Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Schokkend VN-Rapport: Miljoenen meisjes geen zeggenschap over eigen lijf

14 april 2021 · 11:34Eva

Update: 15 november 2024 · 11:14

Van gedwongen sterilisatie tot verkrachting of maagdelijkheidstesten. Bijna de helft van alle meisjes en vrouwen in 57 landen heeft geen zeggenschap over haar eigen lijf. Dit constateert de Verenigde Naties in de studie ‘Mijn lichaam is van mij’.

“Het feit dat bijna de helft van de vrouwen nog steeds niet haar eigen keuzes kan maken over het wel of niet hebben van seks, gebruiken van anticonceptie of het ontvangen van gezondheidszorg zou ons allemaal woedend moeten maken”, zegt Natalia Kanem, directeur VN-fonds voor bevolkingsvraagstukken, over de bevindingen.

Volgens haar heeft dit gebrek aan lichamelijke integriteit enorme gevolgen voor deze vrouwen en meisjes. In het rapport valt de lezen dat de mate waarin een vrouw zeggenschap heeft over haar lijf, in relatie staat tot hoeveel zeggenschap zij heeft op andere gebieden in haar leven. Vrouwen die minder zeggenschap hebben over hun lijf hebben dit ook op het gebied van gezondheid, onderwijs, inkomen en veiligheid.

Groot onrecht

In het rapport worden twintig landen of gebieden genoemd waar het voor een verkrachter wettelijk mogelijk is om met zijn slachtoffer te trouwen, om vervolging te ontlopen. In 43 landen bestaat er geen wetgeving die verkrachting binnen het huwelijk verbiedt. In meer dan dertig landen zijn wetten van kracht die de bewegingsvrijheid van vrouwen buitenshuis beperken.

Meisjes (en in iets mindere mate ook jongens) met een handicap lopen bijna drie keer meer risico om in aanraking te komen met seksueel geweld. Volgens het onderzoek heeft slechts 56 procent van de onderzochte landen wetgeving of beleid voor een toereikende seksuele voorlichting.

#ziejemij

Ook al is zulke onderdrukking in Nederland strafbaar, toch zijn hier ook vrouwen die weinig zeggenschap hebben over hun eigen lijf. Voor Eva’s goede doel van 2021 komen wij in actie voor vrouwen die de regie over hun eigen lichaam en leven terug willen pakken door uit de prostitutie te stappen. Lees hier hoe jij kunt helpen.

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook