Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verhalen achter film 'De Slag om de Schelde' in 'Ik mis je'

Zaterdag, 19.25 uur, NPO 2

Deel:

In de bekroonde oorlogsfilm De Slag om de Schelde zien we hoe geallieerden en Duitsers in 1944 vechten om de Westerschelde. Maar deze heftige strijd kost ook aan honderden gewone Zeeuwen het leven. In een special van het EO-programma Ik mis je vertellen nabestaanden de echte verhalen achter deze film. Na 77 jaar is het voor Johan, Joke en Maaike alsof het gisteren gebeurd is.

In Ik mis je praat EO-presentator Arjan Lock met Johan Provoost, Joke Brouwer- Niesthoven en Maaike de Wolf-Mol, drie overlevenden van de Slag om de Schelde. “De emotie waarmee ze me hun verhaal vertelde raakte me enorm,” aldus Arjan. “Het is niet te bevatten wat deze mensen hebben moeten doorstaan. En vooral dat je de verschrikkingen van toen je hele leven met je meedraagt. Vaak in stilte omdat je er niet over durft te praten, er weinig erkenning is voor wat er toen gebeurde of ’s nachts als alles weer terugkomt. Dat zag ik in hun ogen. Daarom ben ik dankbaar dat Johan, Joke en Maaike in Ik mis je hun verhaal willen delen.“

Massagraf

Johan Provoost is 13 jaar als geallieerde bommenwerpers de haven van Breskens bombarderen. Het dorp wordt bijna helemaal verwoest. Ook Johans ouderlijk huis wordt getroffen. Johan vindt zijn 6-jarige zusje onder het puin. “Mijn vader zei: ‘Trek maar aan haar, want ze is toch dood.’ Zoiets vergeet je nooit, ook al word je 250 jaar.” Samen met Arjan Lock gaat Johan naar het massagraf waarin zijn zusje is begraven. Voor het laatst, want ruim een week later overlijdt Johan, op zijn 90e verjaardag.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Ik mis je Slag om de Schelde Johan Provoost
Johan Provoost bezoekt in 'Ik mis je' het massagraf waarin zijn zusje is begraven.

“Een hartelijke en laatste zoen van jullie man en vader. Ik ben jong van jullie heengegaan, maar ik heb altijd zielsveel van jullie moeder gehouden. Tot hierboven…” Dat schrijft de vader van Joke Brouwer-Niesthoven als hij in de dodencel zit. Joke verliest haar vader Willem Niesthoven als ze 4 jaar is. De Duitsers fusilleren hem in september 1944 na een sabotageactie van het verzet, waarbij een Duitse patrouillewagen is verongelukt. Het verlies van haar vader tekent Jokes leven tot op de dag van vandaag.

EO zendt 'De Slag om de Schelde' uit

Op het Zeeuwse Walcheren vechten in november 1944 tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van drie mensen kruisen elkaar: een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een Zeeuws meisje dat tegen wil en dank bij het verzet betrokken is geraakt.
Bij de Slag om de Schelde in Zeeland en West-Brabant lieten meer dan 10.000 personen het leven. Hoewel deze slag belangrijk was voor het verloop van de oorlog, is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film De Slag om de Schelde, die op kerstavond bij de EO te zien is, brengt daar verandering in.

Vrijdag 24 december, 20.30 uur, NPO 1

Vergisbombardement

Maaike de Wolf-Mol is 18 als haar dorp Biggekerke door een geallieerd vergisbombardement deels in de as wordt gelegd. Ze verliest daarbij haar oom en tante met hun twee jonge kinderen. Maaike vertelt in Ik mis je hoe ze als meisje van 18 met een EHBO-diploma de gewonden moet verzorgen. “Ik heb als een zombie rondgelopen. Mensen moesten begraven worden. Toespraken konden niet, want dat zou te lang duren. Zo veel doden waren er.”

Ik mis je

Aan het graf van een geliefde, waar verdriet en gemis zo voelbaar zijn, lijkt troost ver weg. Hier luisteren Arjan Lock en Marleen Stelling naar verhalen van nabestaanden. In deze aflevering van Ik mis je vertellen overlevenden van de Slag om de Schelde hun verhaal. 

Zaterdag 11 december, 19.25 uur, NPO 2

Kijk 'Ik mis je' hier terug

--:--