Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Test: welke van de 5 talen van de liefde spreek jij?

Vind jij het lastig om liefde te herkennen in het gedrag van je partner? Wellicht spreken jullie een totaal andere liefdestaal. Een goede communicatie begint met elkaar begrijpen. Welke van de vijf liefdestalen spreek jij? En je geliefde? Test het en doe er je voordeel mee.

Deel:

Kijk jij met enige jaloezie naar die attente partner van je vriendin, omdat jouw geliefde niet verder komt dan een cadeaubon voor je verjaardag? Of zou je liefst altijd hand in hand lopen, maar houdt jouw partner daar helemaal niet van? ‘Ik hou van je’ zeggen is duidelijk, maar als liefde in daden wordt omgezet, ontstaat er nog wel eens ruis in de communicatie.

De vijf talen van de liefde

Je hebt vast wel eens van de vijf talen van de liefde gehoord. De Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman is grondlegger van de liefdestalen. Volgens hem zijn er verschillende manieren om liefde te uiten en te ontvangen. Het herkennen en begrijpen van de liefdestaal van je partner kan je relatie verdiepen en verbeteren. Niet voor niets gingen er miljoenen exemplaren in tientalen talen van Chapmans boek De vijf talen van de liefde de toonbank over.

Dit zijn de vijf liefdestalen in het kort:

Positieve woorden

“Wat zie je er prachtig uit, schat!” Deze taal richt zich op het uitspreken van positieve en opbouwende woorden, zoals complimenten en bemoediging. Het geeft een gevoel van waardering en respect. Natuurlijk wordt iedereen blij van opbouwende woorden, maar als dit jouw liefdestaal is, vind je het extra fijn als je partner je een complimentje geeft.

Tijd en aandacht

Diner voor twee, een weekendje weg of samen een lange strandwandeling maken, jij wordt er gelukkig van. Jij doet het goed op kwali-tijd met en oprechte aandacht voor degene die je liefhebt. Samen dingen doen en tijd doorbrengen zonder afleiding zijn jouw ultieme liefdesbetuiging.

Cadeaus

Zomaar een mooie bos bloemen of dat ene geurtje dat je zo lekker vindt, jouw partner scoort er punten mee. Een cadeau, hoe klein ook, zegt voor jou: ik hou van jou. Het gaat niet om het cadeau an sich, maar om de aandacht die iemand geeft en het feit dat er aan je gedacht wordt.

Dienstbaarheid

Ben jij degene die zorgt dat alles op rolletjes loopt? Of zorg je ervoor dat het aanrecht is opgeruimd, zodat je geliefde na een drukke dag niet in een rommelig huis thuiskomt? Als dienstbaarheid jouw liefdestaal is, toon je jouw liefde en waardering door je partner praktisch te ontlasten.

Fysieke aanraking

Een aai in het voorbij gaan, een kus bij thuiskomst, hand in hand lopen, jij laat op een fysieke manier zien dat je van iemand houdt. En nee, dat gaat echt niet alleen maar om seks, jij hebt behoefte aan lichamelijk contact. Het geeft je een gevoel van veiligheid en verbondenheid.

Test welke liefdestaal jij spreekt

Als jij en je partner een totaal andere liefdestaal spreken, kan het lastig zijn om elkaar te begrijpen. Je kunt eenvoudig uitzoeken welke liefdestaal – of -talen, want vaak zijn het er meer – jij en je partner spreken. Doe de test hier.

Elkaars liefdestaal verstaan, zal je relatie een boost geven. Want, hoe fijn is het dat jij doorhebt dat zomaar een cadeautje, die knuffel of dat opgeruimde huis een manier zijn om ‘ik hou van je’ te zeggen?

Elke maand meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor de relatie-nieuwsbrief

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--