Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sepot voor Kort en Slob

Blog van Tijs van den Brink

Je kon er een beetje op wachten: ook ds. Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel wordt niet vervolgd. Tijdens de coronacrisis schreef deze predikant van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland dat “de roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen te worden”.

Deel:

Die uitlatingen werden door sommigen uitgelegd als homo-onvriendelijk. Volgens Krimpenaar Leon Houtzager betekenden de uitlatingen van Kort dat “homo’s verbannen zouden moeten worden”. Hij deed aangifte, maar het Gerechtshof van Den Haag oordeelde deze week dat de uitlatingen van Kort niet onnodig grievend zijn. Ze zijn “louter te beschouwen als een weergave van zijn geloofsopvatting”. En dat is toegestaan.

Niet lang geleden speelde een vergelijkbare kwestie. Voormalig onderwijsminister Arie Slob verklaarde in een debat dat (reformatorische) scholen volgens de wet de vrijheid hebben een homoseksuele leefwijze af te keuren. Ook toen ontstond grote ophef, er volgden aangiftes en enige tijd later, in betrekkelijke rust, volgde de reactie van het OM: Slob heeft net als Kort niets strafbaars gezegd.

Daarmee is opnieuw bevestigd wat we eigenlijk al wisten: een homoseksuele leefwijze afkeuren mag in Nederland, als je dat niet onnodig grievend doet en als die opvatting voortvloeit uit je geloofsopvatting.

Juist dat laatste element zal ervoor zorgen dat het maatschappelijk debat hierover niet is afgerond met deze uitspraak van het Gerechtshof. Een (spraakmakend) deel van de samenleving vindt het “niet van deze tijd” dat een geloofsovertuiging ruimte biedt aan wat zij zien als het beledigen van homoseksuelen.

De kans dat er binnen afzienbare termijn een vergelijkbare rel ontstaat, lijkt me dan ook reëel. Eerlijk gezegd weet ik ook niet hoe die te voorkomen. Veel homoseksuelen ervaren het afwijzen van hun leefwijze ‘nou eenmaal’ als grievend. En een deel van de gelovigen is er ‘nou eenmaal’ van overtuigd dat de Bijbel geen ruimte laat aan homoseksuele relaties.

Agree to disagree, zou je zeggen: erken dat je het oneens bent. En houd elkaar een beetje heel. Voor refo’s zou dat kunnen betekenen: denk goed na wat je echt wilt zeggen als je het hierover hebt. Kies je woorden heel zorgvuldig en sta open voor gesprek als mensen zich desondanks gekwetst weten. En voor het ‘spraakmakende deel’ van de samenleving zou het kunnen betekenen: kies voor het gesprek als je je gekwetst voelt. De gang naar de rechter levert alleen maar verliezers op.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--