Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Van geboorte tot studie: dit kost de opvoeding van een kind

19 mei 2018 · 10:17Eva

Update: 15 november 2024 · 10:57

Liefde is niet in geld uit te drukken. Als ouder ben je dan ook vermoedelijk niet bezig met hoeveel geld je kind kost. En dat is misschien maar beter ook…

Het krijgen van een kind is volgens zo goed als iedere ouder het allermooiste wat er is. Toch zal het even slikken zijn om te lezen welke bedragen je kwijt bent aan een kind.

Ondanks dat oudere kinderen duurder zijn, moet je als ouder al diep in de buidel tasten voor de kleintjes onder ons. Pampers kosten alleen al 1500 euro. En voor meubels, kleertjes en een kinderwagen moet je gemiddeld 1000 euro neerleggen. Daarnaast kiezen veel ouders ervoor hun kind naar de kinderopvang te brengen, waar een aardig prijskaartje aan hangt. Ook neemt de ouderbijdrage die je moet betalen voor de peuter- en basisschool een hap uit het huishoudbudget.

Al met al ben je als ouder volgens het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gemiddeld 51.840 euro kwijt aan de eerste twaalf jaar van je kinds leven. Omgerekend is dat op jaarbasis 19 procent van het huishouden. Het hebben van twee kinderen is overigens relatief goedkoper: je bent voor hen samen 27 procent van het budget kwijt. Een interessant weetje is dat hoe meer een gezin te besteden heeft, hoe meer een kind kost.

Kosten lopen op

Na deze eerste twaalf jaar, moet je per jaar nog meer geld gaan aftikken voor je kind. Dit komt onder meer omdat voor kinderen dan een nieuw hoofdstuk aanbreekt in hun leven: het gaan naar de middelbare school. De ouderbijdrage wordt duurder en er moeten schoolartikelen worden aangeschaft. Daarnaast hebben veel scholieren van rond de zestien jaar bijles nodig, meestal voor wiskunde of Engels. Een uur bijles per week kost minimaal twintig euro, tenzij een bekende het geeft.  

Ook speelt mee dat kinderen vanaf hun twaalfde groeien als kool, met als gevolg dat er regelmatig flink geshopt moet worden. Daarnaast gaan vooral jongens vanaf die leeftijd flink meer eten. Alles bij elkaar opgeteld ben je voor een kind tussen de 12 en 18 jaar zo’n 28.600 euro kwijt.

Wie denkt dat dat de prijzigste periode was, heeft het mis. Een kind die doorstudeert, is namelijk het duurst, aldus het Nibud. Studenten tussen de 18 en 22 jaar kosten gemiddeld 30.500 euro. Kosten voor een studentenkamer, levensonderhoud, collegegeld en contributies voor de sportclubs en verenigingen zijn hierbij inbegrepen. Studenten kunnen geld lenen en komen eventueel in aanmerking voor een aanvullende beurs.

Totaalbedrag

Zoals je hebt kunnen lezen, staat buiten kijf dat een kind veel geld kost. Toch zal het totaalbedrag dat je als ouder kwijt bent aan je kind vanaf de geboorte tot en met aan de studie waarschijnlijk even schrikken zijn: 110.940 euro.

Bron: Nibud.

Deel dit artikel: