Sepot voor Kort en Slob
31 maart 2022 · 18:04
Update: 15 november 2024 · 09:57
Je kon er een beetje op wachten: ook ds. Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel wordt niet vervolgd. Tijdens de coronacrisis schreef deze predikant van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland dat “de roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen te worden”.
Die uitlatingen werden door sommigen uitgelegd als homo-onvriendelijk. Volgens Krimpenaar Leon Houtzager betekenden de uitlatingen van Kort dat “homo’s verbannen zouden moeten worden”. Hij deed aangifte, maar het Gerechtshof van Den Haag oordeelde deze week dat de uitlatingen van Kort niet onnodig grievend zijn. Ze zijn “louter te beschouwen als een weergave van zijn geloofsopvatting”. En dat is toegestaan.
Niet lang geleden speelde een vergelijkbare kwestie. Voormalig onderwijsminister Arie Slob verklaarde in een debat dat (reformatorische) scholen volgens de wet de vrijheid hebben een homoseksuele leefwijze af te keuren. Ook toen ontstond grote ophef, er volgden aangiftes en enige tijd later, in betrekkelijke rust, volgde de reactie van het OM: Slob heeft net als Kort niets strafbaars gezegd.
Daarmee is opnieuw bevestigd wat we eigenlijk al wisten: een homoseksuele leefwijze afkeuren mag in Nederland, als je dat niet onnodig grievend doet en als die opvatting voortvloeit uit je geloofsopvatting.
Juist dat laatste element zal ervoor zorgen dat het maatschappelijk debat hierover niet is afgerond met deze uitspraak van het Gerechtshof. Een (spraakmakend) deel van de samenleving vindt het “niet van deze tijd” dat een geloofsovertuiging ruimte biedt aan wat zij zien als het beledigen van homoseksuelen.
De kans dat er binnen afzienbare termijn een vergelijkbare rel ontstaat, lijkt me dan ook reëel. Eerlijk gezegd weet ik ook niet hoe die te voorkomen. Veel homoseksuelen ervaren het afwijzen van hun leefwijze ‘nou eenmaal’ als grievend. En een deel van de gelovigen is er ‘nou eenmaal’ van overtuigd dat de Bijbel geen ruimte laat aan homoseksuele relaties.
Agree to disagree, zou je zeggen: erken dat je het oneens bent. En houd elkaar een beetje heel. Voor refo’s zou dat kunnen betekenen: denk goed na wat je echt wilt zeggen als je het hierover hebt. Kies je woorden heel zorgvuldig en sta open voor gesprek als mensen zich desondanks gekwetst weten. En voor het ‘spraakmakende deel’ van de samenleving zou het kunnen betekenen: kies voor het gesprek als je je gekwetst voelt. De gang naar de rechter levert alleen maar verliezers op.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.