Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tiny church Almere draait mee met de zon

'Hier kan een ontmoeting met een kleine letter uitlopen op een Ontmoeting met een hoofdletter'

Eind september werd in Almere Poort een bijzonder kerkgebouw in gebruik genomen: de tiny church. De kerk is volledig ‘off-grid’ gebouwd, wat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van het elektriciteits- en waterleidingnetwerk. “Dit ontwerp laat zien dat de kerk echt niet uit de tijd is.”

Deel:

Is deze tiny church meer dan een ludiek concept?
“Het is natuurlijk een leuk concept, maar het gebouw gaat wel echt functioneren als kerk en als ontmoetingsruimte,” reageert ds. Pieter ter Veen (73). “Als de stoelen klassiek op een rijtje staan, kunnen er vijftig mensen in. Maar we zitten vooral in een kring en gaan met elkaar in gesprek over het geloof. De tiny church is een plek waar een ontmoeting met een kleine letter kan uitlopen op een Ontmoeting met een hoofdletter.”

U ontwierp deze kerk zelf. Hoe kwam u op dat idee?
“Het oorspronkelijke ontwerp was een tiny house. Dat had ik ontworpen voor de Bouwexpo Tiny Housing, hier in Almere. Ik vond het gewoon leuk om mee te doen, tot iemand riep: ‘Je bent dominee, dan is een tiny church toch veel leuker?’ Toen heb ik het ontwerp aangepast. Hoewel ik niet de winnaar was van de Bouwexpo, is het balletje een paar maanden later toch gaan rollen. Nu, drie jaar later, staat er een tiny church in Almere Poort.”

Tiny_Church_4

Had u dit destijds verwacht?
“Zeker niet. Mijn vrouw en ik zeiden laatst nog tegen elkaar: ‘Hadden we toen gewonnen, dan hadden we een stuk grond gekregen om een tiny house te bouwen, maar was het nooit een tiny church geworden. Acht jaar geleden zijn mijn vrouw en ik hier een pioniersplek van de Protestantse Kerk begonnen, de Schone Poort. Met een traditionele kerkdienst trek je geen mensen, dus wij zoeken altijd naar vormen die passen bij deze wijk en deze tijd. Dit ontwerp laat zien dat de kerk echt niet uit de tijd is. Ik denk juist dat de toekomst van de kerk vooral in kleine groepen ligt. En bij kleine groepen horen kleine kerkjes.”

Hoe duurzaam is de tiny church precies?
“We hebben zo veel mogelijk duurzame materialen gebruikt. Op het dak liggen zonnepanelen, en omdat het gebouw met de zon meedraait, benutten we die energie maximaal. Verder liggen er heatpipes voor de zonneboilers op het dak. Het warme water dat deze boilers leveren, is vooral bedoeld voor de verwarming. Bovendien, doordat het gebouw constant met een glazen pui op de zon gericht staat, is er weinig verwarming nodig. In de zomer draaien we het gebouw handmatig juist met de rug naar de zon toe.”

Altijd op het licht gericht, een mooie symbolische gedachte…
“Dat heb ik ook tijdens de openingsviering gezegd: als je de zon wilt ervaren, moet je je naar de zon toekeren. Als je God zoekt, zul je je tot Hem moeten wenden.”

Hoe zijn de reacties?
“Heel positief. Het is architectonisch natuurlijk een heel verrassend gebouw. Mensen vinden dat prachtig en daar heb ik veel korte gesprekjes over. Niet dat ze dan meteen naar de kerk komen, maar ze vinden het toch wel mooi dat de kerk er is.”

Wat als de kerk zo groeit dat-ie uit z’n voegen barst?
Glimlachend: “Dan gaan we gewoon een grotere tiny church bouwen. Maar voorlopig zijn we groot genoeg.”

Beeld: Ben Jonasse

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--