Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voel je je schuldig omdat je niet duurzaam genoeg leeft? Niet nodig, zegt Wilbert

Je probeert echt duurzamer te leven. Maar soms is het lastig en lukt het niet. Hallo schuldgevoel! Maar is dat nodig? Nee, zegt Wilbert en hij geeft tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Deel:

Duurzaamheidsguru’s zeggen vaak dat het aanmeten van een duurzame leefstijl een verrijking is, en in niks lijkt op inleveren. Maar dat is vaak niet hoe het voelt, toch? Het blijft gewoon lekker, een sateetje van de barbecue. En direct stoppen met vliegen - hoewel nu iets makkelijker – is ook geen sinecure. 

Hoi schuldgevoel

Je wílt wel duurzaam doen, maar het lúkt soms gewoon niet of kun je jezelf er niet toe zetten. En omdat duurzaamheid vaak samengaat met een groot verantwoordelijkheidsgevoel (ik bedoel: de toekomst van de planeet staat op het spel!), kun je je snel schuldig gaan voelen als dingen niet lukken. Tenminste, ik wel. 

Alles of niets?

Als je je zo schuldig voelt, is het gevaar dat je gaat overdrijven of afhaken. Bijvoorbeeld doordat je:

  1. Je gedrag gaat aanpassen aan je denken: je slaat door in duurzaam leven en loopt misschien wel een vorm van ecorexia op.
  2. Je gaat je denken weer aanpassen aan je gedrag. Dan maar niks doen en je gedrag goedpraten. Hup, uit het raam met al die idealen! Hoef je je tenminste ook niet schuldig te voelen.

Als het alles of niets is, zijn we snel uitgeput en uitgespeeld en zullen we eerder geneigd zijn om op te geven. Maar het zou jammer zijn als je zo redeneert. Dus wees een beetje lief voor jezelf. Het is een kunst om duurzaam te leven zonder te verdrinken in angstzweet of verdriet. Maar gelukkig is het zeker niet onmogelijk.

Dag schuldgevoel

Heb je weer last van schuldgevoel, dan zijn deze gedachten een stuk constructiever:  

  1. Realiseer je dat het redden van de planeet niet jouw persoonlijke verantwoordelijkheid is, maar vooral die van de politiek en het bedrijfsleven.
  2. Bezoek een empathy circle van Extinction Rebellion, lucht je hart en ontdek dat je er niet alleen voor staat.
  3. Lees What we think about (when we try not to think about) global warming van Per Espen Stoknes voor meer inzicht in je psyche: waarom je dingen weet en toch dingen laat.
  4. Koppel jouw duurzame acties los van het grotere doel (want dan doe je nooit genoeg). Kijk of je voor dezelfde acties, kleinere doelen kunt stellen zoals geld besparen, gezonder eten of minimalistisch leven.
  5. Herinner jezelf af en toe aan het feit dat 100 mensen die één ding doen nog altijd meer impact hebben dan 1 mens dat 99 dingen doet.
  6. Verspreid het woord van middelmatigheid: laat zien dat een duurzame leefstijl niet alles of niets is, maar dat alle beetjes bijdragen.

Heb jij nog tips om je minder schuldig te voelen? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl of via onze social-mediakanalen. 

Foto: Henrikke Due on Unsplash

Annebeth Roor is duurzaamheidsadviseur bij een groot accountantskantoor en geeft toe dat het soms heel lastig is om gemotiveerd te blijven. In het programma Andries vertelde ze waardoor ze gemotiveerd blijft en welke rol haar geloof daarin speelt. Je kijkt het hier terug. 

afbeelding
afbeelding.

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--