Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Weekendoverdenking: Waarom is er lijden?

‘De waarom-vraag weerspiegelt iets van verlangen naar zoals God de wereld ooit bedoeld heeft’

God, waarom is er zoveel lijden in deze wereld? Misschien ken jij deze waarom-vraag maar al te goed. Door gebeurtenissen in je eigen leven, in het leven van een ander of doordat je afschuwelijke en verdrietige beelden op het nieuws ziet. En dat kan een hoop verdriet en onbegrip opleveren. Is er een antwoord op het waarom?

Deel:

Een antwoord op de waarom-vraag is niet makkelijk. Al zou jij vanavond een briefje op je kussen vinden met uitleg van God, het blijft een moeilijke vraag. Niet alleen omdat het antwoord ingewikkeld kan zijn, maar vooral omdat de vraag vaak gesteld wordt vanuit een bepaalde pijn. Een pijn over een bepaalde gebeurtenis, zoals een miskraam, een onvervulde kinder- of partnerwens, een depressie, het verlies van een dierbare, scheidingen en nog veel meer verdrietige en moeilijke dingen.

Als je de waarom-vraag hoort, denkt dan eens aan dit: De waarom-vraag weerspiegelt iets van verlangen naar zoals God de wereld ooit bedoeld heeft. Een wereld zonder pijn, tranen en lijden. Waar mensen geen armoede lijden, niet onrechtvaardig behandeld worden, waar mensen elkaar niet haten en waar er geen situaties zijn die ons kennis laten maken met de pijn in het leven.

Een pijnlijke en misschien wel wanhopige uitroep ‘Waarom?’ naar God is niet verboden. Jouw ‘waarom’ trekt een rode lijn naar Jezus aan het kruis. En daar kunnen we een paar dingen van leren. Jezus riep naar zijn Vader die Hem verliet: ‘Waarom?’ Het bleef akelig stil. Maar juist in dat moment én die paar dagen daarna, blijkt dat God het lijden ziet. Hij gaf uit liefde Zijn Zoon om voor ons te sterven. En zoals Jezus na drie dagen uit het graf opstond, zo zal Hij ook het kwaad overwinnen. Hoe moeilijk het kan zijn, er is hoop in het lijden.

Corrie ten Boom

Afgelopen week liep ik met een gids door een concentratiekamp. Niet alles was meer intact, maar het was genoeg om stil te staan bij de ellende die de mensen destijds hadden meegemaakt. Ik moest denken aan Corrie ten Boom, die zelf moest lijden in een concentratiekamp. Corrie zag haar zus Betsie voor haar ogen wegteren en sterven. Later vertelt ze dat ze het lijden niet begrijpt. Maar ze wist wel dat God in haar lijden een taak voor haar had: om wanhopige en bedroefde mensen bij Jezus te brengen en te laten zien dat Hij troost. Corrie: ‘Het lijden van Jezus Zelf is mij duidelijker geworden en ik heb zijn liefde beter leren begrijpen. Ik leer niet meer op eigen kracht te vertrouwen, maar als een kind alles met Hem te bespreken. Ik zie steeds meer mijn kleinheid en Zijn grootheid en voel mij gelouterd en sterker worden.’

Lijden is niet makkelijk. En lijden wordt ook zeker niet minder als je Jezus volgt. Er zijn veel mogelijke antwoorden te vinden op de ‘waarom’-vraag. Maar laat de ‘waarom’-vraag er zijn. Hij wijst ons naar Jezus!

*Uit het boek ‘Gevangene, en toch…’ van Corrie ten Boom

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--