Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat je altijd al wilde weten over de hemel: 6 vragen én antwoorden

Hoe zal het zijn, daar in de hemel?

“Wij weten meer van onze vakantiebestemming waar we slechts een paar dagen verblijven, dan van de hemel waar we een eeuwigheid gaan doorbrengen,” zegt voorganger Wim Grandia. Samen met dominee Johan Weij beantwoordt hij 6 prangende vragen over de hemel.

Deel:

Wat doen we de hele dag in de hemel?

Johan: “Al heel lang bestaat er een vertekend beeld van de hemel. Alsof we daar op een troontje, met gouden slofjes aan, de hele dag zitten te zingen. Voor mensen die niet van zingen houden is dat een ramp. Ik denk dat dat beeld niet klopt. In de hemel komen miljoenen engelen, maar slechts een deel daarvan vormt het bijzondere koor. Dat zijn de serafs. De rest heeft weer heel andere bezigheden.

Ik geloof dat onze eindbestemming niet zozeer in de hemel ligt, maar op de nieuwe aarde. Als het gaat over de nieuwe aarde spreekt Jezus over taken en verantwoordelijkheden. Zo spreekt Hij over het ontvangen van akkers en huizen in Matteüs 19:29. Dat is een droombeeld voor velen: lekker werken in een tuintje. Hij belooft aan anderen dat ze het beheer krijgen over verschillende steden. Zie Lucas 19:17. In Openbaring 22:5 wordt gesproken over meeregeren als koningen. Tel dat eens bij elkaar op: God geeft ieder mens een zinvolle bezigheid die bij hem past.”

'Ik denk dat de hemel dichterbij is dan we denken'

Waar is de hemel?

Wim: “In de Bijbel wordt een link gelegd naar het paradijs van Adam en Eva. Waar is dat gebleven? Persoonlijk denk ik dat het paradijs een onzichtbare werkelijkheid is geworden, en dat we het daarom nu niet zullen vinden. Als de hemel vergeleken wordt met het paradijs, denk ik dat het dichterbij is dan we denken. Ik vergelijk het vaak met een kindje in de buik van een zwangere vrouw. Als je dit kindje zou vertellen over de wereld met snelwegen, zeeën en gebouwen, zal het zich daar geen voorstelling bij kunnen maken. Maar als het wordt geboren komt het kind tot de ontdekking dat het in werkelijkheid maar een centimeter van hem verwijderd was. Ik geloof dat het ook zo zal zijn met de hemel.”

Leven de mensen in de hemel met ons mee?

Johan: “Ja, dat denk ik wel. Daar zijn meerdere aanwijzingen voor in de Bijbel, bijvoorbeeld in Openbaring 6:9-11. Maar het sterkst verwoord staat dat in Hebreeën 12:1. Daar wordt gesproken over ‘een wolk van getuigen die rondom ons is’. Daar gaat het over de gelovigen die ons zijn voorgegaan. Zij zijn – in het beeld dat daar gegeven wordt – het publiek dat naar ons kijkt, dat ons aanmoedigt en ons stimuleert om ons oog vooral op Jezus gericht te houden.”

Hebben we daar ook verdriet of last van boosheid?

Wim: “Nee, ik denk dat er geen verdriet zal zijn, maar wel ontroering. Het verdriet op aarde is vaak rouw, vol pijn, boosheid, teleurstelling en bitterheid. Ontroering voelt als mooi en zuiver. En dan die boosheid… We zijn geschapen naar Gods beeld en in de Bijbel lezen we dat God boos kan zijn. Kortom, ik denk dat we boos kunnen zijn, maar dat er in de hemel niets zal zijn om boos over te worden.”

'We nemen onze herinneringen mee'

Zullen we elkaar herkennen in de hemel?

Johan: “Jazeker. Het belangrijkste argument is niet uit een Bijbeltekst te halen, maar in het wezenlijke van wie wij zijn. God heeft ons als unieke mensen gemaakt. En het wezenlijke van wie we zijn – onze geest en onze ziel – blijft bewaard. We worden geen ‘eenheidsworst’, maar blijven unieke mensen, die zelfs een eigen lievelingsnaam krijgen van God. En we nemen onze herinneringen mee! Het Nieuwe Testament spreekt op verschillende plaatsen over herkenning. Een paar voorbeelden: Lucas 13:28, Lucas 16:23, Matteüs 17:4. En in Lucas 16:9 staat dat echte vrienden van deze aarde, die eerder gestorven zijn dan wij, ons zullen opwachten in de hemel. Geweldig! Ik weet van verschillende mensen die dat op het sterfbed al mochten zien.”

Komen we allemaal in de hemel?

Wim: “Als het aan God ligt wel. Want God zegt heel duidelijk dat Hij niet wil dat iemand verloren gaat en dat we allemaal gered worden. Maar ik geloof ook in het bestaan van de hel. Jezus zegt dat de hel gemaakt is voor de duivel en zijn trawanten. Dus niet, zoals bij de hemel, voor mensen. Ik geloof dat het Gods bedoeling is dat iedereen bij Hem in de hemel komt, maar als je vraagt of iedereen daadwerkelijk gaat, dan ben ik bang dat ik moet zeggen: nee, niet iedereen. De Bijbel is er duidelijk over dat er één weg is, door Jezus. De volgende vraag is dan meteen hoe het met de mensen gaat die nooit van Jezus hebben gehoord. Ik geloof dat God voor hen zal zorgen, maar mensen die het evangelie kennen en het hebben afgewezen zullen niet automatisch in de hemel komen. Maar veel liever benadruk ik dat God wil dat we allemaal in de hemel komen.”

Wim Grandia is voorganger in de evangelische gemeente Berea in Apeldoorn, is regelmatig op christelijke conferenties te vinden en spreekt in november op Eva’s Vriendinnenweekend!

Lees ook: De hemel bestaat! Vijf filmtips

Geschreven door

Hilde Kooij

--:--