Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vijf tips om iemand met fibromyalgie te helpen

Wat kun je wel en niet doen?

Ruim 300.000 Nederlanders hebben fibromyalgie - ook wel weke-delenreuma. Het is een lastige ziekte. Mensen met fibromyalgie hebben vaak pijn en moeten daardoor regelmatig verstek laten gaan. Dat vergt ook wat van de omgeving.

Deel:

Als je partner, familielid of vriend(in) fibromyalgie heeft, is dat vaak voor jou, als buitenstaander ook lastig. Wat kun je beter wel en niet doen? We geven je vijf tips om iemand met fibromyalgie te helpen.

1) Zorg dat de ander zich veilig bij je voelt 

Fibromyalgie zie je niet aan de buitenkant. Ook verschillen de klachten vaak van dag tot dag. Oordeel niet: waarom lukt het je vandaag niet, maar kon je het gisteren wel? 

2) Luister

Als iemand die je liefhebt pijn heeft, wil je natuurlijk het liefst iets doén. Soms is luisteren al genoeg. Juist omdat fibromyalgie door veel artsen niet erkend wordt, is (h)erkenning en begrip van dierbaren heel fijn. 

3) Stel vragen

Van nature zijn we geneigd om gelijk de helpende hand te reiken en in de actiestand te schieten. Doe dat niet, maar stel gewoon de vraag: kan ik (vandaag) iets voor je doen? 

4) Behandel hem/haar niet als patiënt

Iemand heeft fibromyalgie, maar ís geen fibromyalgie. Ga de ander dus niet betuttelen, maar ga respectvol met hem of haar om. Dat helpt de ander om zijn/haar zelfvertrouwen en eigenwaarde weer terug te krijgen. 

5) Doe leuke dingen samen

Je hoeft echt niet gelijk te gaan raften of bergen te beklimmen, maar zorg vooral ook dat je samen leuke dingen doet. Daar krijgen jullie allebei energie van! 

Dit artikel is geschreven door Janet Freriks

Lees ook: Christel heeft fibromyalgie. "Ik voelde me continu alsof ik van de trap gevallen was"

Geschreven door

Janet Freriks

--:--