'Wat was mijn journalistieke rol in de coronacrisis?'
29 september 2023 · 09:48
Update: 29 september 2023 · 09:55
Ik ben iets spannends aan het doen. Voor ons tv-programma 'Dit is de kwestie' onderzoek ik m’n eigen journalistieke rol in de coronacrisis.
Nog maar twee jaar geleden had corona ons totaal in de greep. Aan het einde van 2021, ruim anderhalf jaar na de eerste uitbraak, greep het kabinet opnieuw naar een zeer ingrijpend middel: de lockdown. De omikron-variant was onderweg, van Zuid-Afrika naar Europa. En omdat die heel besmettelijk was, vond het kabinet-Rutte III het nodig vrijwel alles op slot te doen.
Het was de laatste ingreep. In het voorjaar van 2022 bleek waar wat al eerder werd vermoed: omikron is zeer besmettelijk, maar ook veel minder gevaarlijk. Geleidelijk werden alle beperkingen opgeheven.
Je zou zeggen: case closed. Leer ervan, en door. Maar zo simpel is het niet. Met name op social media merk ik dat voor veel mensen corona helemaal niet voorbij is. Nog dagelijks word ik geconfronteerd met m’n eigen columns en fragmenten van tv-uitzendingen en podcasts uit die tijd. Volgens de criticasters heb ik een grote bijdrage geleverd aan de afbraak van ons land in coronatijd – en dan formuleer ik de verwijten buitengewoon mild.
Daarom hebben we besloten op zelfonderzoek uit te gaan. Hoe hebben we – hoe heb ik – het eigenlijk gedaan in coronatijd? Zijn wij journalisten te braaf geweest? Zijn we te veel meegegaan in wat ‘het overheidsnarratief rond corona’ is gaan heten? Hebben we deskundigen als de virologen Ab Osterhaus en Marion Koopmans te vaak uitgenodigd? Hadden we criticasters van het overheidsbeleid, zoals Maurice de Hond, hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester en allerlei wetenschappers die anders naar het virus keken, meer ruimte moeten geven?
Had ik als journalist moeten waarschuwen voor de coronaprik? Had ik me moeten verzetten tegen die laatste lockdown en tegen de avondklok?
De onderliggende vraag is natuurlijk: is de kloof nog te dichten tussen mij en al die critici? En vooral ook: is de kloof nog te dichten tussen familieleden die elkaar ‘kwijtraakten’ in coronatijd?
Nou ja, er zijn veel vragen te stellen. Dat zijn we op dit moment volop aan het doen. Ik reis met collega Jos de Jager het hele land door. Ergens eind november zijn de resultaten te zien in Dit is de kwestie.
Ik geloof niet dat ik met deze zoektocht de coronakloof kan dichten. Daarvoor is het wantrouwen te groot en zijn de wonden te diep. Maar misschien dat ik hier en daar een klein beetje het gesprek weer op gang kan brengen.
Want alleen samen kunnen we verder na corona.
Meest gelezen
- Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
- Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
‘Na zo veel hartstilstanden is mijn leven een groter wonder dan ooit’
Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
- 7 'koele' Bijbelteksten om te overdenken in de schaduw
Laat je verkwikken
7 'koele' Bijbelteksten om te overdenken in de schaduw
Lees ook
- ‘Om het goede leven wat te compenseren, beginnen we de dag met gym'
Op pad met de Christelijke Caravan Club
‘Om het goede leven wat te compenseren, beginnen we de dag met gym'
- Emigreren naar Italië: ‘Alles zit onder de schimmel!’
Persoonlijk verhaal
Emigreren naar Italië: ‘Alles zit onder de schimmel!’
- Wilfred: ‘Ik denk dat hier het gezegde dat ‘alles je bij de handen afbreekt’ voor is uitgevonden’
Column
Wilfred: ‘Ik denk dat hier het gezegde dat ‘alles je bij de handen afbreekt’ voor is uitgevonden’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.