Ga je mee naar Drenthe? 10 weetjes!
25 februari 2021 · 11:45
Update: 29 november 2024 · 11:24
Hoeveel hunebedden heeft Drenthe? Kraanvogels in het hoge noorden? En wat zijn esdorpen eigenlijk? Over het landschap van Drenthe valt een heleboel te vertellen. Wij nemen je in dit artikel mee door een heleboel moois uit Drenthe!
1. Bomen in Drenthe
Drenthe is met in totaal 34.704 hectare bos al lekker groen. Toch gaat Drenthe komend jaar aan de slag met de Drentse uitwerking van de landelijke bossenstrategie. Naast bossen wil Drenthe ook aandacht voor het planten van bomen in steden en wijken. Want wie wil nou niet een mooi bos dicht in de buurt van zijn stad of dorp? Zoals de provincie zelf zegt: "We brengen de mensen graag naar de bossen, maar ook de bomen naar de mensen."
De uitwerking van de Drentse bossenstrategie is eind 2021 klaar.
2. Hoogveen
Indrukwekkend is het Natura 2000-gebied Fochteloërveen; met 2500 hectare een van de weinige en best bewaarde hoogveen gebieden in Nederland. Een gebied waar typische veenplanten als veenmossen, kleine veenbes en eenjarig wollegras – zich thuis voelen en waar ook de kraanvogel als broedvogel is teruggekeerd.
3. De Kraanvogel
En die kraanvogel bevindt zich in The Dutch Crane Resort. Het doel van dit gebied was om de oppervlakten actief hoogveen en heide te vergroten door het gebied af te plaggen en te vernatten. Daarmee zouden tegelijk ook aantrekkelijke verblijfs- en broedcondities voor kraanvogels kunnen ontstaan. Met succes! Vorig jaar zijn hier al bijna zestig kraanvogels geteld en acht broedparen gespot.
4. De Onlanden
In 1998 dreigden de stad Groningen en grote delen van het land er omheen te overstromen. De oorzaak: hevige regenval. Om dit risico voortaan uit te sluiten, hebben de provincie Drenthe, het waterschap Noorderzijlvest en de terreinbeheerders een duurzame oplossing bedacht: De Onlanden.
5. Moeras, hooiland en rietvelden
De Onlanden hebben twee functies: natuur en waterberging. Het resultaat: een 1.700 hectare groot moeras met ruige hooilanden, rietvelden en moerasbos en volop ruimte voor overtollig water. Wanneer het lang regent zorgt dit gebied ervoor dat de stad Groningen droog blijft. De 26 meter hoge uitkijktoren biedt een geweldig uitzicht op de vele moerasvogels en de skyline van Groningen. En soms zelfs op de voorbijzwevende zeearend.
6. Drentsche AA
Het Nationaal Landschap Drentsche Aa is een lappendeken van heidevelden, vennen, moerassen, bossen, zandverstuivingen, archeologische vindplaatsen, akkers, graslanden en esdorpen. Nogal een verzameling dus! En dat alles wordt door een wijdvertakt stelsel van kronkelende beekjes en beekdalen bij elkaar gehouden. Het verschil met bijvoorbeeld het Dwingelderveld of het Fochteloërveen, is dat dit niet een aaneengesloten natuurgebied is, maar een landschap waarin natuur, landbouw en dorpen naast en door elkaar bestaan.
7. Hunebedden
Van de 54 in Nederland aanwezige hunebedden staan er 52 in Drenthe. De overige twee staan in de provincie Groningen.
8. De grootste zwerfkei van Drenthe
Gees heeft de grootste zwerfkei van Drenthe. Deze is bijna vier meter lang en ruim twee meter hoog. Zelf de kei gaan bekijken? Hij is te bewonderen voor -hoe kan het ook anders- restaurant De Zwerfkei aan de Dorpsstraat.
9. Naar buiten
Als er één provincie is die zich leent voor urenlang buiten zijn, dan is het Drenthe wel. Nog relatief rustig en in alle seizoenen oh zo mooi. In totaal heeft Drenthe 1.878 km aan wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes. En voor de zwemmers onder ons zijn er 5 zwemplassen.
10. Plant ook mee voor Drenthe!
Hoe? Door op deze link te klikken plant je direct een boom. Zin in een beetje meer actie? Start dan zelf een boomplantteam en battle tegen onder andere Dennis Weening, Jesse Hoefnagels en Blauw Bloed.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Zien: 3 acteurs over hun rol in EO-serie 'De Vuurwerkramp'
Zien: 3 acteurs over hun rol in EO-serie 'De Vuurwerkramp'
- 'Verheerlijking van het moederschap (in het kader van moederdag) is zooooo stom!'
‘Ons leven samen is leuk’
'Verheerlijking van het moederschap (in het kader van moederdag) is zooooo stom!'
- Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Column van Tijs van den Brink
Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.