Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'The Trial of the Chicago 7': een pijnlijk actuele geschiedenisles

'De timing van de film had niet beter gekund'

De kans is klein dat er dit jaar nog een film verschijnt die actueler aanvoelt dan 'The Trial of the Chicago 7'. Het Amerikaanse rechtbankdrama, vol wrange verbeeldingen van politiegeweld, racisme en machtsmisbruik, lijkt op maat gemaakt voor het turbulente jaar 2020. Maar dat is deels toeval: de productie is al zo’n vijftien jaar in ontwikkeling.

Deel:

Tijd van handeling is 1968. Net als elders ter wereld wordt er dan in Chicago gedemonstreerd tegen (onder meer) de Vietnamoorlog. De politie heeft opdracht gekregen hard op te treden, en de boel loopt al snel uit de hand. Naderhand worden acht organisatoren van de protesten aangeklaagd door de regering-Nixon (op den duur valt er een af, vandaar de ‘Chicago 7’). Het proces sleept zich maandenlang voort en wordt met de dag gekker: de rechter is verbluffend partijdig en de uitkomst staat vooraf eigenlijk al vast.

De timing, zo vlak voor de Amerikaanse verkiezingen, had niet beter gekund

'De problemen van destijds zijn nog springlevend'

Het idee voor een film over de Chicago 7 komt van regisseur Steven Spielberg, die eind jaren 60 studeerde en zich de zaak levendig herinnert. Al in 2006 bedacht hij dat de problemen van destijds – polarisatie, discriminatie, corruptie – in hedendaags Amerika nog springlevend zijn, en vroeg hij scenarist Aaron Sorkin (bekend van The Social Network en tv-serie The West Wing) de geschiedenis te bewerken tot een filmscript. Door allerlei tegenslagen werd het project jarenlang uitgesteld, maar nu is de film er dan eindelijk. En de timing, zo vlak voor de Amerikaanse verkiezingen, had eigenlijk niet beter gekund.

Lees ook: Kleurrijke vriendinnengroep stemt hoopvol in de film 'Rocks'
Lees ook: Kleurrijke vriendinnengroep stemt hoopvol in de film 'Rocks'

Uiteindelijk heeft niet Spielberg maar scenarist Sorkin de film geregisseerd, en dat heeft hij kundig gedaan. Sorkin staat bekend om zijn snelle, gevatte dialogen, en brengt het verhaal ook met veel vaart en intelligentie in beeld – zeker in het begin ligt het tempo hoog en is het goed opletten geblazen. De cast is bovendien geweldig, een fraaie mix van oude rotten en jong talent. Sorkins progressieve agenda ligt er (als altijd) dik bovenop, maar wordt zo meeslepend gepresenteerd dat je na afloop spontaan zin zou kunnen krijgen met een spandoek de straat op te gaan.

Bekijk de trailer van 'The Trial of the Chicago 7'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Trial of the Chicago 7

Regie: Aaron Sorkin. Met o.a. Eddie Redmayne en Frank Langella. Kijkwijzer: vanaf 16 jaar wegens geweld en grof taalgebruik. Nu in de bioscoop en vanaf 16 oktober op Netflix.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--