‘Voor mijn kleinkinderen spaar ik elke week een euro’
10 januari 2022 · 09:08
Update: 19 november 2024 · 16:14
Het is de favoriete mail van menig Visie-redacteur: een reactie op een lezersoproep. En als zo’n reactie dan ook nog eens goed past en mooi is, dan springen we op de redactie helemaal een gat in de lucht. Zo ook bij de oproep: Waar spaart u voor?
U reageerde enthousiast en massaal. Waar de een zijn spaardroom groots uiteenzette, was een ander ferm en duidelijk: dit moet er komen en zo ga ik het bij elkaar sparen. En toch was er een grote gemene deler.
Family first
Bij het overgrote deel van de spaarplannen neemt familie namelijk een belangrijke plek in. Zo ook bij Thea Buizer en Marco Krijgsman. Beiden sparen voor hun familie, maar wel met verschillende doelen:
Thea Buizer: “Mijn man heeft al jaren continu hoofdpijn, daarom spaar ik voor een infraroodsauna. Ik verkoop daarvoor Playmobil op Marktplaats. Het gaat in heel kleine stapjes. Helaas komen er ook steeds onverwachte wendingen, waardoor het geld weer ergens anders heen gaat. Ik hoop dat het gaat lukken met de sauna. De aanhouder wint.”
Ik hoop dat het gaat lukken met de sauna
Marco Krijgsman: “Wij sparen voor de studie van onze vier kinderen. De oudste is nu twaalf. Elke maand leggen wij een bedrag in op onze beleggingsrekening. Bij voldoende rendement kunnen we alle studies betalen. Als het heel goed gaat, houden we zelfs geld over… Voor wat? Dat is de vraag, de tijd zal het leren.”
Sparen voor een ander
Naast dat familie een belangrijke plek inneemt in de spaarplannen, viel er nog iets op. Tussen de ingekomen reacties zat niet één spaarplan voor zichzelf. Niet één man in z’n midlifecrisis die spaarde voor een Harley of gepensioneerde vrouw die het tijd vond worden voor een vakantiehuis onder de Spaanse zon. Praten we liever niet over geld dat we voor onszelf sparen óf is sparen voor iemand anders simpelweg leuker?
Sparen voor iemand anders gaat wellicht wel sneller, althans: dat lijkt bij Ineke Rop het geval. Met haar innovatieve manier van sparen haalde ze wel 4200 euro op. Niet voor haar eigen vriendenkring overigens, maar voor het goede doel. Hierover straks meer.
Spaartips
Als – misschien wel beginnend – spaarder hoeft u natuurlijk niet direct te denken aan duizenden. Bewust kleine bedragen sparen kan ook ontzettend leuk zijn. Mocht u inmiddels zelf aangestoken zijn met het spaarvirus, dan hebben uw medelezers nog wel een paar tips. Zo noemt Marco Krijgsman de Peaks-app, een app die je betalingen afrondt naar de eerstvolgende euro en je wisselgeld opzijzet. Marco: “Kleine beetjes maken een hoopje, waar we van tijd tot tijd iets leuks voor kunnen doen.”
Mag ik dit kopen, oma?
Als u niet zo warm wordt van zo’n app, dan kan het zeker ook op de reguliere manier. De kleinkinderen van Jannie van Rijn worden iedere gezamenlijke logeerpartij verrast door het gespaarde geld van hun oma. De kosten? Zeven euro per week. Valt mee toch? “Voor mijn kleinkinderen spaar ik elke week een euro. Als de kleinkinderen allemaal tegelijk in huis logeren, mogen de spaarpotten omgekeerd worden,” schrijft ze. Als het geld netjes in een envelop zit, volgt een excursie naar de speelgoedwinkel. “Dat vinden ze geweldig. Ze lopen door de paden en vragen: ‘Mag ik dit kopen, oma?’ Dan zeg ik: ‘Ja, natuurlijk.’” Inmiddels zijn de euro’s vervangen door een briefje van vijf eens in de vijf weken. Wel zo prettig voor de kassamedewerker. En: “Nu ze groter zijn, vinden de kleinkinderen de briefjes ook leuker.”
Passie voor sparen
“Toen ik jullie oproepje zag, moest ik meteen denken aan de grote passie in mijn leven op dit moment,” schrijft Ineke Rop. “Het inzamelen en inleveren van statiegeldflessen. De totale opbrengst gaat naar het Nyabondo Rehabilitation Centre in Kenia.” Tien jaar geleden zette Ineke voor het eerst voet in dit centrum – een plek waar onder andere kinderen met meervoudige beperkingen onderdak, scholing en verzorging krijgen. Daarna volgden nog zes bezoeken, maar door de coronamaatregelen kon Ineke niet meer naar Kenia afreizen. Wel hoorde ze van de financiële tekorten op het centrum in Kenia.
“Ik kreeg een prachtig idee: het inzamelen van statiegeldflessen. Maar hoe? Op Facebook zitten verschillende groepen, waaronder een weggeefhoek. Daar plaatste ik een oproep: van wie mag ik zijn/haar statiegeldflessen? Deze vraag sloeg in als een bom. Zovelen wisten en weten me te vinden en stuurden en sturen een bericht. Niet eenmalig, maar vaak opnieuw. Na twee jaar lang flessen halen, uitzoeken, uitdrukken, omspoelen, en naar de winkel brengen, heb ik nu al 4200 euro gespaard! Ik ben erg blij dat ik deze vorm van geld sparen gevonden heb en blijf met veel plezier nog even doorsparen.”