Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Vandaag’: nieuw album en videoclip van Kinga Bán

‘Dit is vandaag, en het is alles wat je hebt’

Deze week verschijnt de tweede solo-cd van Kinga Bán. Kinga schreef samen met Matthijn Buwalda de titelsong van haar nieuwe album: Vandaag. "Het is heel gaaf om met eigen teksten en muziek mijn verhaal aan de luisteraars te vertellen."

Deel:

‘Morgen komt later, en gisteren is alweer weg. Dit is vandaag. Met z’n vreugde en zijn pijn. Je hoeft maar een ding te doen: er zijn.'

Kinga: "Ik merk dat we ons vaak zorgen maken of we wel genoeg doen voor een ander. Of we wel een ‘goede christen’ zijn. Met het lied Vandaag wil ik vertellen dat je maar één ding hoeft te doen, en dat is er zijn. Meer vraagt God niet van ons."

- tekst gaat verder onder video -

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen


Niets is moeilijker dan laten gaan'

"Laten gaan is voor mij ook niet altijd gemakkelijk," vervolgt Kinga. "Ik heb ook weleens een rotdag. En dan denk ik: wat heeft het voor zin dat ik vandaag hier thuis een beetje lig te liggen. Dat gevoel zullen anderen ook zo nu en dan hebben. Maar dat maakt je voor God niet minder waardevol. We zijn vaak met zo veel dingen tegelijk bezig. We plannen wat we nog willen doen en wat we allemaal nog willen hebben, of waar we naartoe willen reizen.

Kinga_concert

Maar we weten niet hoe het leven gaat lopen. Ik weet niet wanneer ik doodga. Het nu, vandaag, is het enige waarvan ik zeker ben.
Ik ben ernstig ziek en als ik te veel bezig zou zijn met de toekomst, zou ik gek worden. Ben ik er nog wel als mijn kind de groep 8-musical gaat opvoeren? Ga ik mijn dochter nog zien trouwen? Als ik daaraan denk, kan ik heel verdrietig worden. Maar ik kies ervoor om op God te vertrouwen. Dat is dus echt een bewuste keuze. Die keuze gaat boven hoe ik mezelf voel. Ja, ik voel me heel vaak belabberd en verdrietig, maar ik wil niet met die gevoelens mijn leven vullen. Gelukkig heb ik mijn karakter mee. Ik ben geen piekeraar."

Lees ook: Kinga stopt bij Sela maar gaat solo verder
Lees ook: Kinga stopt bij Sela maar gaat solo verder

'De Aanwezige verlaat je niet
Want de hemel gaat nooit dicht'

"Mooie tekst hè? God is de Enige die elke stap van ons meemaakt," zegt Kinga. "En zodra ik Hem aanroep weet ik dat Hij mij hoort. Ook al hoor ik niks terug en zie ik Hem niet meteen in mijn woonkamer bij me zitten, dan nog geloof ik dat elk gebed bij de Vader komt. Hij zal me niet negeren. En ik hoop dat mensen dat zullen ervaren. Hij is er, hoe jij je ook voelt."

"Ik zit nu midden in de concerttour, vertelt Kinga enthousiast. "Het is heerlijk om weer muziek te maken. Ik geniet er enorm van en zingen geeft me veel energie. Tijdens de concerten spelen en zingen we nieuwe, kleine liedjes. Het zijn persoonlijke liedjes over lijden, moederschap en over hoop. Ja, ik geniet. Als ik op het podium sta denk ik: Dit is mijn plekje, hier wil ik zijn!"

Concertrecensie: Kinga Bán kwetsbaarder dan ooit
Concertrecensie: Kinga Bán kwetsbaarder dan ooit

Meer informatie over de concerten en cd : www.kingaban.nl


Vandaag © Kinga Bán en Matthijn Buwalda

Gisteren is een afdruk
Van je voeten in het zand
En morgen is de aanblik
Van een eindeloos groot strand

De zee komt op wanneer ze wil
Ze wist je passen uit
En als de wind het zand bespeelt
Zie je nauwelijks meer vooruit

Dit is vandaag
En het is alles wat je hebt
Morgen komt later
En gisteren is alweer weg
Dit is vandaag
Met z’n vreugde en zijn pijn
En je hoeft maar één ding te doen
dat is: er zijn

Als je om je heen kijkt
Maar je ziet niet wat je hoopt
En als het lijkt of je al tijden
Zonder toekomst verder loopt

Bedenk dan, als je zicht verliest:
Je loopt in Iemands zicht
De Aanwezige verlaat je niet
Want de hemel gaat nooit dicht

En niets is moeilijker
Dan laten gaan
De toekomst, het verleden
Maar je bent al hier
Je kunt het aan
Gedragen door de Ene


Geschreven door

Miriam Duijf

--:--