Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Segers: Homoseksuelen welkom bij de ChristenUnie

Homo's met relatie voelen zich meer welkom dan voorheen

"Iedereen die bij een open bijbel politiek wil bedrijven en lid is van de ChristenUnie kan zich melden. Mijn antwoord is ja." Zo reageerde de lijsttrekker van de ChristenUnie gisteren bij Nieuwsuur op de vraag of een getrouwde homoseksueel actief en verkiesbaar mag zijn voor de ChristenUnie. Tien jaar geleden lag dat anders: in 2007 besloot CU-raadslid Monique Heger om op te stappen omdat ze een relatie kreeg met een vrouw.

Deel:

"Iedereen is welkom om zich te melden," stelde Segers. Wel is er altijd nog een selectiecommissie die bekijkt of iemand een geloofwaardige vertegenwoordiger van de ChristenUnie is. Maar een afwijzing op basis van een geaardheid gebeurt niet. "Dat is discriminatie." De lijsttrekker gaf aan dat er binnen christelijke kring wel verschillend gedacht wordt over homoseksualiteit, bijvoorbeeld dat homoseksualiteit een keuze is. Maar zelf is hij hier duidelijk over: "Homoseksualiteit is een geaardheid."

Geen koerswijziging?
Volgens campagneleider Marcel Koning is er geen sprake van een koerswijziging van de ChristenUnie op dit punt. "Gert-Jan heeft bij Nieuwsuur niets anders gezegd dan dat hij de lijn van Slob en Rouvoet volgt. Die lijn is gebaseerd op het rapport van commissie Cnossen." In 2008 bracht Janco Cnossen rapport uit naar aanleiding van uitspraken van het Amsterdamse raadslid Yvette Lont, die vond dat praktizerende homo's niet actief mogen zijn voor de ChristenUnie.

Kool en geit
Het eindrapport van deze commissie deed flink wat stof opwaaien, omdat zowel voor- als tegenstanders van meer homo-participatie vonden dat het aan duidelijkheid te wensen overliet. Volgens toenmalig SGP-leider Bas van der Vlies spaarde dit rapport de "kool en de geit". Aan de andere kant stapte het Amsterdamse CU-bestuurslid Sander Chan op omdat hij vond dat het rapport te weinig ruimte biedt voor homo's om geloofwaardig actief te zijn in de partij.

Signaal
De commissie Cnossen legt de verantwoordelijkheid voor het toetsen van de kandidaten nadrukkelijk bij de lokale selectiecommissies. Daarmee kan de partij - zonder formele beleidswijziging - meebewegen met een toegenomen cultuur van homo-acceptatie onder christenen. Ook zonder een feitelijke koerswijziging is er gisteren door Gert-Jan Segers echter wel een belangrijk signaal afgegeven. Niet alleen noemt hij homoseksualiteit "geen keuze, maar een geaardheid", maar vooral dat hij openlijk op TV uitspreekt dat ook homo's met een relatie actief mogen zijn voor de ChristenUnie - dat hebben zijn voorgangers nog niet zo gezegd.

Lees ook: Wat beweegt christelijke PVV-stemmers?
Lees ook: Wat beweegt christelijke PVV-stemmers?
Monique_Heger

Opgestapt
Monique Heger is dan ook erg blij met de uitspraken van Segers op TV. Heger stapte in 2007 op als CU-raadslid omdat zij een relatie kreeg met een vrouw. "Het is fijn dat hij dit in het openbaar op televisie heeft gezegd. Hij heeft een belangrijke stem in christelijk Nederland. Er is veel veranderd in de afgelopen jaren. Zo is het nu voor mij geen probleem meer om actief te zijn binnen de ChristenUnie. Er is veel meer ruimte gekomen voor homo’s in de partij."

Diversiteit
Ze is het wel met Segers eens dat er nog steeds een diversiteit aan meningen is binnen de achterban van de ChristenUnie. "Dat moet ook blijven kunnen, maar als we aanvaarden dat homoseksualiteit een geaardheid is, dan zijn we wel heel wat stappen verder." Ze hoopt dat christelijke HLBT-ers zich volgend jaar vrij voelen om zich bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat te stellen.

Tekst: Jonathan Bergmann/KlaasJan Baas
Beeld: Still uit Nieuwsuur

--:--