Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ga je mee naar Drenthe? 10 weetjes!

Hoeveel hunebedden heeft Drenthe? Kraanvogels in het hoge noorden? En wat zijn esdorpen eigenlijk? Over het landschap van Drenthe valt een heleboel te vertellen. Wij nemen je in dit artikel mee door een heleboel moois uit Drenthe!

Deel:

1. Bomen in Drenthe

Drenthe is met in totaal 34.704 hectare bos al lekker groen. Toch gaat Drenthe komend jaar aan de slag met de Drentse uitwerking van de landelijke bossenstrategie. Naast bossen wil Drenthe ook aandacht voor het planten van bomen in steden en wijken. Want wie wil nou niet een mooi bos dicht in de buurt van zijn stad of dorp? Zoals de provincie zelf zegt: "We brengen de mensen graag naar de bossen, maar ook de bomen naar de mensen."
De uitwerking van de Drentse bossenstrategie is eind 2021 klaar.

16242-Veenhuizen-bos,-boslaan@Alieke-Datema-(Asgraphy)

2. Hoogveen

Indrukwekkend is het Natura 2000­-gebied Fochteloërveen; met 2500 hectare een van de weinige en best bewaarde hoogveen­ gebieden in Nederland. Een gebied waar typische veenplanten als veenmossen, kleine veenbes en eenjarig wollegras – zich thuis voelen en waar ook de kraanvogel als broedvogel is teruggekeerd.

Fochtloerveen
Fochtloërveen.

3. De Kraanvogel

En die kraanvogel bevindt zich in The Dutch Crane Resort. Het doel van dit gebied was om de oppervlakten actief hoogveen en heide te vergroten door het gebied af te plaggen en te vernatten. Daarmee zouden tegelijk ook aantrekkelijke verblijfs­- en broedcondities voor kraanvogels kunnen ontstaan. Met succes! Vorig jaar zijn hier al bijna zestig kraanvogels geteld en acht broedparen gespot.

4. De Onlanden

In 1998 dreigden de stad Groningen en grote delen van het land er omheen te overstromen. De oorzaak: hevige regenval. Om dit risico voortaan uit te sluiten, hebben de provincie Drenthe, het waterschap Noorderzijlvest en de terreinbeheer­ders een duurzame oplossing bedacht: De Onlanden.

Onlanden, Drenthe
De Onlanden.

5. Moeras, hooiland en rietvelden

De Onlanden hebben twee functies: natuur en waterberging. Het resultaat: een 1.700 hectare groot moeras met ruige hooilanden, rietvelden en moerasbos en volop ruimte voor overtollig water. Wanneer het lang regent zorgt dit gebied ervoor dat de stad Groningen droog blijft. De 26 meter hoge uitkijktoren biedt een geweldig uitzicht op de vele moerasvogels en de skyline van Groningen. En soms zelfs op de voorbijzwevende zeearend.

6. Drentsche AA

Het Nationaal Landschap Drentsche Aa is een lappendeken van heidevelden, vennen, moerassen, bossen, zandverstuivingen, archeologische vindplaatsen, akkers, graslanden en esdorpen. Nogal een verzameling dus! En dat alles wordt door een wijdvertakt stelsel van kronkelende beekjes en beekdalen bij elkaar gehouden. Het verschil met bijvoorbeeld het Dwingelderveld of het Fochteloërveen, is dat dit niet een aaneengesloten natuurgebied is, maar een landschap waarin natuur, landbouw en dorpen naast en door elkaar bestaan.

Volg Nederland plant bomen op Instagram
Volg Nederland plant bomen op Instagram

Alles over bomen planten, groene BN-ers en een gezond en leefbaar Nederland vind je hier. Volg ons en mis niks meer!

7. Hunebedden

Van de 54 in Nederland aanwezige hunebedden staan er 52 in Drenthe. De overige twee staan in de provincie Groningen.

8. De grootste zwerfkei van Drenthe

Gees heeft de grootste zwerfkei van Drenthe. Deze is bijna vier meter lang en ruim twee meter hoog. Zelf de kei gaan bekijken? Hij is te bewonderen voor -hoe kan het ook anders- restaurant De Zwerfkei aan de Dorpsstraat.

Boomkroonpad Drenthe
Boomkroonpad.

9. Naar buiten

Als er één provincie is die zich leent voor urenlang buiten zijn, dan is het Drenthe wel. Nog relatief rustig en in alle seizoenen oh zo mooi. In totaal heeft Drenthe 1.878 km aan wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes. En voor de zwemmers onder ons zijn er 5 zwemplassen.

10. Plant ook mee voor Drenthe!

Hoe? Door op deze link te klikken plant je direct een boom. Zin in een beetje meer actie? Start dan zelf een boomplantteam en battle tegen onder andere Dennis Weening, Jesse Hoefnagels en Blauw Bloed. 

Battle mee voor nieuw bos!
Battle mee voor nieuw bos!

Ben jij voor team Dennis of voor team Jesse? Deze twee mannen strijden voor een eigen bos. degene die met zijn team de meeste bomen weet te planten wint. Sluit je aan of start zelf een team en ga de battle aan!

--:--