Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zain klaagt ouders aan in drama 'Capharnaüm'

EO zendt film uit op Kinderrechtendag; zaterdag, 23.45 uur, NPO 2

Deel:

“Ik wil mijn ouders aanklagen, omdat ze mij op de wereld hebben gezet.” In de rechtbank staat de ongeveer 12-jarige Zain tegenover zijn ouders die zijn leven tot een hel maken. We zijn getuige van deze confrontatie in het aangrijpende Libanese drama Capharnaüm, dat op Internationale Kinderrechtendag wordt uitgezonden. 

Zain wordt met zijn broertjes en zusjes de straat op gestuurd om te werken en geld te verdienen. Zijn zusje Sahar wordt na haar eerste menstruatie aan de eigenaar van de lokale supermarkt uitgehuwelijkt. Na een hooglopende ruzie waarin Zain dit probeert tegen te houden, vlucht hij weg van zijn nalatige ouders.

Onderdak en eten

De film Capharnaüm is bewust gedraaid op echte locaties en met niet-professionele acteurs, zodat iedereen zijn eigen ervaringen in de film kon verwerken. De makers probeerden zo min mogelijk in te grijpen in de werkelijkheid. Het leven van hoofdrolspeler Zain Al Rafeea vertoont veel overeenkomsten met het leven in de film.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Capharnaüm
'Capharnaüm' is bewust gedraaid op echte locaties en met niet-professionele acteurs.

In de film Capharnaüm groeit Zain op met te weinig eten, kinderarbeid, liefdeloosheid, een smerig onderkomen en geweld. Nadat Zain gevlucht is, ontmoet hij de Ethiopische Rahil, die hem onderdak en eten geeft. In ruil daarvoor zorgt Zain voor haar zoontje Yonas. Als Rahil wordt gearresteerd, omdat ze geen geldige papieren heeft, worden de kinderen uit huis gezet.

'Capharnaüm', een film van Nadine Labaki

Het drama Capharnaüm  is een film van de Libanese actrice en regisseur Nadine Labaki (1974). Ze studeerde aan de Saint-Joseph University in Beiroet. Met deze film laat ze zien hoe het hard het leven van vluchtelingen en ongedocumenteerden in Libanon (Beiroet) is. Het is haar derde film als regisseur. Als eerste vrouwelijke Arabische regisseur werd deze film genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘beste buitenlandse film’. Capharnaüm werd tijdens het filmfestival van Cannes in 2018 onderscheiden met de Juryprijs.  

Zaterdag 20 november, 23.45 uur, NPO 2

--:--