Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat doet kinderkanker met een gezin?

Ontdek het in de aangrijpende EO-documentaire 'Stil Water'

Een kind, broertje of zusje met kanker: je moet er niet aan denken. Toch is het de pijnlijke realiteit voor de gezinsleden rond Fien, Matthijs en Bente. In de documentaire 'Stil Water' laat filmmaker Simonka de Jong op een aangrijpende manier zien hoe het leven van deze gezinnen wordt opgeschud. Twee jaar lang volgde Simonka de gezinnen op de voet: thuis in de kinderkamer, bij behandelingen, aan de eettafel, bij de therapeut en bij spannende gesprekken in het Prinses Máxima Centrum.

Deel:

Niet alleen de ouders komen aan het woord, ook de broertjes en zusjes van de zieke kinderen delen hun verhaal. Ze vertellen hoe ze zich groot proberen te houden, maar ook worstelen met hun eigen emoties wanneer blijkt dat de situatie verergert. Hoe ze hun broertje of zusje proberen te ontzien, ook als die wel heel veel aandacht opeist. Ook vertellen deze kinderen eerlijk hoe ze zichzelf soms niet gezien voelen, ondanks hun eigen grote verdriet.

- - - Tekst loopt door onder de foto - - -

EO-documentaire Stil Water - Bente en haar broer
De kleine Bente heeft kanker. Ze is kaal geworden door de chemo en heeft een slangetje in haar neus. Ze ligt op een ziekenhuisbed. Tijdens het bezoekuur is haar grote broer naast haar gekropen. Ze liggen dichtbij elkaar en lachen samen. Credits: EO.

Tranen en veerkracht

De film gaat niet alleen over de schrik en de tranen, maar laat ook zien hoeveel veerkracht de gezinnen hebben. Je ziet hoe de ouders zich gesterkt voelen door de mensen om hen heen, door de artsen en verpleegkundigen of hun eigen geloofsovertuiging. Ook laten de beelden zien hoe belangrijk het is om elkaar als gezin vast te houden en om te blijven praten. Juist als je niet precies weet wat je moet zeggen...

Gezinnen

In Stil Water worden drie verschillende families gevolgd. De familie Goudswaard uit Alblasserdam met hun dochter Fien en haar twee oudere zussen, Jette en Maud. De familie rondom Bente van Eersel uit Weesp, met haar grote broers Jens en Tim. En als derde het gezin Voerknecht met hun zoon Matthijs en zijn broers Steven en Reinier uit Pijnacker.

- - - Tekst loopt door onder de foto - - -

EO-documentaire Stil Water - Matthijs en zijn broer
Matthijs heeft kanker. Door de chemo is hij zijn haar kwijtgeraakt. Hij staat in een zwart- en grijs-gestreepte trui naast zijn broer en kijkt hem aan. Zijn broer zit op een stoel - rechts naast Matthijs - met een gitaar in zijn handen. Hij lacht naar Matthijs. Credits: EO.

Impact op het héle gezin

Filmmaker Simonka de Jong heeft tussen 2020 en 2022 met de drie verschillende gezinnen meegelopen. Ze mocht op de meest indringende momenten filmen hoe de ouders, broertjes en zusjes de impact beleven van de medische achtbaan waarin ze zijn beland. Het is haar tweede film over dit onderwerp, eerder maakte ze Pilotenmasker (2017), over een aantal jonge kinderen met kanker in het Prinses Máxima Centrum. Simonka: “Het idee om me op de ouders en broertjes en zusjes te richten ontstond tijdens het maken van Pilotenmasker. Ik realiseerde me hoe groot de emotionele impact op het héle gezin is, als er een kind ziek is. Het fascineerde me hoeveel complexe gevoelens het bij broertjes en zusjes oproept en hoe lastig het voor hen is om daar uitdrukking aan te geven. Ik vond het bijzonder hoezeer de gezinnen mij en de crew hebben toegelaten op hun meest kwetsbare en intieme momenten.”

Angst en draagkracht

“De emotionele impact die de ziekte heeft op het gezin wordt in de documentaire Stil Water in alle openheid getoond", vult Margit Balogh (hoofdredacteur van EOdocs) aan. "Ouders bespreken hun grootste angsten en reflecteren op hun rol in het gezin. De documentaire laat zien dat - in al het verdriet, wanhoop en verlies - de gezinnen een enorme draagkracht hebben waarbij de saamhorigheid, het elkaar vasthouden en oprecht de ander zien waardevol en van betekenis is.”

‘Stil Water’ is een film van Simonka de Jong, en een coproductie van De Haaien en de EO, met medewerking van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Kijk deze documentaire op 19 februari om 20.15 uur bij de EO op NPO 2 of daarna op NPO Start: https://www.npostart.nl/2doc/19-02-2023/VPWON_1318066 

--:--