Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Roel Maalderink neemt media op de hak in nieuw seizoen 'Plakshot'

“De tijd van de talkshows op tv loopt ten einde”

We leven in een tijd vol crises, maar berichten de media daar wel op de goede manier over? In het nieuwe seizoen van 'Plakshot' (iedere vrijdag, 21.05 uur, NPO 2) schuwt Roel Maalderink de grote actuele thema’s niet, maar neemt hij ook de media op de hak.

Deel:

“Vrolijkheid gaat gepaard met ernst, want veel mensen zijn in deze tijd oprecht ongerust", blikt Roel Maalderink vooruit op het nieuwe seizoen van Plakshot. Mijn nieuwe rubriek ‘Evert Jinek’ is een parodie op de huidige tv-talkshows, die hun beste tijd hebben gehad. Kijkers hebben juist nu behoefte aan verdieping en uitleg, maar die krijg je niet door twee mensen eventjes te laten discussiëren. Wat word je wijzer over stralingsgevaar als je een bezorgde oncoloog tegenover de eigenaar van een zonnestudio zet? Absurde televisie, waaraan de presentator na acht minuten maar een einde maakt met: ‘We komen er niet uit!’”

Wie is Roel Maalderink

• 31 jaar
• Programmamaker, presentator en mediajurist
• Studeerde aan het University College Utrecht, en deed rechten in Utrecht en informatierecht in Amsterdam
• Werd bekend door zijn satirische serie Voxpop voor het AD.nl
• In 2021 door de Volkskrant gekozen tot mediatalent van het jaar
• Presenteerde De Speld Podcast
• Vanaf oktober 2021 te zien in Plakshot (VPRO), dat nu zijn derde seizoen ingaat


Wat wilde je als kind worden?
“Ik keek al vroeg mee met mijn oudere broers, die videobanden van Van Kooten en De Bie, Monty Python en Jiskefet afspeelden", antwoordt Roel Maalderink. "Het leek me toen al heel interessant en nobel om zulke televisie te maken, dus ik ben precies geworden wat ik wilde.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Ik ben niet religieus opgevoed, maar mijn vader heeft me wel uit De Bijbel voor jongeren voorgelezen, een hervertelling door Selina Hastings. Heel waardevol, want de Bijbel leert ons veel over waar we vandaan komen. Een verhaal dat me boeit, is dat Petrus van Jezus de sleutels van het hemelrijk krijgt. Als hij daarmee daadwerkelijk bij de hemelpoort staat, wordt iemand als Donald Trump tenminste een keer ter verantwoording geroepen. Dat zou geen kwaad kunnen.”

Denk je weleens aan de dood? 
“Hopelijk is de dood nog ver weg, want ik denk dat er hierna niets is, wat op zich wel een sombere gedachte is. In mijn ogen moeten we onze tijd in dit leven nuttig besteden voor onszelf en de mensen om ons heen, wat mijn vriendin – eigenlijk wel grappig – een calvinistisch trekje noemt.”

Ik prikkel mensen om anders naar het maatschappelijk debat te kijken

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik geloof dat alles in deze wereld een functie heeft, een gedachte die ook bij Aristoteles sterk leefde. Het is goed om te kijken waarvoor je op deze wereld bent gezet, al dan niet door God. Ik zie het als mijn taak om mensen te prikkelen anders naar het maatschappelijk debat te kijken, door de vastgelopen naald in hun denkbeeldige langspeelplaat naar een andere groef te tillen.”

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“Het klinkt gek, maar ik zou graag met eigen ogen willen zien hoe het zo mis kon gaan in het Duitsland van de jaren dertig. Hoe kon Hitler zo’n groot deel van de bevolking bedwelmen? Wat daar gebeurde, wordt in deze tijd misschien vergeten, waardoor we weer vatbaarder worden voor totalitaire stromingen.”

Wat is je belangrijkste levensles?
“Mijn vriendin heeft me geleerd om dingen in het leven te vieren: een verjaardag, het feit dat we weer een jaar samen zijn – maar ook om stil te staan bij de sterfdag van mijn vader. Nu we samenwonen, kleedt zij ons huis aan met foto’s en andere mooie herinneringen.”

Plakshot

Vanaf 21 oktober, iedere vrijdag, 21.05 uur, NPO 3

Beeld: Rosa Quist

Geschreven door

Bart van Delen

--:--