verwachting van een derde. “Floor en ik wisselen elkaar af: de ene keer ben ik huiswerkbegeleider en moeder, het andere moment de baas van een onderneming. Dat maakt het echt pittig. Ook merk ik dat ik dingen anders ervaar omdat ik zwanger ben. Normaal ben ik best stressbestendig, nu kan iets me behoorlijk naar de keel grijpen.”

De zwangerschap is aan de andere kant ook een fijne afleiding. “Het is leuk om naast alles even met positieve dingen bezig te zijn. Met de kinderen over babynamen praten bijvoorbeeld. Laatst had ik de 20-wekenecho, dat was even een heerlijk lichtpuntje.”

Niet alleen

“Floor en ik hebben veel steun aan elkaar, dat maakt ons sterker. Op geloofsgebied staan we er ook hetzelfde in. Niks in het leven is zeker, dus ook onze onderneming niet. Iedere dag proberen we de kracht te vinden om het vol te houden. Ik denk dat het scheelt dat je met veel andere ondernemers in hetzelfde schuitje zit.”

Elke dag proberen we de kracht te vinden om het vol te houden

“In het voorjaar ben ik in drie weken tijd twee mensen verloren die dicht bij me staan. Toen heb ik wel een tijd van boosheid gehad, en was ik God een beetje kwijt in bepaalde zin. Nu met m’n onderneming was ik al wel voorbereid door de eerste lockdown, dus boos op God ben ik niet. Wel over bepaald beleid: kan het niet anders? Er moeten zoveel andere dingen onder lijden. Soms snap ik het allemaal niet, en vind ik het lastig om Hem daarin toe te laten. Dan mis je ook de kerk en vrienden en familie om je heen die je helpen om God weer te vinden. Je kunt het niet alleen.

Ik hoop dat het ons straks is gelukt om ons hoofd boven water te houden. Misschien zijn we dan met nul geëindigd, maar dan kunnen we van daaruit weer opbouwen.”

Foto: Lydia

Lees ook: Voorkom een financiële dip met deze handigheidjes

Deel dit artikel: