Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom je moeilijk in slaap valt op een zwoele zomeravond

En andere weetjes over slaap

Wist je dat je dutjes kunt doen met je ogen open? Dat mensen gemiddeld drie uur minder slapen dan apen? Of dat na vijf nachten van slaapgebrek het effect van drie drankjes hetzelfde is als wat zes drankjes normaal met iemand doen?

Deel:

Slaap je al?

Het is eigenlijk onmogelijk om te zien of iemand echt wakker is zonder meting van hersengolven. Mensen kunnen dutjes doen terwijl ze hun ogen openhouden, zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Dit wordt microslaap genoemd. Als je minder dan 5 minuten nodig hebt om in slaap te vallen zou dat kunnen wijzen op een slaaptekort. Gemiddeld zou je 10 tot 15 minuten nodig moeten hebben om in slaap te vallen. Dit zou betekenen dat men moe genoeg is om diep te slapen, maar niet uitgeput, waardoor men zich overdag slaperig voelt.

‘Een pasgeboren baby betekent voor ouders een totaal van 400 tot 750 uur gemiste slaap’

Als men slechte slaapgewoontes ontwikkelt, doordat jonge kinderen de nachtrust verstoren, is de kans groot dat men later in het leven last krijgt van slapeloosheid. Een pasgeboren baby betekent voor ouders een totaal van 400 tot 750 uur gemiste slaap.

Dromenland

Lange tijd werd gedacht dat dromen alleen tijdens de REM slaap voorkomen, maar we blijken de hele nacht te dromen. Het is mogelijk dat er geen enkel moment tijdens onze slaap is dat we daadwerkelijk droomloos zijn. Dromen tijdens REM slaap zijn vaak erg bizar, terwijl dromen tijdens andere fases vaak erg herhalend en meer als gedachten zijn, zoals het terugkerend vermoeden dat men het gas is vergeten uit te doen.

Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat dromen bedoeld zijn om herinneringen goed op te slaan in je geheugen en dat we dus dromen over de belangrijke zaken die we ons later moeten kunnen herinneren. Anderen denken juist dat we dromen over de dingen die niet de moeite waard zijn. Dromen zouden volgens deze wetenschappers bedoeld zijn om je geheugen 'schoon' te houden.

Even afkoelen

Om in slaap te kunnen vallen, moeten we afkoelen. Lichaamstemperatuur en slaap-waak-ritme zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom kan het soms moeilijk zijn in slaap te vallen op een zwoele zomeravond. Het systeem dat lichaamswarmte afvoert naar de huid werkt het beste wanneer het tussen de 18 en 30 graden is. Als men ouder wordt kunnen deze temperatuurgrenzen afnemen naar 23 tot 25 graden.

Record slapen

Het record voor de langste periode zonder slaap staat op 264 uur en staat op naam van Randy Gardner. Hoewel hij nog in staat was een van de artsen die hem in de gaten hield te verslaan met een flipperkastspelletje, waren er ernstige gezondheidseffecten merkbaar. Hij kreeg last van hallucinaties, werd paranoïde, begon onscherp te zien, sprak met dubbele tong en had moeite dingen te onthouden en zich te concentreren.

Ademnood

Tien procent van de mensen die snurken hebben slaapapneu. Dit is een stoornis waarbij de ademhaling tijdelijk stop tijdens de slaap. Dit kan oplopen tot wel 300 keer ademnood per nacht, hetgeen de kans op een hartaanval of een beroerte vergroot.

Vroeger

Het gemiddeld aantal uur slaap neemt af: de afgelopen vijftig jaar zijn we ongeveer een halfuur minder gaan slapen. Uit dagboeken uit de tijd dat de gloeilamp nog niet bestond blijkt dat men negen tot tien uur per nacht sliep en dat deze slaapperiodes varieerden afhankelijk van zonsop- en ondergang. 

Bron: slaapregister.nl

Eerder verscheen een artikel waarin een expert alles vertelt over slapen: 'Het idee dat iedereen minstens acht uur zou moeten slapen, klopt niet'

--:--