Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Echte vriendschap: Rianne en Roelien zijn ‘vriendinnen tot de rollator’

‘Er voor elkaar zijn is soms gewoon ‘er zijn’ zonder iets te zeggen’

Op dag 1 van de middelbare school komen Rianne (31) en Roelien (30) elkaar tegen en sindsdien wijken ze niet meer van elkaars zijde. Inmiddels zijn ze al zeventien jaar beste vriendinnen en steunen ze elkaar door dik en dun. Rianne vertelt over hun vriendschap.

Deel:

De eerste ontmoeting is op het Greijdanus College in Zwolle, waar Rianne en Roelien in dezelfde brugklas terechtkomen. “De meeste mensen kenden elkaar al, maar wij waren allebei alleen”, vertelt Rianne. “Roelien stelde voor om naast me te zitten. Ik had meteen het gevoel: dit is een leuk meisje, die moet ik in de smiezen houden. Zodoende leerden we elkaar beter kennen.”

Zes jaar samen school

Ze wijken niet meer van elkaars zijde. De hele middelbareschooltijd - vier jaar lang - zitten ze iedere dag bij elkaar in de klas. “We noemden elkaar Izak en Jacob. Geen idee waar dat vandaan kwam, haha. Zodra we naar huis gingen, was het: kom je straks op MSN? Wat we op school al tig keer hadden besproken - over klasgenoten, leraren, en alles wat we hadden meegemaakt - bespraken we daar verder.”

Waar je Roelien zag, zag je Rianne - en andersom

Ze kiezen voor dezelfde vervolgopleiding, waar ze nog twee jaar bij elkaar in de klas zitten. “We moesten verplicht twee stages lopen, in zorg en in welzijn. Ik wilde niet stagelopen in de zorg, maar omdat Roelien de zorg inging, ben ik het ook maar gaan doen. Waar je Roelien zag, zag je Rianne, en andersom. Ik heb zelfs gevraagd of we ons eindgesprek op het mbo niet samen konden doen, maar dat vond de lerares toch niet zo’n goed idee.”

Door dik en dun

Rianne en Roelien blijven hechte vriendinnen door de jaren heen. Ook in moeilijke tijden steunen ze elkaar. Zoals een paar jaar geleden, als Roelien belt dat het niet goed gaat met haar vader. “Normaal kletste ik altijd gezellig met hem, maar toen ik in hun huis aankwam, zei hij niets en zag hij er grauw uit. Later heeft hij de diagnose darmkanker gekregen, hij was in zo’n ver stadium dat ze niks meer konden doen. Toen Roelien me op een vroege ochtend belde dat hij was overleden, werd ik er bijna ziek van. Ik ben naar de begrafenis gegaan, ook dan ben je er voor elkaar.

Al sinds ik jong ben, ligt mijn moeder regelmatig in het ziekenhuis voor een operatie. Ook nu staat ze weer op de lijst. Laatst maakte ik me zoveel zorgen om haar. Roelien pept me dan weer op. Er voor elkaar zijn, soms is dat gewoon ‘er zijn’ zonder iets te zeggen. Als er wat is, zijn we er voor elkaar, zelfs midden in de nacht. We hebben niet altijd een antwoord, maar we kunnen samen huilen en lachen.”

Als er wat is, zijn we er voor elkaar, ook al is dat midden in de nacht

“Ze was er toen ik belijdenis deed, ik was bij haar diploma-uitreiking. Een paar weken geleden ben ik het huis uitgegaan, maar ik zat er helemaal doorheen. Ik wilde niet terug naar het lege huis. Ik appte Roelien, zij heeft me moed ingepraat. Ze heeft dan alle tijd voor de wereld voor me. Toen haar vriend het vorig jaar uit het niets had uitgemaakt, bedacht ik me geen moment en sprong in de auto naar haar toe. Praat maar tegen me aan, zei ik, ik luister. Ze zit dan niet te wachten op goedbedoelde adviezen. Gewoon het samen kletsen en het er voor elkaar zijn. Je voelt elkaar aan.”

Hele dag door contact

Zodra Roelien en Rianne wakker worden, begint hun contact. “Vaak appen we even ‘goedemorgen’. En dan appen we de hele dag door, ’s avonds wensen we elkaar vaak welterusten. Er gaat geen dag voorbij dat we geen contact hebben. Aan het eind van de middag denk ik weleens: goh, ik heb haar nog niet gesproken. Dan app ik haar. Soms valt een van ons ’s avonds tijdens het appen weleens in slaap, dan is het de volgende ochtend meteen ‘sorry, ik was in slaap gevallen.’”

Ook kennen ze elkaars diepste geheimen. “We weten dingen van elkaar, die onze ouders niet weten. Als Roelien weer eens op date ging en ze wilde niet dat haar moeder het wist, appte ze me dat ze ‘weer iets met mij ging doen’. Ik mocht dan niks doen en niks op Facebook zetten. Als een van onze zussen zwanger is en dat moet nog geheim blijven, moeten we dat toch aan elkaar vertellen. We weten van elkaar: het blijft daar.”

Samen dingen doen

“We gaan graag samen winkelen en daarna uiteten. En we houden graag meidenavonden. We lachen om van alles. Om filmpjes van vroeger, die we maakten op school en tijdens vakanties. Pas namen we een filmpje op van toen ze bij mij sliep, daar hebben we dan zoveel lol om. Of we kijken fotoboeken van vroeger. Oh boy, wat zagen we eruit! We doen domme toneelstukjes, zo van ‘jij moet raden wie ik nadoe’. Iedereen denkt: waar hébben ze het over? Maar wij hebben de grootste lol.”

‘Iedereen denkt: waar hébben ze het over?

    Maar wij hebben de grootste lol’

“Ieder jaar proberen we een paar dagen weg te gaan samen. Daar hadden we vorig jaar een woordenwisseling over. Ik wilde graag naar het buitenland samen, maar voor Roelien was dat financieel niet zo’n goed plan. Ik baalde daar zo van. Van het een kwam het ander, ik kreeg een boze app van haar en stuurde een kwaaie app terug. ’s Avonds zeiden we tegen elkaar: het voelt niet goed hoe we met elkaar omgaan. De volgende middag is het opgelost. Achteraf denk ik dat we hadden elkaar gewoon hadden moeten bellen om het netjes uit te spreken. Het was ook zo’n stommiteit. Uiteindelijk zijn we heel gezellig op vakantie geweest.”

Elkaar vrijlaten

“Ik ben wat meer bezig met het geloof dan Roelien, zij laat het steeds wat meer los. Zij vindt het bijvoorbeeld geen probleem om op zondag naar een pretpark te gaan, terwijl ik vind dat je dat ook prima doordeweeks kan doen. Ze houdt daarin rekening met mij. Ik vind het wel een lastig onderwerp om het gesprek over aan te gaan. Ik denk niet dat het een groot probleem is, want we laten elkaar volledig in onze waarde. We respecteren elkaar.”

“Ik denk dat dat geheim van onze vriendschap is, dat we elkaar vrijlaten. Niet: we moeten doen wat jij of ik wil, maar we komen er samen uit. Op vakantie lig ik het liefst de hele dag in een strandstoeltje, terwijl zij liever het water ingaat. Ook daarin laten we elkaar vrij en luisteren we continu naar elkaar. We zeggen altijd: we zijn vriendinnen tot aan de rollator. En dat hoop ik zeker. Met andere vriendinnen zie ik de band nog weleens verwateren, maar met Roelien zeker niet.”

Lees ook: Leeftijdsverschil van 47 jaar en beste vriendinnen!

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--