Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vooroordelen en overeenkomsten centraal

in ‘Het Grote Hokjesexperiment’

Hoe werkt discriminatie en wat het met mensen doet. Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink focussen in ‘Het Grote Hokjesexperiment’ op het zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Professor Erik Scherder legt uit hoe vooroordelen werken in het brein en maakt daarmee voor de kijker inzichtelijk wat er gebeurt, maar ook hoe het anders kan.

Deel:

Het Grote Hokjesexperiment kun je terugkijken via NPO Start.

Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink presenteren op woensdag 1 juni ‘Het Grote Hokjesexperiment’ bij de EO op NPO 1. Diverse groepen Nederlanders die vaak in een hokje worden geplaatst en gediscrimineerd, zoals ouderen, mensen van kleur of mensen met een beperking, doen mee. In verschillende rondes wordt duidelijk hoe discriminatie werkt en wat het met mensen doet. ‘Het Grote Hokjesexperiment’ focust zich vooral op het zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen.

In het EO-programma worden bestaande vooroordelen per groep besproken. Welke vooroordelen horen eigenlijk bij welke groep? De betreffende groep vertelt vervolgens wat die vooroordelen met hen doen. Zo kan de kijker ook bij zichzelf nagaan: welk vooroordeel heb ik eigenlijk over die groepen en wat doet dat met de mensen in die groep? 

Overeenkomsten

Naast de verschillen wordt er juist ook gekeken naar de overeenkomsten. Alle groepen krijgen vragen voorgelegd als: wie is er eenzaam? Wie kookt er thuis? Wie maakt zich wel eens zorgen over geld? Iedereen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, gaat naar het gemeenschappelijke vak. Hiermee wordt zichtbaar dat mensen uit totaal verschillende hokjes meer overeenkomsten met elkaar hebben dan je op het eerste gezicht zou denken.

Door het hele programma heen geeft professor neuropsychologie Erik Scherder een aantal mini-colleges over hoe ons brein werkt als het gaat om hokjesdenken. Want hoe werkt dat met vooroordelen, kun je dat helemaal afleren? 

Doe de test: Ben jij een hokjesdenker?

Heb jij last van hokjesdenken?

Heb jij last van hokjesdenken?

Doe de test en vind uit hoe jouw brein werkt als het gaat om hokjesdenken.

Doe de test

Themamaand NPO

De publieke omroep is er voor alle Nederlanders. Onder de noemer “De ander zien, jezelf zijn” komen de gehele maand mei racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online. Met ‘Het Grote Hokjesexperiment’ wordt deze themamaand afgesloten.

--:--